ΕΛΙΑΜΕΠ στο Documento: «Απλή και σύντομη ανάλυση του στρατηγικού δόγματος Νταβούτογλου» το mail των Wikileaks!

Απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε το Documento στους υπεύθυνους του Ιδρύματος έδωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ αναφορικά με το mail που διέρρευσε χθες από τον ιστότοπο Wikileaks όπου φαινόταν ο τότε γενικός διευθυντής του Θάνος Ντόκος να στέλνει, μέσω της προσωπικής του ηλεκτρονικής διεύθυνσης, έκθεση με θέμα το δόγμα Νταβούτογλου, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει δύο κρίσιμα, κατά τη γνώμη της εφημερίδας, ερωτήματα:
Πως είναι δυνατόν ο καθένας, εντός και εκτός χώρας, να έχει πρόσβαση στις αναλύσεις του (με μια απλή εγγραφή στο news letter) και γιατί το επίμαχο κείμενο εστάλη από την προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση του τότε Γενικού Διευθυντή του και όχι από τη Γραμματεία;

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι η επίμαχη έκθεση ή ανάλυση ή working paper όπως λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν ήταν ένα απλό κείμενο ιδεών αλλά ανέλυε το περίφημο δόγμα Νταβούτογλου, του στρατηγικού δηλαδή βάθους της Τουρκίας και πως η γειτονική χώρα θα βάλει στην ίδια μασχάλη τη μετεξέλιξή της από περιφερειακή σε παγκόσμια δύναμη με την Ευρωπαϊκή της προοπτική.

Συγκεκριμένα το Documento ρωτούσε αν η έκθεση είχε συνταχθεί για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους και αν υπήρξε χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τα κρατικά ταμεία, αν είχε παραγγελθεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ, αν είχε δημοσιευτεί ολόκληρη η έκθεση ή ένα μέρος της και αν αποτελούσε κρατικό μυστικό ή εμπεριείχε κρατικά απόρρητα;

Στην απάντησή του το Ίδρυμα επαναλαμβάνει ότι τα κείμενα – δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ στέλνονται σε «μαζικό κατάλογο παραληπτών» για όποιον ενδιαφερόμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση και για την τουρκική πρεσβεία, γεγονός που από μόνο του γεννά πολλαπλά ερωτήματα.

Τα mail αυτά, όπως σημειώνεται, στέλνονται από τη γραμματεία του ιδρύματος αλλά δεν εξηγείται γιατί το επίμαχο κείμενο εργασίας στάλθηκε στην τουρκική πρεσβεία από το προσωπικό email του τότε Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος και σημερινού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γιατί στάλθηκε πριν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Επιπροσθέτως στην απάντησή του το Ίδρυμα σημειώνει ότι για τη σύνταξη του κειμένου δόθηκε η συνηθισμένη αμοιβή από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος το οποίο δεν ελάμβανε ούτε λαμβάνει κάποια κρατική επιδότηση.

Ολόκληρη η απάντηση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Documento

«Σε απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων σας προς το ΕΛΙΑΜΕΠ, και σχετικό σημερινό δημοσίευμα στο Documento, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Το Κείμενο Εργασίας στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας είναι μια απλή και σύντομη ανάλυση του στρατηγικού δόγματος Νταβούτογλου και της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως καθένας μπορεί να διαπιστώσει διαβάζοντάς το.

Προφανώς το Κείμενο Εργασίας είναι δημόσιο, όπως πιστοποιεί το περιεχόμενό του και η ανάρτησή του στον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ. Προφανώς δεν αποτελεί ούτε κρατικό μυστικό ούτε εμπεριέχει κρατικά απόρρητα. Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται από τον Απρίλιο 2010 αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το κείμενο είχε παραγγελθεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του τότε Προγράμματος Μεσανατολικών Σπουδών του ΕΛΙΑΜΕΠ, και είχε ανατεθεί στον καθηγητή κ. Γρηγοριάδη, ως εξειδικευμένο στην Τουρκία ερευνητή. Αμείφθηκε από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος με μικρό ποσό, το σύνηθες για συγγραφή σύντομων Κειμένων Εργασίας. Ασφαλώς δεν χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους.

Όπως αναφέρεται στο χθεσινό μας Δελτίο Τύπου, οι δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ (όπως Κείμενα Εργασίας) εκείνη την περίοδο στέλνονταν σε μαζικό κατάλογο παραληπτών από την γραμματεία του Ιδρύματος. Η αποστολή του Κειμένου συχνά συνοδευόταν από σύντομο διαβιβαστικό μήνυμα του τότε Γενικού Διευθυντή, προκειμένου να έχει έναν λιγότερο απρόσωπο χαρακτήρα, όπως άλλωστε συνηθίζεται.

Επιθυμούμε τέλος να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, με αφορμή άλλα δημοσιεύματα, ότι οι πηγές χρηματοδότησης του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι απολύτως διαφανείς, οι προϋπολογισμοί είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από ανταγωνιστικά προγράμματα ερευνητικής αριστείας της ΕΕ. Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν λαμβάνει, ούτε ελάμβανε το 2010, καμία επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Διαβάστε επίσης

Έκθετο το ΕΛΙΑΜΕΠ για τη διαρροή στο Wikileaks