Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Μας ξεγέλασαν και μας αποτελειώνουν»

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Μας ξεγέλασαν και μας αποτελειώνουν»

Ο ουρανός της Αττικής ήταν συννεφιασμένος και οι ξαφνικές σύντομες μπόρες στο κέντρο της Αθήνας έδιναν την εντύπωση ότι η πορεία των ελεύθερων επαγγελματιών που αντιδρούσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί και να μη μάζευε πολύ κόσμο. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική. Ανθρωποι που ανήκουν σε επαγγελματικούς κλάδους που δεν συχνάζουν σε διαδηλώσεις δημιούργησαν ένα μαχητικό ανθρώπινο ποτάμι που πορεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας μέχρι να καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών.

Γραβάτες, γόβες και ταγέρ, πρόσωπα που έδειχναν έξω από τα νερά τους, δικηγόροι με τις δικογραφίες παραμάσχαλα, ταξιτζήδες μετά των οχημάτων τους, ιδιοκτήτες βιοτεχνιών και μαγαζάτορες που είχαν κλείσει για μία ημέρα το κατάστημά τους διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία της διαδήλωσης την περασμένη Τετάρτη.

Τα πλακάτ και τα δυναμικά συνθήματα

Ο δυναμικός παλμός των συνθημάτων πάντως δεν ήταν τίποτε μπροστά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των διαδηλωτών, που οργισμένοι συνέκριναν τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίων, γεγονός το οποίο για τους περισσότερους έμοιαζε μάλλον… αδιανόητο, ενώ την τιμητική του είχε και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος με τις προεκλογικές δηλώσεις του φαίνεται ότι είχε σπρώξει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες στην αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι και σε πλακάτ είχε τυπωθεί το πρόσωπό του, παρέα με εκείνο του νυν υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σύνθημα καλούσε τον πρωθυπουργό να τον… υπουργοποιήσει εκ νέου.

Μπορεί οι επαγγελματικές ομάδες που βρέθηκαν στη διαδήλωση να είχαν πολλές διαφορές μεταξύ τους, τις ένωνε όμως ένας κοινός φόβος: αυτός της καρτελοποίησης των επαγγελμάτων τους και της υπαλληλοποίησής τους υπό μεγάλες εταιρείες που θα ελέγξουν πλήρως τους επαγγελματικούς χώρους τους, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του ως αυτόνομος επαγγελματίας.

Οι φόβοι για λουκέτα σε βιοτεχνίες, καταστήματα, δικηγορικά γραφεία, οδοντιατρεία, μικρά φροντιστήρια, για «χειρόφρενα» στα ταξί και για το ενδεχόμενο πλήρους εγκατάλειψης ολόκληρων κλάδων από χιλιάδες επαγγελματίες αποτυπώνονται στα όσα είπαν στο Documento συνδικαλιστές και απλοί εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην πολυπληθή συγκέντρωση προκειμένου να διαδηλώσουν.

Το άγχος τους ήταν σαφές: κανείς από τα μεσαία στρώματα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε φορολογικές υποχρεώσεις 7.000 ευρώ ετησίως που επιβάλλει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λαμβάνοντας ως δεδομένο το αυθαίρετο και προσβλητικό αξίωμα ότι συλλήβδην «οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν το κράτος».

Η αθέατη πλευρά του τεκμαρτού

Την ίδια ώρα που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες διαδήλωναν σε όλη την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής υπερασπιζόταν το φορολογικό νομοσχέδιο που εισήγαγε κάνοντας λόγο για… κυβερνητικό θάρρος. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο. Δεν είναι εύκολη αυτή η παρέμβαση».

Ποια είναι λοιπόν αυτή η δήθεν θαρραλέα παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία εξοργίζει το σύνολο των επαγγελματιών; Οπως ανέφερε το Documento ήδη από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης για τις ατομικές επιχειρήσεις αποτελεί «κεφαλικό φόρο» για όλους όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Αυτή όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η αθέατη –και πλέον ζημιογόνα– πλευρά ονομάζεται ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο κέρδος, που μπορεί να φτάσει έως και τις 50.000 ευρώ. Βάσει αυτού, διενεργούντες τον έλεγχο εφοριακοί θα μπορούν να εξάγουν το υποτιθέμενο κέρδος του ελεγχόμενου με βάση:

• τον κατώτατο μισθό,

• τις μεικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου της ατομικής επιχείρησης,

• το 10% των δαπανών μισθοδοσίας του απασχολούμενου προσωπικού,

• τον μέσο τζίρο του κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ) στον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα έσοδα.

Δηλώσεις-καταπέλτης εναντίον Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις των επαγγελματιών και των συνδικαλιστών στο Documento αποτυπώνουν τους πραγματικούς τους φόβους. Λουκέτα και μαζικές έξοδοι από παραγωγικά επαγγέλματα λόγω των δυσβάσταχτων φορολογικών υποχρεώσεων που έρχονται φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αγεφύρωτο ρήγμα ανάμεσα στον Κυρ. Μητσοτάκη και τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα λόγια τους είναι καταπέλτης.

«Θα μας πεθάνει»

Αθηνά Μουγκογιάννη Δικηγόρος Πατρών

Εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες και δη τους δικηγόρους θα μας πεθάνει, θα μας αποτελειώσει. Αυτήν τη στιγμή μάς φορολογεί με τη μέθοδο του τεκμαρτού εισοδήματος με ένα μέσο όρο 15.000 ευρώ. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή πρέπει να δίνουμε 7.000 ευρώ στο κράτος κάθε χρόνο, που σημαίνει 600 ευρώ τον μήνα, πέραν των υπολοίπων που έχουν να κάνουν με τα έξοδα διαβίωσης και συντήρησης των γραφείων. Είναι σίγουρο ότι κάποιος κόσμος θα εγκαταλείψει το επάγγελμα. Τουλάχιστον το 70% θα φύγει! Για τα άτομα στις ηλικίες από 35 έως 55 είναι πάρα πολύ δύσκολο. Οι μικρότεροι έχουν τη δυνατότητα να φύγουν και να κάνουν κάτι άλλο. Για τους ανθρώπους των μεσαίων ηλικιών είναι πάρα πολύ δύσκολο.

