Ελένη Ράικου, η Εισαγγελέας που ζήλεψε τον Ραν Ταν Πλαν

Ελένη Ράικου, η Εισαγγελέας που ζήλεψε τον Ραν Ταν Πλαν

Η Ελένη Ράικου, πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, και πρώην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και πρώην φίλη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (οι παροικούντες στην Ευελπίδων επιμένουν ότι υπήρξε μέντοράς της και αυτός που την ανέδειξε), προσήλθε στην Προανακακριτική Επιτροπή για να καταθέσει εναντίον του πρώην Υπουργού.

«Ο Παπαγγελόπουλος» φαίνεται να κατέθεσε «ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα». Το συμπέρασμά της αυτό ενώπιον της Επιτροπής, διάνθισε με αφηγήσεις περί τηλεφωνημάτων, απειλών ακόμη και αποστολών δημοσιογράφων για να την εκφοβίσουν. Κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει «πού είναι οι αποδείξεις για όλα αυτά;». Ας αφήσουμε προς στιγμήν τα περί αποδείξεων και ας πάμε σε κάτι πιο σημαντικό που δεν εκθέτει μόνο την κυρία Ράικου, αλλά την καθιστά επίορκη με σωρεία παραβάσεων περί το καθήκον της.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εισαγγελέα με διακόπτη χρονοκαθυστέρησης, της οποίας η συνείδηση και η ανάγκη για απόδοση Δικαιοσύνης ενεργοποιούνται όχι όταν γίνεται το έγκλημα αλλά όταν κάποιος πατήσει το κουμπί της. Αλήθεια υπήρξαν τέτοιες παρεμβάσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χρησιμοποιήθηκαν δημοσιογράφοι σε παραθεσμικό ρόλο, καταστρατηγήθηκε το δίκαιο πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια και η κυρία Ράικου τώρα αποφάσισε να τα εκθέσει. Η κυρία Ράικου είναι Εισαγγελέας στην οποία η Δικαιοσύνη εμπιστεύτηκε κρίσιμους και σοβαρούς ρόλους δεν είναι ο Ραν Ταν Πλαν, το σκυλί του Λούκυ Λουκ, που του πατούσαν την ουρά τώρα και διαμαρτυρόταν μετά από δέκα ώρες.

Το επιχείρημα της κυρίας Ράικου πως δεν ένοιωθε «θεσμικά ασφαλής» για να τα καταγγείλει, είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό. Οι Εισαγγελείς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους όχι με βάση τον υποκειμενισμό τους, ούτε καν το φόβο τους, αλλά το καθήκον τους. Ειδικά αν υπήρχε εκτροπή σε υψηλά επίπεδα της Δικαιοσύνης, η κυρία Ράικου έπρεπε να δώσει τη μάχη για την θεσμική αποκατάσταση. Αντί για το προβλεπόμενο και θεσμικά επιβεβλημένο, η κυρία Ράικου υπέβαλε παραίτηση μόλις μία συνάδελφός της Ανακρίτρια, την κατήγγειλε θεσμικά στον Άρειο Πάγο για απόκρυψη στοιχείων δικογραφίας.

Τέσσερα χρόνια λούφαξε η κυρία Ράικου. Ούτε διώξεις άσκησε η ίδια ως εισαγγελέας απέναντι σε αυτούς που την εκβίαζαν, ούτε σε άλλο εισαγγελέα τα κατέθεσε ζητώντας έρευνα, ούτε καν έκανε καταγγελίες που θα την οδηγούσαν ακόμη και εκτός Εισαγγελικού Σώματος. Να θυμίσω πως στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όταν δύο Εισαγγελείς ο Ηλίας Κολιούσης και η Ελένη Σωτηροπούλου πιέστηκαν από τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά, επέλεξαν την έξοδο και την καταγγελία. Το σεβασμό στον όρκο που έδωσαν και τη Δικαιοσύνη. Η κυρία Ράικου περίμενε να έρθει η ΝΔ μάλλον γιατί έχει την πεποίθηση ή ίσως τη γνώση, πως η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη αλλά εξαρτώμενη από τις κυβερνήσεις που κινούν εισαγγελείς σαν πιόνια.

Η κυρία Ράικου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Διαθέτει υψηλές γνωριμίες και άριστες δημόσιες σχέσεις, αλλά κυρίως γνωρίζει πράγματα που οι υπόλοιποι αγνοούμε. Η πορεία της δεν είναι τόσο διαφανής όσο η ίδια θέλει να λέει. Το αποδεικνύει μάλιστα με την χρονοκαθυστέρηση στη λειτουργία της. Να θυμίσουμε μερικά πράγματα.

