Έκθετο το ΠΑΣΟΚ με τη Novartis

Έκθετο το ΠΑΣΟΚ με τη Novartis

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση Novartis μία εβδομάδα μετά την έκδοση του βουλεύματος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αθωώνει όλους τους δημοσιογράφους και καταρρίπτει τα περί σκευωρίας για το σκάνδαλο. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δεν βρήκε καν μια φράση να πει, έστω και με συνοπτική τοποθέτηση, όπως αυτές που στο μεταξύ καθημερινά παρέθετε μέσω Twitter για πολιτικά θέματα, ακόμη και για αθλητικές επιτυχίες όπως η τρίτη θέση της εθνικής ομάδας πόλο. Κι αυτό παρόλο που το ΚΙΝΑΛ μέσω των μελών του στην προανακριτική, με επικεφαλής τον Βασίλη Κεγκέρογλου, είχε συνυπογράψει τα περί σκευωρίας και την παραπομπή των δημοσιογράφων για διερεύνηση εμπλοκής τους.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει σαν αόρατο το βούλευμα. Η σιωπή της είναι αποτέλεσμα πολιτικής αμηχανίας αλλά και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένδειξη πιέσεων από φιλοΝΔ δυνάμεις. Δεν είναι μόνο ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει στις γραμμές της στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση (Ανδρέας Λοβέρδος). Ο ίδιος ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης άφησε για καιρό να δίνουν κομματικό ρυθμό στελέχη της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας. Το δεξιό «μπατάρισμα», παρά τα ρητορικά λεκτικά σχήματα της… ισάλου γραμμής, έγινε εμφανές ήδη από τη σταυροδοσία και την κατάταξη στελεχών σε κορυφαία εσωκομματικά όργανα όπως το Πολιτικό Συμβούλιο. Τώρα είναι και η ακτινογραφία των ψηφοδελτίων για τις επόμενες εκλογές που αποτυπώνει ελπίδες και φόβους.

Εντείνεται η ανησυχία ότι η τακτική του εναγκαλισμού ανδρουλακικών με τους λοβερδικούς και τους λάτρεις του δεξιού εκσυγχρονισμού της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να συμπαρασύρει στα πολιτικά Τάρταρα τη Χαριλάου Τρικούπη.

Απαγκίστρωση από το νοσηρό παρελθόν

Το ηγετικό επιτελείο αναζητά απαγκίστρωση από ό,τι θυμίζει παρελθόν νοσηρών καταστάσεων. Η ηγεσία σχεδιάζει από καιρό τον επαναπροσδιορισμό όχι ταυτότητας, αλλά στελεχιακού και κυρίως βουλευτικού δυναμικού. Επιθυμεί, αν μη τι άλλο, να εκλεγούν στελέχη νέα, όχι τόσο ή μόνο ηλικιακά αλλά με τη φρεσκάδα είτε «νεοεισερχόμενων» είτε προσώπων που είχαν αποσυρθεί από το προσκήνιο και επιστρέφουν. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας, όπου κατέρχεται και ο Ανδρ. Λοβέρδος, αποτυπώνει εμβληματικά αυτού του είδους την εκλογική μάχη.

Σε γενικό πλαίσιο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβάλλει ότι στοχεύει σε ισχυρό διψήφιο εκλογικό ποσοστό από την Κυριακή της απλής αναλογικής για να έχει ρόλο στις εξελίξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η εκλογική περιφέρεια Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών συμπυκνώνει όμως ορισμένα χαρακτηριστικά ενός σκληρού εσωκομματικού μπρα ντε φερ . Το 2019 το ΚΙΝΑΛ είχε συγκεντρώσει εκεί 18.615 ψήφους (5,59% επί του συνόλου των 457.623 ψήφων του κόμματος ανά την επικράτεια) και κέρδισε μία έδρα. Ο Ανδρ. Λοβέρδος είχε εκλεγεί συγκεντρώνοντας 9.946 σταυρούς. Η επιλογή να κατέλθει εκ νέου, υπό άλλες συνθήκες, παράγει έτσι κι αλλιώς αποτελέσματα.

Οι επιλογές υποψηφιοτήτων

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ηγετικό επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Η υποψηφιότητά του αναμένεται να απορροφήσει μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του Λοβέρδου. Από την άλλη, οι ανδρουλακικοί στηρίζουν τον Πάνο Βλάχο, κρίνοντας ότι προσελκύει κεντροαριστερούς που δεν είναι φοβικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι παπανδρεϊκοί ρίχνονται στη μάχη με προεξάρχουσα την Εφη Χαλάτση, στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης θα μετρήσουν και οι «επιστροφές» – επανακάμπτει η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ την ίδια ώρα η Κατερίνα Μπατζελή αντί για τη Φθιώτιδα κατεβαίνει στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Οι αναλύσεις θα πυκνώσουν μετά την ανακοίνωση της πλειονότητας των ψηφοδελτίων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η υπόθεση Novartis μοιάζει να προκαλεί ηλεκτροπληξία στη Χαριλάου Τρικούπη. Το έδειξε και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την περασμένη Τετάρτη, κατά τη συζήτηση για την κυβερνητική κοινωνική πολιτική. Επέλεξε να προσπεράσει τα των δικαστικών εξελίξεων και να προβάλει ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη δικομματική πόλωση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιπαραθέσεις.

Αντικρουόμενες απόψεις μέσα στο κόμμα

Προφανώς η Χαριλάου Τρικούπη ξέρει ότι η υπόθεση Novartis τη φθείρει. Παράλληλα, υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι και δημόσια προέκυψε αυτή η διάσταση και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ταύτιση με στελέχη της ΝΔ που ανέφεραν για το βούλευμα και την κατάρρευση των περί σκευωρίας ότι είναι άλλο το πολιτικό κι άλλο το νομικό ζήτημα. Ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης Β. Κεγκέρογλου επιχειρηματολόγησε στο κανάλι Open στη βάση ότι η πολιτική σκευωρία και οι πολιτικοί σχεδιασμοί δεν κρίνονται από τα δικαστήρια.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Π. Βλάχος μιλώντας στο Kontra Channel αποδέχτηκε την απόφαση και το σκεπτικό του βουλεύματος για τη Novartis, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμπιστεύτηκε την πορεία της Δικαιοσύνης και έτσι θα συνεχίσει. Παράλληλα έριξε βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατακρίνοντάς τον για πανηγυρισμούς χωρίς βάση και επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν είναι αλά καρτ, είναι εμπιστοσύνη θεσμικού χαρακτήρα.

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, κατ’ αντίστιξη, προκάλεσε εντύπωση η επίθεση που εξαπέλυσε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μίλησε για τα «τεράστια σκάνδαλα της Siemens και της Novartis», που «ήρθαν από το FBI», όπως είπε, και δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί. Για να προσθέσει δηκτικά προς τη ΝΔ: «Διώκετε τους διώκτες άσχετα από το πώς έκαναν τη δουλειά τους και διώκετε δημοσιογράφους, διασύροντας τη χώρα και αντιγράφοντας τον Ορμπάν και τον Ερντογάν».

*To άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Documento” Τεύχος 295-10 Ιουλίου 2022

Documento Newsletter