«Νομοσχέδιο διαλυτικό της δικηγορίας»

Παναγιώτης Σαπουντζάκης Δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Εχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές προσπάθειες σε βάρος των δικηγόρων. Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το χειρότερο απ’ όλα γιατί ουσιαστικά δεν αγγίζει τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Αντίθετα, θεσπίζει κάποια δήθεν αντικειμενικά κριτήρια σε βάρος των μεσαίων και μικρού εισοδήματος δικηγόρων που αποτελούν και τον κύριο όγκο, τους οποίους στην ουσία εξαφανίζει. Είναι διαλυτικό της δικηγορίας αυτό το νομοσχέδιο. Ηδη μεγάλο ποσοστό συναδέλφων έχουν κλείσει τα γραφεία τους και δικηγορούν από το σπίτι. Το 30% των συναδέλφων δεν μπορεί καν να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Μετά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται όχι μόνο εξαφάνιση αυτών, αλλά και άλλων που μέχρι τώρα αντέχουν. Είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τις γυναίκες και τους νεότερους συναδέλφους, που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά και κοινωνικά, αυτοί πιο πολύ απ’ όλους θα πληγούν. Ετσι όπως είναι διαμορφωμένο δεν αγγίζει τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, χτυπάει όμως τον μεγάλο όγκο των δικηγόρων.

«Φέρνουν αλυσίδες και στους οδοντίατρους»

Γιάννης Τράπαλης Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο είναι άδικο. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Τα τεκμήρια πρέπει να καταργηθούν. Να καταλάβουμε ότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν και αδύναμοι που πλήττονται βάναυσα. Από εκεί και πέρα, αν θέλει να κάνει κάτι η κυβέρνηση, να προωθήσει την οδοντιατρική περίθαλψη για όλους. Η στόχευση είναι να εγκαταλείψει κόσμος το επάγγελμα. Θυμάμαι καθαρά στις αρχές των μνημονίων τον Ολι Ρεν να λέει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την ΕΕ. Η στόχευση λοιπόν εδώ και χρόνια είναι αυτή: να μειωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι σίγουρο ότι μεγάλη μερίδα συναδέλφων ή θα αφήσει το επάγγελμα ή θα υπαλληλοποιηθεί. Αυτό είναι το άσχημο. Κοιτάζουν να φέρουν τις αλυσίδες και στον δικό μας κλάδο.

«Δύο τρεις εταιρείες θα πάρουν όλες τις άδειες ταξί»

Πάρης Ορφανός Γραμματέας ΣΑΤΑ

Είμαστε ένα επάγγελμα που έχει κρατική διατίμηση και μας θεωρούν ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται μας τελειώνει ξεκάθαρα. Θέλω να δώσω αυτό το μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και στους οδηγούς. Θέλουν να μας κάνουν καρτέλ. Δύο τρεις εταιρείες να πάρουν όλο τον όγκο των αδειών ταξί και να μας κάνουν μισθωτούς. Δεν θα αντέξει κανείς αυτή την οριζόντια φορολογία που τελειώνει τον κλάδο μου. Ο στόχος του νομοσχεδίου για τον κλάδο μας είναι η καρτελοποίηση.

«Σκοπός τους είναι να μας διώξουν από το επάγγελμα»

Χρήστος Κουτούπης Ιδιοκτήτης ταξί

Είμαστε ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, που μας εξοντώνει εντελώς. Η φορολόγησή μας με το ποσοστό αυτό θα φτάνει τις 7.000 ευρώ. Εχει τη δυνατότητα ο σημερινός ταξιτζής να πληρώνει 7.000 ευρώ τον χρόνο εφορία; Ο σκοπός τους είναι να μας διώξουν από το επάγγελμα. Εμείς θα το κρατήσουμε με νύχια και με δόντια!

«Ερχονται λουκέτα»

Παύλος Ραβάνης Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Είναι ένα άδικο φορολογικό σύστημα, για το οποίο η κυβέρνηση προεκλογικά δεν μας είχε καν ενημερώσει. Είδατε ότι μια ατυχής δήλωση του κ. Κατρούγκαλου είχε αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων βιοτεχνών επαγγελματιών να στηρίξει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δυστυχώς, μας ξεγελάσανε. Εχουμε ένα φορολογικό σύστημα που αδικεί τους δικούς μας χώρους και ειδικά τους Ελληνες βιοτέχνες, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι σίγουρο ότι μια επιχείρηση θα έχει πάντα κέρδη. Μπορεί να έχει και ζημιές. Αυτό το φορολογικό θα φέρει πάρα πολλά λουκέτα τους επόμενους μήνες. Είναι σίγουρο ότι με αυτό το φορολογικό σύστημα από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν τόσα έσοδα ώστε να πληρώσει κανείς τις φορολογικές του υποχρεώσεις, πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Διαβάστε επίσης: Φορογκιλοτίνα Μητσοτάκη: Σε θέσεις… μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (Video)

Tο τεκμαρτό κέρδος σπρώχνει επαγγελματίες και μικρομάγαζα στον γκρεμό

Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά κυβέρνησης: «Αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή»

Documento Newsletter