Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερο υπό όρους τον Γερμανό συγγραφέα, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο στη Γρανάδα κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.
“Η μάχη άξιζε τον κόπο”, έγραψε στο Facebook ο συνήγορος του Ακανλί, Ιλιάς Ουγιάρ. Διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος “υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη” μέχρι να υποβάλει η Άγκυρα επίσημο αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη αυτή το Σάββατο και κάλεσε τη Μαδρίτη να μην εκδώσει τον Ακανλί στην Τουρκία.
Ο βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, που ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη σύλληψη του συγγραφέα, υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει “να επεκτείνει τις εξουσίες του και πέρα από τα σύνορα της χώρας του, να τρομοκρατήσει τις φωνές που του ασκούν κριτική και να τις καταδιώξει σε όλον τον κόσμο”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κολονίας Stadt-Anzeiger, που επικαλείται ως πηγή τον δικηγόρο Ιλιάς Ουγιάρ, ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1957 στην Τουρκία αλλά ζει από το 1992 στην Κολονία και έχει αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα. Συνελήφθη το πρωί του Σαββάδου στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας αφού σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.
Ο Ακανλί, ο οποίος έχει γράψει μια τριλογία με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων, είχε κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία το 1989. Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη το 2010, πρωτοδίκως αθωώθηκε αλλά το Εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.
Δήλωση Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διατύπωσε σήμερα την ικανοποίησή της σχετικά με την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης του Ακανλί, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να «καταχράται» τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας.
«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, σχετικά με την υπόθεση του Γερμανού συγγραφέα ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου.
Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.
Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.
«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.
«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, απάντησε η Άγγελα Μέρκελ.