Η πολιτική είναι οικονομία και η πολιτική οικονομία είναι εφαρμοσμένη επιστήμη με πεδίο εφαρμογής την κοινωνία. Απλά πράγματα, μη φανταστείτε, «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο» ή «πες μου τι φορολογικά μέτρα παίρνεις να σου πω ποιων τα μοιρολόγια ακούς».
Η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά περισπούδαστη οικονομετρική ανάλυση. Αριθμητική άσκηση της δευτέρας δημοτικού έλυσε, αλλά μετά τις εκλογές, γιατί πριν έκανε μόνο την εκφώνηση της άσκησης και έκλεισε και πονηρά το μάτι στους μαθητές, σαν να τους έλεγε: «Βρε κουτά, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Ψηφίστε εσείς σωστά να παραμείνω στη διεύθυνση του σχολείου κι εγώ θα φροντίσω να περάσετε όλοι την τάξη».
Η εκφώνηση της άσκησης είχε τα εξής δεδομένα: στην Ελλάδα το 2022 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν 732.000 ή το 99,9% των επιχειρήσεων στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα, απασχολούσαν το 83,5% των εργαζομένων ή 2,2 εκατ. άτομα και παρήγαγαν το 57% της προστιθέμενης αξίας ή 34,8 δισ. ευρώ.
Οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ήταν περίπου 600.000 (δηλαδή μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες ξεπέρασαν το 1,3 εκατ., σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ), δημιουργούν ετήσιο τζίρο περίπου 40 δισ. και δηλώνουν εισοδήματα 3,5-4 δισ.
Η άσκηση είχε και… δράκο, τον Κατρούγκαλο με τ’ όνομα (συντασσόμενο στη γενική, με πρώτη λέξη –η οποία προσδίδει επιθετικό προσδιορισμό– τον «νόμο»), τον οποίο δαιμονοποίησαν περισσότερο από όσο αθωώθηκαν και ξεπλύθηκαν οι Αδωνης, Χατζηδάκης, Σκυλακάκης και Βρούτσης μαζί.
Ο «νόμος Κατρούγκαλου», παρότι αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση την αρχή της αναλογικότητας, έγινε συνώνυμο της φορομπηχτικής πολιτικής και της βίαιης αφαίμαξης των εισοδημάτων των μη μισθωτών.
Και αφού προεκλογικά (με τη βοήθεια της «μιντιακής δημοκρατίας» και με την άστοχη δήλωση Κατρούγκαλου) σήκωσαν κουρνιαχτό για δήθεν κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που θα έφερνε φοροκαταιγίδα, ενώ αντίθετα οι ίδιοι υπόσχονταν μείωση φόρων και γενναία αύξηση εισοδημάτων, ήρθαν μετεκλογικά να λύσουν την άσκηση με τον εύκολο τρόπο: αντιγράφοντας από το λυσάρι της Δεξιάς. Οριζόντια φορολόγηση των συλλήβδην ευάλωτων και a priori «φοροφυγάδων».
Ο ακραίος κυνισμός της κυβέρνησης –που συνοδεύει το φιλελεύθερο αφήγημα– χτύπησε κόκκινο διά στόματος του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου, που προέτρεψε τους δικηγόρους να γίνουν ντελιβεράδες επειδή: «Ας αφήσουμε την αγορά εργασίας να λειτουργήσει ελεύθερα. Η αγορά εργασίας είναι εκείνη που προσδιορίζει τον μισθό. Ο μισθός είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Αυτό που μου λέτε τώρα σημαίνει ότι έχουμε περισσότερους δικηγόρους και σχετικά λίγους ντελιβεράδες».
Ωστόσο εάν κάποιος δικηγόρος αμφισβητήσει το τεκμήριο, τότε θα υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο, δηλαδή θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
Ελέφαντας με γραβάτα.