ΕΛΚ και Σοσιαλιστές έκλεισαν το μάτι στους Ευρωπαίους εργοδότες

Κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της εποχής εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και Σοσιαλιστές σε ανοιχτή γραμμή με τις εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν τροπολογία της τελευταίας στιγμής, τινάζοντας μάλιστα στον αέρα την όλη διαδικασία, για την ανατολή για τρία χρόνια του νόμου για το λεγόμενο «Δικαίωμα στην Αποσύνδεση», το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου σε τηλεργασία να εργάζεται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου χωρίς να είναι αναγκασμένος να «απαντά» 24 ώρες το 24ωρο.

Επί της ουσίας υποκύπτοντας στις συντονισμένες και έντονες εργοδοτικές πιέσεις, οι δύο ομάδες αποδέχτηκαν ένα τριετές πάγωμα της διαδικασίας, κίνηση που ισοδυναμεί με ακύρωση στην πράξη της νομοθέτησης όπως απαιτούν οι ανάγκες των Ευρωπαίων εργαζομένων. Και μάλιστα την ώρα που εν μέσω πανδημίας η τηλεργασία καθιερώνεται για εκατομμύρια εργαζόμενους και η ανάγκη ρύθμισής της είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η κίνηση αυτή των δύο κορυφαίων ευρωομάδων εξαγρίωσε την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) η οποία ζήτησε ανοιχτά την καταψήφιση της του σχεδίου όπως διαμορφώθηκε μετά την επίμαχη τροπολογία.

Έντονες αντιδράσεις και στην ημεδαπή

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ενώ σε δήλωσή της η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρει πως «Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις και ο ΣΕΒ υπαγορεύουν την πολιτική της ΝΔ. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές «πάγωμα» της θεσμοθέτησης του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», δηλαδή κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να ρυθμίζουν το ωράριο στην τηλεργασία και το δικαίωμα των εργαζομένων να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις».

Από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής EMPL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως: «το τριετές αυτό πάγωμα οδηγεί ουσιαστικά στην αναίρεση και την απαξίωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο σύνολό της, αφού τα εμπόδια που θα έχουν διαμορφωθεί στο εργασιακό τοπίο μέσα σ’ αυτό το διάστημα από την εργοδοσία θα είναι πραγματικά απροσπέλαστα, με τους τηλεργαζόμενους βορά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, και το περιθώριο ανατροπής ενός τέτοιου ασφυκτικού κλίματος πια ανύπαρκτο».

Στη δήλωσή του ο Κώστας Αρβανίτης στρέφει τα πυρά του τόσο κατά του S&D, που «έδρασε ως φερέφωνο των εργοδοτών» όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, για την «εκβιαστική», όπως επισημαίνει στάση της. Η τροπολογία εγκρίθηκε με τις ψήφους των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων.