Ακρως αιματηρή ήταν η εβδομάδα που πέρασε για τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις δολοφονικές επιχειρήσεις του προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων με συνεχείς βομβαρδισμούς σε σπίτια, νοσοκομεία και υποδομές. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές αρχές εκπέμπουν σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας για πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού.
Από τις αρχές Μαρτίου το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει καμία παράδοση φαγητού, φαρμάκων ή άλλη ζωτικής σημασίας βοήθεια στη Γάζα. Αυτή η σχεδιασμένη πείνα έχει ωθήσει τους ειδικούς να προειδοποιήσουν ότι 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν επικείμενο λιμό. Για πολλούς δε, αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο «μεγίστης πίεσης» του Ισραήλ: τεράστιες καταστροφές, λιμοκτονία και αρπαγές γης.
Ο νέος Morag
Πάνω από έναν μήνα μετά την παραβίαση της προσωρινής εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της περιοχής σε «ουδέτερη ζώνη» και αποκόπτοντας τη Ράφα από τη Χαν Γιουνίς διαμορφώνει έναν νέο διάδρομο Morag (έτσι λεγόταν ο νοτιότερος εβραϊκός εποικισμός στη Γάζα το 1972 και διαλύθηκε το 2005 κατά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων). Οπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνησή του «ανεβάζει ταχύτητα» στη Γάζα και δημιουργεί «δεύτερο διάδρομο Φιλαδέλφειας», τον οποίο ονόμασε «άξονα Morag», όπως αυτόν στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου.
Την ώρα που η Χαμάς έχει εκφράσει την προθυμία της να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την απελευθέρωση ενός συμφωνημένου αριθμού Παλαιστίνιων αιχμαλώτων, φαίνεται να ξεμένει από επιλογές. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι υπόλοιποι σύμμαχοι του «άξονα της αντίστασης».
Η Χεζμπολάχ παραμένει εκτός εξίσωσης, αντιμετωπίζοντας γεωγραφική και πολιτική απομόνωση, πιέσεις για αφοπλισμό καθώς και στόχευση των μελών της από το Ισραήλ. Ενοπλες ιρακινές ομάδες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παραδώσουν τα όπλα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης προκειμένου να μη βρεθούν στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον ή του Τελ Αβίβ. Οι Χούθι της Υεμένης έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. Το δε Ιράν επί του παρόντος συμμετέχει στον «θετικό διάλογο», όπως τον χαρακτηρίζει, με την κυβέρνηση Τραμπ για να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση με φόντο τα πυρηνικά. Για τον σκοπό αυτό η Τεχεράνη δείχνει να έχει αποστασιοποιηθεί από τους Χούθι.
Συνομιλία Τραμπ-Νετανιάχου
Η μόνη επέμβαση που θα μπορούσε να προέλθει είναι από τον Λευκό Οίκο, ο ένοικος του οποίου ονειρεύεται να μετατρέψει τη Γάζα σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», κάτι που καταδεικνύει το αδιέξοδο των Παλαιστινίων, που απειλούνται με αφανισμό εξαιτίας είτε θανάτου και πείνας είτε πολιτικής «διαγραφής» μέσω των μαζικών εκτοπισμών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου και δήλωσε ότι «βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε κάθε ζήτημα». Ηταν η πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξή τους από τότε που συναντήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Ουάσινγκτον, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πίστευε ότι θα συζητούσαν για τους δασμούς. Κατά την άφιξή του πληροφορήθηκε ότι στην πραγματικότητα ο Τραμπ θα τον ενημέρωνε για την ήδη ληφθείσα απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Μερικές μέρες αργότερα, «φωτιά» στις κρίσιμες συζητήσεις ΗΠΑ – Ιράν έβαλε η διαρροή στους «New York Times» σχετικά με τη φερόμενη άρνηση του Τραμπ να εγκρίνει ένα ισραηλινό χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και προκάλεσε έντονη ανησυχία για νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτές, πιθανότατα βλέπει την τρέχουσα στιγμή ως ιδανική. Επιδιώκει όχι μόνο την αναδιαμόρφωση της περιοχής μετά τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα, αλλά και τον καθορισμό της πολιτικής κληρονομιάς του, την παύση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, τη διάλυση της Χεζμπολάχ και τον τερματισμό της παλαιστινιακής αντίστασης μέσω στρατιωτικών νικών.
Διαβάστε επίσης
Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο, κ. Φλωρίδη; – Την Κυριακή στο Documento