Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα η Ρένα Δούρου

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα η Ρένα Δούρου

Ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά απολογία της στην 7η τακτική ανακρίτρια η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που είναι αντιμέτωπη με πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που είχε στοιχίσει τη ζωή 25 πολιτών.

Ενώπιον της ανακρίτριας η κ. Δούρου παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται δύο πραγματογνωμοσύνες τις οποίες υπογράφουν, την πρώτη 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και τη δεύτερη οι 3 μηχανικοί οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Στις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτονται ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια την περιφερειάρχη.

Επιπλέον η απερχόμενη επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής με το υπόμνημα της θέτει μία σειρά ερωτημάτων όπως:

α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε.

β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο);

γ) Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Στο υπόμνημα, γίνεται εξιστόρηση όσων έγιναν ή δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας, τονίζοντας «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του θέμα για το οποίο επί επτά χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Κατά την κ. Δούρου όταν το 2010 ελήφθη απόφαση για την σύνταξη μελέτης, χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια μέχρι τις 12.7.2012, οπότε υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Σύμφωνα με την κ. Δούρου επί της θητείας της «τέθηκαν ουσιαστικά οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης» με 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δισ. ευρώ.

Τέλος, η περιφερειάρχης επικαλείται και τη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, ενώ το φαινόμενο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων καθώς σημειώθηκε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο. 

Σε δήλωσή της η Ρένα Δούρου ουσιαστικά διατυπώνει την άποψη ότι κανείς δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο αλλά και κανείς δεν πρέπει αβασάνιστα να διατυπώνει κατηγορητήρια, που αν μη τι άλλ,ο μπορεί να οδηγούν σε αδράνεια δρώντες πολίτες στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε παροπλισμό ακόμα και λειτουργίες της ίδιας της αυτοδιοίκησης …

Η δήλωση της Ρένας Δούρου είναι η εξής: «Η απλή έκφραση συλλυπητηρίων υπολείπεται της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με την πεποίθηση αυτή, προσήλθα η ίδια στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη νύχτα της εθνικής τραγωδίας. Γιατί πιστεύω ότι ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών και στην οδύνη των οικείων τους, απαιτεί πράξεις και όχι λόγια. Απαιτεί τη διερεύνηση των πραγματικών αιτίων και επιβάλλει να μπει επιτέλους τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Την ίδια στιγμή οι δικονομικές διαδικασίες δεν θα πρέπει να εξυπηρετούν οιεσδήποτε

σκοπιμότητες. Και εξαρχής, με τη στάση μου έδειξα ότι πράγματι πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη δεν τις εξυπηρετεί. Και πράγματι απέδειξε ότι δεν τις εξυπηρετεί.

Παράλληλα όμως εκφράζω την ιδιαίτερη ανησυχία μου για την τύχη όσων ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση γιατί η γενίκευση τέτοιου είδους κατηγορητηρίων θα μπορούσε να καταστήσει οποιονδήποτε από αυτούς, οποτεδήποτε, κατηγορούμενο με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter