Εκθετο το Ισραήλ για την πολιτική γενοκτονίας – Διαπραγματεύσεις υπό τη βαριά σκιά της νέας αιματοχυσίας

Εκθετο το Ισραήλ για την πολιτική γενοκτονίας – Διαπραγματεύσεις  υπό τη βαριά σκιά της νέας αιματοχυσίας

Διαπραγματεύσεις στην Ντόχα υπό τη βαριά σκιά της νέας αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Παραμένει η απειλή κλιμάκωσης του πολέμου σε περιφερειακό επίπεδο

Σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο, χωρίς όμως στην ουσία να μπορεί να επιτύχει τους εκπεφρασμένους στόχους του παρά την αιματοχυσία τόσων μηνών, επιδίδεται το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η διεθνής κοινότητα μέσα στην εβδομάδα εστίασε στο να υποχρεώσει όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία.

Καθώς οι αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών έσπευδαν στην Ντόχα του Κατάρ (χωρίς την άμεση παρουσία της Χαμάς) και οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούσαν τις 40.000 από την έναρξη της γενοκτονικής σφαγής που έχουν εξαπολύσει οι ισραηλινές δυνάμεις από τον Οκτώβριο του 2023, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η σύγκρουση γινόταν ολοένα και πιο εμφανές αλλά και πιο επικίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια.

Δεν έχουν πετύχει κανένα στόχο

Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών στην Ντόχα, δημοσίευμα των «Times» της Νέας Υόρκης επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους ξεκαθάριζε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως το Ισραήλ δεν έχει να πετύχει τίποτε παραπάνω στρατιωτικά στη Γάζα, αφού απέτυχε παταγωδώς να εξαλείψει τη Χαμάς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λογική της ισραηλινής επιχείρησης ότι θα διέλυε όλη τη δομή και τις υποδομές της οργάνωσης κατέρρευσε, αφού τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά μετά τόσους μήνες πολέμου. Οι Αμερικανοί θεωρούν αυτό το στοιχείο κρίσιμο για την πορεία των επιχειρήσεων και άρα των εξελίξεων, αφού η αποτυχία αυτή επιτρέπει στη Χαμάς να συνεχίζει να δρα, να κρατά τους ομήρους της 7ης Οκτωβρίου και να προστατεύει τον νέο πλέον ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ και την ηγετική ομάδα εντός της Γάζας.

Το Ισραήλ προσπαθεί με κινήσεις-σοκ (όπως η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη ή οι νέες φρικιαστικές αλόγιστες σφαγές στη Γάζα) να αποσταθεροποιήσει το πλαίσιο που διαμορφώνεται (όποτε κι αν διαμορφώνεται) για μια εκεχειρία ούτως ώστε να κερδίσει χρόνο για να απομακρύνει περαιτέρω το ενδεχόμενο της λύσης των δύο κρατών, αλλά και για να προλάβει τις εξελίξεις που θα του επιτρέψουν, αν χρειαστεί, να σπάσει την εκεχειρία.

Επιφυλακτική η Τεχεράνη, επιμένει το Τελ Αβίβ

Αυτές ακριβώς οι κινήσεις του Ισραήλ έχουν φέρει όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής ένα βήμα πριν από έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν, τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται πως αποζητούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το Ιράν παρά τις απειλές που είχε εξαπολύσει για εκδίκηση μετά τη δολοφονία Χανίγια, εμφανίστηκε πιο «υπεύθυνο» από την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου με την απόφαση να περιμένει το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ντόχα. Οπως το έθεσε κομψά ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν σε συνομιλία που είχε μερικές μέρες μετά τη δολοφονία Χανίγια με τον Γάλλο ομόλογό του: «Αν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν να αποτρέψουν έναν πόλεμο και την επισφάλεια της περιοχής, θα πρέπει να πείσουν το καθεστώς αυτό (σ.σ.: εννοεί την κυβέρνηση του Ισραήλ) να σταματήσει τη γενοκτονία και τις επιθέσεις στη Γάζα και να αποδεχτεί μια εκεχειρία».

Οι παραπάνω δηλώσεις βέβαια μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγιο, δεδομένου του γεγονότος ότι μέσα στην εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενέκρινε καινούργιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Ισραήλ, με πωλήσεις πολεμικού υλικού που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια. Στο πακέτο που ενέκριναν προβλέπει μεταξύ άλλων η παράδοση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-15 πολλαπλών ρόλων (από το 2029), σχεδόν 33.000 οβίδων για άρματα μάχης και 50.000 οβίδων ολμοβόλων.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και μεγάλη συχνότητα κεραυνών

«Πόσο είναι το “πολύ”, κύριε Μητσοτάκη;»

Καιρός: Απότομη αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Πυρκαγιά στην Αττική: Ψάχνουν ακόμη να βρουν το «επιτελικό κράτος»

Χαλκιδική: Ο «Ρώσος» και η συμμορία του «Τάκι» – Τα σενάρια για τους πυροβολισμούς σε γνωστό beach bar (Video)

ΑΑΔΕ, ώρα για επανασχεδιασμό;

Απόψε η πανσέληνος Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter