Εκτός ΕΟΠΥΥ περισσότερα και γνωστά φάρμακα – Με το κούρεμα Άδωνη στη φαρμακευτική δαπάνη

Εκτός ΕΟΠΥΥ περισσότερα και γνωστά φάρμακα – Με το κούρεμα Άδωνη στη φαρμακευτική δαπάνη

Με δεμένα τα χέρια είναι πλέον σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί, οι οποίοι δεν μπορούν να χορηγήσουν σκευάσματα στους ασθενείς, καθώς τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση εφάρμοσε νέους «κόφτες» που τους περιορίζουν. Ετσι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν πολλά φάρμακα με χρήματα από την τσέπη τους, επειδή δεν τα δικαιολογεί πλέον η κοινωνική ασφάλιση.

Και τα κουρέματα δεν τελειώνουν εδώ.

Με νέα μέτρα που θα αρχίσει να εφαρμόζει ο Αδωνης Γεωργιάδης από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να περικόψει πολλά γνωστά φάρμακα που σήμερα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για τους περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους του.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η υπόθεση με τις υπερσυνταγογραφήσεις που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ και περιλάμβανε γιατρούς από όλη την Ελλάδα που χορηγούσαν φάρμακα σε ασφαλισμένους, αξιοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός Υγείας είχε προβεί σε ανακοινώσεις για την υπόθεση με τη δέουσα επισημότητα, ώστε, πατώντας στο επιχείρημα της υπερσυνταγογράφησης και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, να μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια και σε νέα σκληρότερα μέτρα για τα φάρμακα των ασφαλισμένων.

Το έωλο επιχείρημα για το «ψαλίδισμα»

Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη φορά είναι ότι θα πρέπει να χορηγούνται εκείνα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρειάζονται οι ασθενείς για τη θεραπεία τους και όχι επιπλέον φάρμακα ώστε να είναι ευνοημένοι οι γιατροί που τα συνταγογραφούν αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Με το πρόσχημα αυτό ο υπουργός Υγείας θα επιχειρήσει να «ψαλιδίσει» τη φαρμακευτική δαπάνη, βάζοντας όμως στο τέλος τους ασθενείς να πληρώνουν τα απαραίτητα φάρμακα από την τσέπη τους. Γι’ αυτό και τους επόμενους μήνες αναμένεται να αφαιρεθεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η δυνατότητα που έχουν σήμερα οι γιατροί να χορηγούν φάρμακα για διάφορες παθήσεις. Ηδη ετοιμάζονται νέα πρωτόκολλα που θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και θα απαγορεύουν στους γιατρούς να δίνουν στους ασθενείς συγκεκριμένα σκευάσματα που μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Οι νέοι φραγμοί δεν θα αφορούν σύνθετα φάρμακα, αλλά απλά και συνηθισμένα που σχετίζονται με παθήσεις όπως διαβήτης, χοληστερίνη, καρδιαγγειακά, παθήσεις για το στομάχι και άλλα. Συνεργάτες του Αδ. Γεωργιάδη ετοιμάζουν ήδη αναλυτικά τις παθήσεις που θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει. Στόχος είναι τους πρώτους μήνες του 2025 να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα «ψαλιδίσματα», ώστε αμέσως μετά η δαπάνη να μειωθεί για τα φάρμακα που σήμερα οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Στο στόχαστρο και τα ακριβά φάρμακα

Αλώβητα όμως δεν θα μείνουν ούτε και τα ακριβά φάρμακα που οι βαριά πάσχοντες λαμβάνουν σήμερα μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η ομάδα που όρισε ο Αδ. Γεωργιάδης εξετάζει μέτρα ώστε να περιοριστεί η διάθεσή τους και συνεπώς να μειωθεί και το κονδύλι που διαθέτει ο οργανισμός για τους ασφαλισμένους του.

Και επειδή ο υπουργός Υγείας διατείνεται πως θα βάλει φραγμό στην αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων όλων των κατηγοριών, δεν αναμένεται να μείνουν ανεπηρέαστα ούτε τα φάρμακα των νοσοκομείων. Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα στη χορήγηση φαρμάκων στα νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί και από αυτόν τον τομέα η φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται όμως για ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο εγχείρημα, αφού για να μειωθεί η νοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει ουσιαστικά να περιοριστεί η χορήγηση απαραίτητων θεραπειών σε βαριά πάσχοντες που νοσηλεύονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στην κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμη και μακάβρια μέτρα για τους βαριά πάσχοντες που δεν έχουν ελπίδα ζωής. Να διακόπτεται δηλαδή η χορήγηση ακριβών θεραπειών σε όσους κρίνεται ότι δεν μπορούν να θεραπευτούν. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τακτική που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπου οι ασθενείς αφήνονται στο έλεος του Θεού χωρίς τα απαραίτητα φάρμακά τους και μόνο με μια απλή παρηγορητική φροντίδα λίγο πριν από τον θάνατό τους. Το συγκεκριμένο σκεπτικό προκαλεί ανατριχίλα στη χώρα μας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει τις σχετικές προτάσεις, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε και σε μία ρευστή πολιτική κατάσταση.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα δημόσια νοσοκομεία

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στα δημόσια νοσοκομεία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χορηγούν θεραπείες χωρίς να γνωρίζει κανείς κεντρικά τις ακριβείς ποσότητες φαρμάκων και σε ποιους ασθενείς, αφού η καταγραφή γίνεται μόνο εσωτερικά στις κλινικές. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όμως που θα ξεκινήσει τον νέο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να έχει τον έλεγχο της χορήγησης των φαρμάκων στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Κάτι βέβαια που ερμηνεύεται από πολλούς ως μια ακόμη προσπάθεια να τεθεί έλεγχος στις θεραπείες που δίνονται στους πάσχοντες.

Διαβάστε επίσης:

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που της έδειξαν την έξοδο από το Fox News

Στρατηγική Δένδια: Πονάει δόντι κόβει κεφάλι


Φρίκη στη δομή της Μαλακάσας: Μαστίγωσαν και κακοποίησαν σεξουαλικά 16χρονο


Ανοίγει η αυλαία για τον προϋπολογισμό του 2025 στη Βουλή


Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: «Κατατρόπωσαν τη φοροδιαφυγή φορολογώντας τους φυλακισµένους»


Documento Newsletter