Ελαιόλαδο: Ρεκόρ απάτης και νοθείας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελαιόλαδο: Ρεκόρ απάτης και νοθείας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρεκόρ υποθέσεων πιθανών απατών και λανθασμένης επισήμανσης για το ελαιόλαδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές Αρχές στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων και υποθέσεων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα στα στοιχεία αυτά από τον Guardian, οι πληθωριστικές πιέσεις τροφοδότησαν την γιγάντωση της παράλληλης αγοράς του ελαιολάδου. Το κόστος του ελαιολάδου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018 με την παραγωγή να πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση και άλλους παράγοντες.

Καθώς η τιμή έχει εκτοξευθεί, αυξήθηκε και ο αριθμός των «διασυνοριακών κοινοποιήσεων στην ΕΕ», οι οποίες περιλαμβάνουν λανθασμένη επισήμανση, πιθανή απάτη και υποθέσεις ασφάλειας που αφορούν νοθευμένα έλαια.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ΕΕ κατέγραψε μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό αυξήθηκε σε 50 περιπτώσεις ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, υπερτριπλάσια αύξηση.

Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι μόνο εκείνα που έχουν εντοπιστεί και αναφερθεί από τα κράτη μέλη στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της ΕΕ. Από τον αριθμό αυτό παραλείπονται οι εγχώριες περιπτώσεις και η πραγματική κλίμακα της απάτης είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερη.

Οι αναφορές περιστατικών περιλάμβαναν έλαια μολυσμένα με μη εγκεκριμένες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και ορυκτέλαια, ενώ σε μία περίπτωση ανακαλύφθηκαν θραύσματα γυαλιού.

Υπήρχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κρίθηκε ότι ήταν νοθευμένο, για παράδειγμα με την ανάμειξή του με έλαια κατώτερης ή φθηνότερης ποιότητας, περιπτώσεις όπου το παρθένο ελαιόλαδο στην ετικέτα παρουσιαζόταν ως έξτρα παρθένο και αρκετές περιπτώσεις παραπλανητικής ή ψευδούς επισήμανσης προέλευσης.

Τον Φεβρουάριο, σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γερμανία ανέφερε μια περίπτωση από το Ισραήλ όπου το «λαμπάντε λάδι», μια ποιότητα που θεωρείται ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς περαιτέρω εξευγενισμό, κυκλοφορούσε στην αγορά ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Η Γερμανία επίσης ανέφερε τον Μάρτιο μια περίπτωση «παραπλανητικής εσφαλμένης επισήμανσης ελαιολάδου από τη Συρία, μέσω της Ολλανδίας».

Από τις 182 κοινοποιήσεις απάτης και μη συμμόρφωσης όσον αφορά στο ελαιόλαδο που εστάλησαν στην ΕΕ από τις αρχές του 2023, 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα.

Η ΕΕ θέσπισε νέους κανόνες για τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών εμπορίας του ελαιολάδου, καθώς και τις μεθόδους ανάλυσής του, τον Ιούλιο του 2022.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων παραγωγής ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια. Οι καλλιέργειες στην Ισπανία, η οποία παρήγαγε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ελαιολάδου το 2018-19, έχουν πληγεί από ξηρασία και καύσωνες άνω των 40C (104F).

Τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) δείχνουν ότι τα παγκόσμια επίπεδα παραγωγής αναμένεται να μειωθούν στους 2,4 εκατ. τόνους το 2023-24. Θα είναι δηλαδή μειωμένα κατά 27% σε σχέση με το 2018-19 και χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα κατανάλωσης των 2,6 εκατ. τόνων.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Εκατό κιλά εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από το Χαέν της Ισπανίας κόστιζαν 787 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, από 262,50 ευρώ πέντε χρόνια νωρίτερα, καθιστώντας το ελαιόλαδο μια πιο ελκυστική αγορά για… απατεώνες.

Η ιταλική κεντρική υπηρεσία ελέγχου για την προστασία της ποιότητας και την πρόληψη της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα (ICQRF) ολοκλήρωσε πέρυσι ένα πρόγραμμα κατά το οποίο κατασχέθηκαν 380 τόνοι ελαιοκομικών προϊόντων αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ και καταγγέλθηκαν 17 άτομα στις δικαστικές ή διοικητικές αρχές για σοβαρές παραβάσεις που αφορούσαν ψευδή ή ελλιπή επισήμανση ή δόλια εμπορία μη εξαιρετικών παρθένων ελαίων ως «εξαιρετικά παρθένα».

Τον Νοέμβριο, οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν 550.000 κιλά λαδιού που δηλώνονταν ως ελαιόλαδο αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνταν από μείγμα φυτικών ελαίων. Η αξία των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ήταν περίπου 250.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Βουλή: «Λευκή πετσέτα» Στυλιανίδη για τις τσουχτερές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τροπολογία – πραξικόπημα για ύποπτα πόθεν έσχες

«Άμεση» απόδοση δικαιοσύνης με ανακοπή για το… 2033 – Στο έλεος των servicers οι πολίτες

Κασσελάκης: «Ο λαός δικαιούται ξεκάθαρη απάντηση» – Τρία ερωτήματα για το επεισόδιο στην Κάσο

Συναγερμός για την πανώλη: Νέα μέτρα για τα αιγοπρόβατα – Τι ισχύει για μετακίνηση και σφαγή

Documento Newsletter