Η κυρία Ράικου είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με την υπόθεση της Novartis αφού παρέλαβε τα πρώτα στοιχεία. Ο συνάδελφός της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, την έχει κατηγορήσει με αναφορά του στον Άρειο Πάγο (την ίδια αναφορά στην οποία μιλάει και για την Τουλουπάκη) πως διατηρούσε πολλές δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς τις οποίες δεν είχε διεκπεραιώσει. Την εποχή που η Ράικου ερευνούσε την υπόθεση Novartis, είχε εισπράξει μαζί με τον o σύζυγός της, γιατρό το επάγγελμα, σε κοινό λογαριασμό, δύο ποσά από τη φαρμακευτική. Σύμφωνα με μάρτυρες στην υπόθεση, τα ποσά που εισέπρατταν γιατροί ως μίζες από τη Novartis εμφανίζονταν δήθεν ως αμοιβές για έρευνες. Ακόμη και έτσι όμως να μην ήταν, αν δηλαδή τα ποσά αυτά ήταν νόμιμες αμοιβές, η κυρία Ράικου έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για τη φαρμακευτική που πλήρωνε την οικογένεια. Έχει ενδιαφέρον ότι η Ράικου ενώπιον της Επιτροπής παραδέχθηκε τη μια από τις δύο εισπράξεις από τη Novartis. Αν παραδεχθεί και τη δεύτερη τότε το επιχείρημα περί πληρωμής για νόμιμες έρευνες πάει περίπατο αφού δεν επιτρέπεται η φαρμακευτική να κάνει έρευνες με τους ίδιους γιατρούς συνεχώς . Άρα η έρευνα που επικαλείται είναι εικονική. Φυσικά το ποσό που εισέπραξε η οικογένεια δεν έχει σημασία αφού η τιμή ενός εισαγγελέα δεν έχει τιμή

Ας αφήσουμε όμως τα σχετικά με τη Novartis και ας πάμε σε άλλες υποθέσεις. Η Ράικου ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, είχε καταγγελθεί υπηρεσιακά μαζί με άλλους Εισαγγελείς από το συνάδελφό τους Γιάννη Αγγελή, για μεθοδεύσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου. Η Ράικου με τη σειρά της είχε καταγγείλει την εισαγγελέα Τσατάνη πως της αφαίρεσε τη δικογραφία του Βγενόπουλου παράνομα, στο τελικό στάδιο των διώξεων. Πρόκειται για την ίδια Τσατάνη την οποία αποκάλεσε στην Επιτροπή θύμα των μεθοδεύσεων και μιας βομβιστικής ενέργειας. Πολύ εύκολα αλλάζουν απόψεις μερικοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Η Ράικου, πάλι ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, είχε καταγγελθεί υπηρεσιακά από την Ανακρίτρια Ηλεάνα Ζαμανίκα, γιατί δεν τις απέστειλε το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας για το Θωμά Λιακουνάκο.

Την ίδια περίοδο έρευνα του Documento είχε αποκαλύψει, πως ο Θωμάς Λιακουνάκος μάθαινε τις κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, πολύ πριν τις μάθουν οι Εισαγγελείς. Είχε στείλει λοιπόν σε μάρτυρα στη Γαλλία μήνυμα πως ένας εισαγγελέας από την Ελλάδα θα τον επισκεφθεί για να καταθέσει, γράφοντας ακόμη και τις ημερομηνίες επίσκεψης πολύ πριν ανακοινωθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εγκριθεί το ταξίδι στο Παρίσι. Πρόκειται για τις αποκαλύψεις που η κυρία Ράικου αποκάλεσε σχέδιο δολοφονίας της από το Documento.

H πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς επικαλείται πως έχει απαλλαγεί σε όλες τις πειθαρχικές της διώξεις. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να ερευνήσει η Επιτροπή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πώς την επίμαχη περίοδο, απηλλάγη το σύνολο των δικαστικών λειτουργών από πειθαρχικές διώξεις που αρχειοθετήθηκαν από συγκεκριμένο άτομο.

Στα καθ’ ημας, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα κάνουμε αγωγή και μήνυση στην κυρία Ράικου για όσα συκοφαντικά κατέθεσε για το Documento. Εμφάνισε την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους , ότι εκτελούσαν συμβόλαια εναντίον της. Εμείς δεν ξέρουμε αν η κυρία Ράικου εκτελεί συμβόλαιο εναντίον του κάποτε πολύ αγαπητού της Παπαγγελόπουλου επειδή λέει όσα λέει με χρονοκαθυστέρηση και χωρίς αποδείξεις. Ξέρουμε όμως ότι εκτός από τη συμπεριφορά Ραν Τα Πλαν που επιδεικνύει, είναι προσβλητική και υπόλογη απέναντι στη Δικαιοσύνη. Προς το παρόν να εξηγήσει πώς μια εισαγγελέας βρίσκεται με λεφτά της Novartis στο λογαριασμό της και ταυτόχρονα ερευνά το σκάνδαλο Novartis.

Documento Newsletter