Ελιά Καλαμών: Η δικαστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα

Ελιά Καλαμών: Η δικαστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα

Στη δικαίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εξαγωγέων της ελιάς καλαμών προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ σε ότι αφορά τη χρήση του εμπορικού σήματος Kalamata Olives.

Συγκεκριμένα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης των Μεσσηνίων παραγωγών και δέχτηκε τις παρεμβάσεις των φορέων που εκπροσωπούν το 98% των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε η ονομασία Kalamata Olives που χρησιμοποιείται από το 1930 και έκανε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν νόμιμα συνυπάρχει με την ονομασία ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ που αναγνωρίστηκε το 1996 και αποτελούν μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής.

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στη δίκη, Λίνα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι «πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση η οποία διασφαλίζει την προστασία συνολικά του εθνικού μας προϊόντος».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, η οποία είχε εκδοθεί σε συνέχεια της αρχικής απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου. Με την απόφαση Αποστόλου το υπουργείο είχε αναγνωρίσει τον όρο Kalamata Olives. Αρχικά ο ΣΥΜΕΠΟΠ προσέφυγε κατά της απόφασης Αποστόλου. Το ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την προσφυγή ακυρώνοντας την υπουργική απόφαση. Σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Γεωργαντάς εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση. Σε βάρος αυτής προσέφυγε και πάλι ο ΣΥΜΕΠΟΠ, αλλά η αίτηση απερρίφθη.

Διαβάστε επίσης: Ελαιόλαδο: «Άλμα» ακρίβειας στην Ελλάδα – 67% πάνω η τιμή το 2023 (Video)

Σφηνάκια ελαιόλαδου: Ελιξίριο ομορφιάς ή μόδα που μπορεί να κρύβει κινδύνους;

Ετικέτες

Documento Newsletter