Έκθετοι Μαξίμου και Φλώρος για την τραγωδία στη Λιβύη

Έκθετοι Μαξίμου και Φλώρος για την τραγωδία στη Λιβύη

Σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα από μία τραγωδία υψίστου εθνικού ενδιαφέροντος με την αποστολή των Ελλήνων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη Λιβύη που χρήζει άμεσων και καθαρών απαντήσεων, το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «δεν ξέρουμε», πολλαπλασιάζοντας το σοκ και τα ερωτήματα.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που εκ του ρόλου του είναι επιφορτισμένος για την ενημέρωση των πολιτών για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, σήκωσε τα χέρια ψηλά διαμηνύοντας πως στο Μαξίμου δεν μπορούν να πουν με σιγουριά τι συνέβη με το μοιραίο λεωφορείο στη Λιβύη. Αυτό παρέμεινε το κεντρικό κυβερνητικό σήμα όλη τη Δευτέρα, παρότι ήδη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε τους τραυματίες στο 401 ΓΣΝΑ και ενημερώθηκε για το τι συνέβη, πράγμα που σημαίνει πως ο στρατηγός γνωρίζει εάν έγινε ή όχι έκρηξη, και σειρά άλλων λεπτομερειών για το γεγονός.

«Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι σχετικές επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων. Και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν» ήταν η ακριβής αναφορά του Παύλου Μαρινάκη, που εάν κανείς δεν γνώριζε τον ρόλο του, δεν θα στοιχημάτιζε πως μία τέτοια δήλωση έρχεται από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Έτσι, το πλήθος των ερωτημάτων που έτσι κι αλλιώς προέκυψαν από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης του θανατηφόρου γεγονότος που χτύπησε την ελληνική στρατιωτική αποστολή, αυξάνουν ώρα με την ώρα. Στην αρχή, ο αρχηγός Φλώρος επέλεξε την τακτική του… Στεφανοβικείου, όταν στις αποκαλύψεις του Documento μιλούσε για fake news, υποβαθμίζοντας το περιστατικό με πληροφορίες για τραυματίες, ενώ διεθνή ΜΜΕ μιλούσαν ήδη για νεκρούς. Έπρεπε να δώσει συλλυπητήρια ο υπουργός Υγείας της Λιβύης για να αλλάξει η στάση του του ΓΕΕΘΑ, για να καταλήξει στις τραγελαφικές δικαιολογίες για τα αίτια της πρώτης ανακοίνωσης.

«Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα. Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους» ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του, η οποία έγινε με εξαιρετικά σημαντική καθυστέρηση, παρά την πολυπλοκότητα του γεγονότος.

Αντίστοιχες διαστάσεις… ευχολογίου είχε και η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, που εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του, ευχήθηκε συλλυπητήρια ως όφειλε, όμως δεν έδωσε ούτε αυτός καμία άλλη πληροφορία, ούτε πρόθεση διερεύνησης, παρά μόνο το -σωστό και αναγκαίο- τριήμερο εθνικό πένθος.

Να σημειωθεί πως προβληματισμό προκάλεσε για μία ακόμα φορά η στάση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, που και πάλι επέμεινε στην επικοινωνιακή προσέγγιση ενός ακόμα σοβαρότατου ζητήματος, με την γνωστή του δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Πλήθος πολιτικών και άλλων παραγόντων υπογραμμίζουν τις ευθύνες του για την αποστολή και την κατάληξή της, με τους χειρισμούς να προκαλούν θυμηδία.

Σε ακόμα μία σοβαρή εθνική υπόθεση, το τρίγωνο Μαξίμου, Δένδιας, Φλώρος προκαλεί ερωτήματα, και με τους πρώτους δύο να κουβαλούν πλέον όλο και πιο επιζήμιο το βάρος του τρίτου.

Διαβάστε σχετικά: Ερασιτεχνισμοί του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου πριν και μετά την τραγωδία στη Λιβύη (Photos & Video)

Τραγωδία στη Λιβύη – Κυβερνητικό αλαλούμ: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συνέβη» (Video)

Τραγωδία στη Λιβύη: Εξετάζεται η περίπτωση επίθεσης αυτοκτονίας κατά της ελληνικής αποστολής (Video)

Documento Newsletter