Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Ελεύθερος στην ελληνική επικράτεια και με το κράτος να πρέπει να του χορηγεί προστασία θα πρέπει να μείνει ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας ζητώντας άσυλο.

Όπως ορίζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν μπορεί να βγει εκτός χώρας (δεν του χορηγήθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα).

Από την άλλη το ΣτΕ απέρριψε αίτημα της ελληνικής πολιτείας θεωρώντας ότι δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, η παραμονή του συγκεκριμένου Τούρκου αξιωματικού στη χώρα μας με τη διαδικασία του ασύλου. Με τη σημερινή απόφαση το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει για την έκδοσή τους, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου που υπήρξε αρνητική.

Το ΣτΕ όρισε ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη διεύθυνση (η οποία για λόγους ασφαλείας δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί) παράλληλα του επέβαλε την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του”.

Η σημερινή απόφαση, ενώ αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ, για τους άλλους επτά οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, εντούτοις ασκεί επιρροή σημαντική, διότι ότι είπε το Δικαστήριο για τον ένα θα πει μελλοντικά και για τους λοιπούς.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ” ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων”.

Documento Newsletter