Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκε ο τρόπος λειτουργίας, το πρόγραμμα και οι στόχοι του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ). Πρόκειται για τον νέο φορέα για το βιβλίο που έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) το 2013.
Το νέο ίδρυμα παρουσίασαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Προέδρος του ΕΛΙΒΙΠ Νίκος Μπακουνάκης. Όπως επισημάνθηκε στόχος είναι η προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και η προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.
Το ΕΛΙΒΙΠ το οποίο άρχισε να συνεδριάζει στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 θα έχει επίσης την ευθύνη της διοργάνωσης και υλοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) κάτι που μέχρι πρότινος είχε αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης θα είναι Ιταλία και θα έχει θέμα την Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα [Created by HumA(I)ns.
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ ανέπτυξε τους έξι πυλώνες στρατηγικής του ιδρύματος. Αφορούν την εξωστρέφεια, την προβολή, προώθηση και διάδοση του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη δικτύωση, την ενδυνάμωση, την έρευνα και τεκμηρίωση και τη φιλαναγνωσία. Ο κ. Μπακουνάκης ανακοίνωσε τον νέο δίγλωσσο ιστότοπο του ΕΛΙΒΙΠ (elivip.gr) που βρίσκεται ήδη online και μίλησε για την προσπάθεια ανάκτησης αρχείων του ΕΚΕΒΙ. Στον ιστότοπο θα αναρτηθούν επίσης σταδιακά ψηφιοποιημένα περιοδικά: Νέα Εστία, Η Λέξη, Το δέντρο, Πλανόδιον, Οδός Πανός, Intellectum, Οροπέδιο και Περίπλους.
Το ΕΛΙΒΙΠ επανεκκινεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 414.000 ευρώ το πρόγραμμα Greeklit, δηλαδή το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το ΥΠΠΟ το 2021 για την επιδότησης μεταφράσεων τίτλων κάθε κατηγορίας της βιβλιοπαραγωγής σε άλλες γλώσσες. Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί ήδη 52 ελληνικά βιβλία από 48 μεταφραστές σε 20 γλώσσες. Σχετικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν προς συνεργαζόμενους με το πρόγραμμα, η υπουργός και ο κ. Μπακουνάκης ενημέρωσαν πως έχουν ήδη εξοφληθεί.
Σχετικά με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ανακοινώθηκε πως επανασχεδιάζεται, με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού βιβλίου. Μεταξύ των δράσεων που ανακοινώθηκαν συγκαταλέγονται και το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, η Πρωτεύουσα του Βιβλίου, οι Νύχτες Ανάγνωσης, το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, η Ψηφιακή Εκστρατεία.
Όσα παρουσιάστηκαν σήμερα σχετικά με τους στόχους και τη στρατηγική του ΕΛΙΒΙΠ είναι καλοδεχούμενα. Παραμένει να δούμε στην πορεία αν όσα σχεδιάζονται θα μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή. Σημαντικά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά όπως εκείνα της ενιαίας τιμής βιβλίου και του ΦΠΑ. Ας μην ξεχνάμε πως ο χώρος του βιβλίου έχει ανάγκη την έμπρακτη στήριξη του νέου φορέα. Όπως είπε ο κ. Μπακουνάκης είναι στους στόχους του ΕΛΙΒΙΠ να βρεθεί λύση, ενώ μία από τις προτάσεις που συζητιούνται είναι η επέκταση της ενιαίας τιμής και στα μεταχειρισμένα βιβλία. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που ο νέος φορέας καλείται να κερδίσει είναι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα γίνει 8-11 Μαΐου και φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Λάνθιμος: Καλός για «εθνική υπερηφάνεια», ακατάλληλος για την Ακρόπολη;
Ο Μύρων Μιχαηλίδης στο Documento: «Η όπερα πρέπει να επιστρέψει στον λαό»
Οι νικητές των βραβείων ελληνικού animation «Στράτος Στασινός» 2025