«Οι δωρεές δεν προορίζονταν για μένα προσωπικά», διαμηνύει η επικεφαλής της Κ.Ο. του εθνολαϊκιστικού AfD με αφορμή το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός της που αποκαλύπτουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Αντιμέτωπο με σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης βρίσκεται το εθνολαϊκιστικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους να ζητούν να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση. «Το σκάνδαλο της χρηματοδότησης πρέπει να διαλευκανθεί. Εάν η χρηματοδότηση ήταν παράνομη, τότε η Βάιντελ πρέπει να παραιτηθεί», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για δημοσιονομικά ζητήματα Γιοχάνες Καρς.
Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα των WDR, NDR και της Süddeutsche Zeitung η περιφερειακή οργάνωση της εκλογικής περιφέρειας της επικεφαλής της Κ.Ο. του AfD Αλίς Βάιντελ φέρεται να έλαβε το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2017 -στο προοίμιο των εκλογών δηλαδή- δωρεές συνολικού ύψους 130.000 ευρώ από μια ελβετική φαρμακευτική εταιρία. Τα εμβάσματα που έγιναν σε μικρότερες δόσεις των 9.000 ελβετικών φράγκων ανέγραφαν «Δωρεά προεκλογικός αγώνας Αλίς Βάιντελ».
Βάιντελ: Δεν γνωρίζω τίποτα για τη φαρμακευτική
Η επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών ακροδεξιών απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο έγιναν τα επίμαχα εμβάσματα δεν είναι προσωπικός, αλλά ανήκει στην περιφερειακή οργάνωση του κόμματός της στην εκλογική της περιφέρεια (η λίμνη της Κωνσταντίας). Η Βάιντελ ανέφερε ότι η ίδια ενημερώθηκε για τη δωρεά μόλις το Σεπτέμβριο του 2017 και πως στη συνέχεια ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα καθώς υπήρξαν «επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητά της». Η επιστροφή των χρημάτων έγινε ωστόσο αρκετά αργότερα, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει ο,τιδήποτε σχετικά με την ελβετική φαρμακευτική εταιρία που προέβη στη γενναιόδωρη χορηγία.
«Πρόκειται προφανώς για μια παράνομη χρηματοδότηση κόμματος διότι προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ», σχολιάζει ο γερμανός νομικός Μάρτιν Μόρλοκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική νομοθεσία «απαγορεύει τέτοιου είδους έξωθεν δωρεές προκειμένου να αποτρέπεται το ενδεχόμενο να κινούνται νήματα από το εξωτερικό». Επιπλέον, όπως εξηγεί, δωρεές άνω των 50.000 ευρώ πρέπει να δηλώνονται στη γερμανική Βουλή και να δημοσιοποιούνται άμεσα. Ο διαμοιρασμός σε μικρότερες δόσεις έγινε προφανώς για να παρακαμφθεί ο κανονισμός αυτός.
Πηγή: Deutsche Welle