Εκτός τόπου και χρόνου ο Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ άντεξε, για την επιδείνωση φταίνε οι μεταλλάξεις και οι πολίτες

Εκτός τόπου και χρόνου ο Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ άντεξε, για την επιδείνωση φταίνε οι μεταλλάξεις και οι πολίτες

Την δική του εξωραϊσμένη εικόνα της πραγματικότητας παρουσίασε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την πανδημία, και δύο μόλις ημέρες μετά την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με την σύσταση της Προνακριτικής Επιτροπής, ζήτησε πολική συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την κατάσταση στις μεταλλάξεις και στην μεταδοτικότητα του ιού και στο «ξεστράτισμα των πολιτών», ενώ έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε από την κατάσταση στα Νοσοκομεία, λέγοντας ότι «το ΕΣΥ άντεξε».

Την απάντηση την έδωσε αμέσως μόλις ανέβηκε στο βήμα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που προκάλεσε στην συζήτηση, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σε διαφορετικό κλίμα ζητώντας συνεννόηση, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο και αφού προηγουμένων τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν αλλά χειροτέρεψαν την κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει στις συνολικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι εδώ και έναν χρόνο απέφυγε τον διάλογο και υποβάθμισε την λειτουργία της δημοκρατίας. Είπε μεταξύ άλλων: «Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες». Μίλησε και  για «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

Απέδωσε επίσης την επιδείνωση της κατάστασης στην εξέλιξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο: «Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του», για να πει για πολλοστή φορά ότι είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμη δίμηνο. Για μία ακόμη φορά παρουσίασε επιλεκτικά στοιχεία: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη». Φυσικά έδωσε έμφαση στους εμβολιασμούς που μαζί με τα self test αποτελούν την σανίδα σωτηρίας του εν όψει του δύσκολου καλοκαιριού:  «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις, ενώ στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

Συνέχισε με τα γνωστή του εποικοδομητική ασάφεια: «Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα». Ο πρωθυπουργός αντιπαρήλθε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία που έχουν αφεθεί στην τύχη τους: «Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη…εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε και αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά. Φυσικά απέδωσε τις ευθύνες ξανά στους πολίτες: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία». Εν τέλει κατέφυγε στα self test που ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στην αναγκαιότητά τους και στον καλό καιρό.

Δεν είναι άνοιγμα είναι αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων

Για τα τελευταία μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο είπε: «Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων…επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια…Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

Και φυσικά πέταξε πάλι το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες ενώ απείλησε με επαναφορά των περιορισμών: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα…Να μην δούμε συνωστισμό…Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα…Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021…Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία»

Οικονομία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους»

Έκλεισε με τις γνωστές του ποιητικές εκφράσεις: «Φθάνουμε στο τέλος της νύχτας και φέρνουμε το φωτεινό ξημέρωμα για να φτάσουμε στο Πάσχα ασφαλείς και στο καλοκαίρι ελεύθεροι».

Αποδόμηση από την Φώφη Γεννηματά

Η κ. Γεννηματά αμέσως μετά αποδόμησε συνολικά την ομιλία του πρωθυπουργού παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί  στην δημόσια υγεία, αμφισβήτησε την εξωραισμένη εικόνα όσον αφορά τους εμβολιασμούς και απέδωσε την επιδείνωση στα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης. Είπε η κ. Γεννηματά: «έναν χρόνο τώρα, διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς ακόμη και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αφού σπάσαμε ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνομένων, αποτύχατε στην προστασία των πολιτών, μιλήσατε σήμερα για πρώτη φορά για συνεννόηση εδώ και έναν χρόνο…Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο, πήρατε μέτρα που δεν αντιμετώπισαν την εξάπλωση του ιού, δεν ήταν αποτελεσματικά, αντίθετα με τα μέτρα σας η κατάσταση χειροτέρεψε».

 

Documento Newsletter