Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης: «Πολιτική δίωξη με στημένο κατηγορητήριο»

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης: «Πολιτική δίωξη με στημένο κατηγορητήριο»

Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου αφέθηκε μετά το πέρας της πολυήμερης απολογίας του (είχε ξεκινήσει στις 6 Απριλίου) ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Kώστας Βαξεβάνη.

Κατά τη σημερινή του απολογία, ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε αρχικά στην υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Για την υπόθεση αυτή η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου του είχε αποδώσει κατηγορία επειδή ο Κ. Βαξεβάνης είχε υποβάλλει σε βάρος της εισαγγελέως μηνυτήρια αναφορά, αλλά και για δημοσιεύματα που είχε συντάξει ο ίδιος αναφορικά με τις μεθοδεύσεις της στην υπόθεση Βγενόπουλου. Κάτι που η ανακρίτρια θεώρησε ότι αποτελούσε εξυπηρέτηση στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Απολογούμενος ο Βαξεβάνης είπε στην ανακρίτρια πως είναι «πρωτοφανές να ποινικοποιείται το νόμιμο δικαίωμα του πολίτη να υποβάλλει μήνυση και να δημιουργούνται θεωρίες συνομωσίας πως δήθεν ο δημοσιογράφος είχε δόλο επειδή από αυτή τη μήνυση αυτή η Τσατάνη τιμωρήθηκε πειθαρχικά».

Τα δημοσιεύματα των Παραπολιτικών κατά Τσατάνη

Ο Κ. Βαξεβάνης κατέθεσε επίσης πληθώρα δημοσιευμάτων της εφημερίδας Παραπολιτικά του δημοσιογράφου και εκδότη Γιάννη Κουρτάκη, στα οποία έχουν γίνει επικριτικά σχόλια για τις μεθοδεύσεις της Γεωργίας Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου και επίσης γίνεται λόγος για «δικαστικά πραξικοπήματα». Στα ίδια δημοσιεύματα ασκούνταν έντονη κριτική στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος για «συγκάλυψη της υπόθεσης Βγενόπουλου». Παρά τα δημοσιεύματα αλλά και το γεγονός ότι ο Κουρτάκης έχει καταθέσει στην ανακρίτρια ότι έπαιρνε πληροφορίες από τον Παπαγγελόπουλο, (κάτι που είναι δημοσιογραφικά σύνηθες και λογικό), η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου δεν κατηγόρησε τον εκδότη των Παραπολιτικών, γεγονός που όπως είπε ο Κ. Βαξεβάνης στην ανακρίτρια «δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια που κινούνται έξω από τα πλαίσια νομιμότητας». Πρόσθεσε επίσης πως ο ίδιος είχε «έννομο συμφέρον να μηνύσει την Τσατάνη».

Ερωτήσεις για να «καλύψει τη στημένη» κατηγορία

Για πρώτη φορά σήμερα η ανακρίτρια υπέβαλλε ερωτήσεις στον κ. Βαξεβάνη. Σε μια προφανή προσπάθεια «να καλύψει τη στημένη κατηγορία» που του έχει αποδώσει με βάση την οποία το Documento δημοσιοποίησε κατάθεση μάρτυρα για την υπόθεση Novartis πριν αυτή δοθεί, η ανακρίτρια ρώτησε «γιατί στις 2 Φεβρουαρίου του 2018 έχετε δημοσίευμα και στις 4 Φεβρουαρίου καταθέτει η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση». Ο κ. Βαξεβάνης απάντησε επιθετικά λέγοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει και έχει εφεύρει η ίδια και ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πώς μία ανακρίτρια μπορεί να στήνει μία κατηγορία και να εμφανίζει μία ανύπαρκτη κατάθεση.

Η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου έφτασε μάλιστα στο σημείο να ρωτήσει το δημοσιογράφο πως έφτασε στα χέρια του και δημοσιοποιήθηκε μια γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, όταν πρόκειται για έγγραφο το οποίο ήταν δημόσιο και είχε δημοσιευτεί ακόμη και σε νομικά περιοδικά. Ο δημοσιογράφος μάλιστα ρώτησε την ανακρίτρια αν σήμερα που η ίδια τον ανακρίνει για την υπόθεση Βγενόπουλου και εντελώς συμπτωματικά ανοίγει ξανά με εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας, αν πρόκειται και αυτό για μια συνωμοσία στην οποία εμπλέκεται και η ίδια.

«Πολιτική δίωξη που κάνει κακό στο κράτος δικαίου»

Ο Βαξεβάνης, καταλήγοντας τόνισε πως η δίωξη του είναι «πολιτική και ανοίγει μια επικίνδυνη μανιέρα που κάνει κακό στο κράτος Δικαίου και την ίδια τη Δημοκρατία,, που κάθε φορά Δικαστές και δημοσιογράφοι θα κατηγορούνται για τη δουλειά τους και όλο αυτό θα βαφτίζεται Δικαιοσύνη».

Ο Βαξεβάνης πρόσθεσε πως στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να διωχθεί η ερευνητική δημοσιογραφία η οποία αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και εγγύηση του κράτους δικαίου.

Μετά το πέρας της απολογίας του προέκυψε μία έντονη αντιπαράθεση του Κ. Βαξεβάνη και των συνηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη και Βασίλη Καπερνάρου με την ανακρίτρια, όταν ζητήθηκε βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας να λάβει αντίγραφο της απολογίας του. Κάτι που είναι νομικά προβλεπόμενο και εφαρμόζεται τακτικά. Οι συνήγοροι μάλιστα του κ. Βαξεβάνη είπαν στην ανακρίτρια ότι δεν είναι δυνατόν την απολογία να την έχουν οι κατήγοροι και όχι ο κατηγορούμενος. Παρόλα αυτά η απολογία δεν δόθηκε και ως αποτέλεσμα ο Κ. Βαξεβάνης και οι συνήγοροι του αρνήθηκαν να την υπογράψουν.

Στη συνέχεια ο Κ. Βαξεβάνης μετέβη στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου, στην οποία ανέφερε πως πρόκειται για μια «πολιτική δίωξη που δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο και επιφέρει κίνδυνο για τη Δικαιοσύνη». Στη συνέχεια ο Κ. Βαξεβάνης αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Documento Newsletter