Με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας μάλιστα απέναντί της την Ε.Ε., την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και σύσσωμη την Αντιπολίτευση, βρίσκεται στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση μετά τη χθεσινοβραδινή απαγόρευση (μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη) όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης γίνεται επισήμως για την αποφυγή συγκεντρώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εδώ και μέρες καλέσει τους πολίτες να μην κατέβουν στην πορεία για υγειονομικούς λόγους.
Προ ημερών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει με ψήφισμά του για τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καλούσε την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της δια της νομικής οδού όπου χρειάζεται.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές ζητούν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».
Η Κυβέρνηση ωστόσο (γιατί προφανώς και είναι με εντολή άνωθεν η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ) αγνόησε τόσο την προειδοποίηση όσο και τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων.
Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία με σημερινή της ανακοίνωση, θεωρεί ότι η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.