«Κανένα παιδί που έχει ανάγκη, δε θα μείνει εκτός θεραπείας, αλλά θα υπάρξει έλεγχος και εξορθολογισμός των δαπανών στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε σχετικές ερωτήσεις της Κατερίνας Παπακώστα από τη ΝΔ και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.
Ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για το σκοπό αυτό – με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων – προκειμένου να εξετάσει το θέμα και αν, όπως είπε, ο έλεγχος καταλήξει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τα προγράμματα ειδικής αγωγής, το υπουργείο θα το πράξει.
Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για «φάμπρικες που έχουν στηθεί» και τόνισε ότι στο υπουργείο έχουν γίνει καταγγελίες από παιδικούς σταθμούς ότι πολλαπλασιάστηκαν τα παιδιά με διάγνωση διάσπασης προσοχής. «Ορίσαμε όριο δαπάνης, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει και για αυτήν την κατηγορία των ατόμων ειδικής αγωγής. Δεν μπορεί 5.500 γιατροί σε άλλες ειδικότητες να κοστίζουν 110 εκατομμύρια ευρώ και για την ειδική αγωγή να μας κοστίζουν 105 εκατομμύρια. Κάτι συμβαίνει», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Είναι δυνατόν σε κάποια νησιά, τα 3 – 4 τελευταία χρόνια, να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν σε τέτοια προγράμματα; Για αυτό συγκροτήσαμε αυτή την επιτροπή. Για να είναι όλοι παρόντες, να ξεκαθαρίσουμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών πάνω σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο και να μην υπάρχει ούτε υπερεκτίμηση, ούτε υποτίμηση τους. Θα παράξουμε μια οικονομική πρόβλεψη με πραγματικούς οικονομικούς όρους».
Ο κ. Πολάκης είπε ακόμα ότι καμία υγειονομική μονάδα δεν γλίτωσε από τον εκμαυλισμό του μαύρου χρήματος και σαν παράδειγμα ανέφερε τα επιθέματα, για τα οποία, μέσα σε 4 χρόνια, εν μέσω μνημονίων, η δαπάνη από 13 εκατομμύρια ευρώ, ανέβηκε στα 55 εκατομμύρια.