Ελβετία: Εκτός νόμου η ομοφοβία μετά από δημοψήφισμα

Ελβετία: Εκτός νόμου η ομοφοβία μετά από δημοψήφισμα

Οι Ελβετοί ενέκριναν σήμερα με ευρεία πλειοψηφία τον νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων, παρά τις αντιρρήσεις των συντηρητικών.

Με ευρεία πλειοψηφία, οι Ελβετοί πολίτες επικύρωσαν στην κάλπη την απόφαση της Βουλής να θέσει την ομοφοβία εκτός νόμου.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι ψηφοφόροι ενέκριναν κατά ποσοστό 63,1% την επέκταση του ισχύοντος αντιρατσιστικού νόμου στην απαγόρευση της δυσφήμισης, της διάκρισης και της έκφρασης μίσους κατά ανθρώπων βάσει της σεξουαλικής τους προτίμησης.

Η διεύρυνση του αντιρατσιστικού νόμου αποτέλεσε πρωτοβουλία του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Ματίας Ρεϊνάρ. Ο Ρεϊνάρ, ο οποίος εκλέγεται στο καντόνι του Βαλαί, βγήκε βουλευτής το 2011 σε ηλικία μόλις 24 ετών και πλέον είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του. Μιλώντας στο euronews έκανε λόγο για «ένα σημαντικό σημάδι για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ανεκτικότητα στην Ελβετία. Είναι μια σημαντική νίκη και ναι, τώρα περιμένουμε να νομοθετηθεί ο γάμος. Στην Ελβετία δεν προβλέπεται γάμος μεταξύ ομοφύλων και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό».

Από τα 26 καντόνια της Ελβετίας μόνο σε τρία υπερίσχυσε το «όχι». Οι επικριτές της νέας νομοθεσίας ισχυρίστηκαν ότι παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και κατάφεραν να μαζέψουν τις 50.000 υπογραφές που χρειάζονται για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκαν την ήττα τους, λέγοντας πως η άλλη πλευρά πέρασε το μήνυμά της με σαφέστερο τρόπο. Όπως τόνισε εκ μέρους της επιτροπής υπέρ του «Όχι» ο γενικός γραμματέας της νεολαίας του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος Νταβίντ Τραχσέλ, «αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα. Φαίνεται πως πέτυχαν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει περισσότερη προστασία. Σαφώς και διαφωνούμε, όμως προφανώς αυτό το επιχείρημα έπεισε τον κόσμο»

Ο αντιρατσιστικός νόμος υφίσταται στην Ελβετία από το 1995 και τον Απρίλιο ψηφίστηκε η επέκτασή του και στο ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων. Όπως προβλέπεται, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές που εκτείνονται μεταξύ χρηματικού πρόστιμου και τριετούς φυλάκισης. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία δεν καλύπτει το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, αφήνοντας τους διεμφυλικούς εκτός προστασίας.

Ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Με βάση τον νέο νόμο, τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα πρόσωπο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση τριών ετών στους παραβάτες.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην κοινότητα των ΛΟΑΔ, ορισμένοι φοβούνταν ότι η χορήγηση ειδικής προστασίας θα στιγματίσει περισσότερο τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς. «Αγωνίζομαι για να γίνει αποδεκτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου. Όμως για εμένα αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ ειδικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Φράουχιγκερ, ο συμπρόεδρος της επιτροπής «Όχι στα ειδικά δικαιώματα».

Πληροφορίες: Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter