ΕΛΚ: Πυρ ομαδόν κατά Τουρκίας για ένταξη και προσφυγικό

ΕΛΚ: Πυρ ομαδόν κατά Τουρκίας για ένταξη και προσφυγικό

Την Τουρκία είχαν στόχο οι περισσότερες αναφορές, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα Πέμπτη, στη Μάλτα, όπου από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις ιθυνόντων του ΕΛΚ, όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά και των προέδρων της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε, κατά την παρέμβασή της, ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση στην προσφυγική κρίση υπήρξε σε πρώτη φάση κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία του σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας, της συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στον αντίποδα της παρέμβασης Μέρκελ, ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές κατά των ευρωπαϊκών χωρών που, όπως είπε, «δεν μπορούν να ελέγξουν τα σύνορά τους», ενώ χαρακτήρισε παράγοντα σταθερότητας την ΠΓΔΜ και τον Νίκολα Γκρουέφσκι.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η αντίληψη που κυριάρχησε Τετάρτη – Πέμπτη στη Μάλτα, είναι ότι, παρά τα προβλήματα και το BREXIT, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι μια όαση ευημερίας και ασφάλειας στον κόσμο.

Πολλές επίσης ήταν οι αναφορές στον χριστιανικό χαρακτήρα της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τον χαρακτήρα του ΕΛΚ, στο οποίο ως γνωστό, συμμετέχουν τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

Κοινός τόπος των περισσότερων παρεμβάσεων από το χώρο της Χριστιανοδημοκρατίας ήταν άτι η Τουρκία δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Διάσταση απόψεων σημειώθηκε στο ψήφισμα που εγκρίθηκε για τη Λιβύη, το οποίο αρνήθηκε να υπερψηφίσει το γαλλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του απόντος από τη Μάλτα Φρανσουά Φιγιόν, θεωρώντας το υπερβολικά εχθρικό έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, η κοινή συνισταμένη των περισσότερων παρεμβάσεων ήταν ότι το ΕΛΚ «είναι η καρδιά της Ευρωπης» και ότι ενδεχόμενο ρήγμα στην ενότητά του θα μπορούσε να διακυβεύσει συνολικά την πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter