Με επιστημονικά νομικά επιχειρήματα κατέρριψε το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με το απόρρητο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος κατέθεσε την άποψή για τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με όσους επικαλούνται το απόρρητο και αν τελικά παρανομούν απάντησε πως «υπάρχει ζήτημα και πρέπει να λυθεί κοινοβουλευτικά και επιστημονικά» και προέτρεψε τη βουλή η οποία έχει επιστημονικό συμβούλιο που επικουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, να θέσει ερώτημα, αντί όπως τόνισε «να βγαίνουν οι βουλευτές στα κανάλια και να λένε ο ένας για τον άλλον, καλό θα είναι να επικρατήσουν ψυχραιμότερες αντιλήψεις επί του θέματος».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί απόρρητο μπροστά στην ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου και με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο 3115/2003 καθώς όπως ανέφερε «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και όλη η ανεξάρτητη αρχή έχει απεριόριστο δικαίωμα ελέγχου μπορεί λοιπόν μέσω του κυρίου Ράμμου να ζητηθεί ο φάκελος που υπάρχει και για τη μία περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη και για τις άλλες περιπτώσεις και μέσω της ανεξάρτητης αρχής να λάβει γνώση και η εξεταστική επιτροπή όλων αυτών των θεμάτων».
«Δεν υπάρχει περιθώριο, οι υπάλληλοι που έρχονται να καταθέσουν ως μάρτυρες να προβάλλουν στις επιτροπές που ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο το απόρρητο γιατί απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδέκτες και υπόλογοι είναι μόνο οι υπουργοί και η κυβέρνηση. Δεν είναι οι υπάλληλοι. Μόνο λοιπόν ο υπουργός, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που λέει ο κανονισμός της Βουλής, εάν συντρέχει δηλαδή υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που να επιβάλλει να μετριαστεί η απάντηση στα αιτήματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τότε και μόνο μπορεί να τεθεί ζήτημα» σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
Αιχμές για δηλώσεις Μπακογιάννη
Την ίδια στιγμή άφησε αιχμές σχετικά με τις δηλώσεις τις Ντόρας Μπακογιάννη περί κάθειρξης 10 ετών όσων «σπάσουν» το απόρρητο, σημειώνοντας πως στερούνται νομικής βάσης και τόνισε πως «αιφνιδιάστηκα όταν το άκουσα, καθώς 41 χρόνια δικηγόρος, αυτόν τον νόμο δεν τον ξέρω». Μάλιστα εξήγησε πως όσα επικαλέστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη αφορούν άλλες περιπτώσεις και είναι σε άλλο κεφάλαιο του ποινικού κώδικα που αφορά τις προσβολές της διεθνούς υπόστασης της χώρας.
«Η διάταξη του άρθρου 14 παρ.4 του νόμου 2225/94 που αφορά την περίπτωση του εκτελεστικού νόμου του άρθρου 19 αυτό δηλαδή που λέει σε ποιες περιπτώσεις και κάτω από ποιες εγγυήσεις αίρεται το απόρρητο. Για λόγους λοιπόν είτε ποινικής εξακρίβωσης είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκεί λοιπόν στο άρθρο 14 πράγματι υπάρχει καθήκον εχεμύθειας του προσωπικού της ΕΥΠ για όσες πληροφορίες και όσα γεγονότα περιέρχονται εις γνώση του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Πράγματι όταν καλείται ως μάρτυρας κάποιο μέλος του προσωπικού σε δίκη, εκεί μπορεί να επικαλεστεί το καθήκον εχεμύθειας, αυτό όμως αφορά τρίτα πρόσωπα, τρίτες υποθέσεις και δεν αφορά την απευθείας υποχρέωση που έχει απέναντι στην ελεγκτική εξουσία της Βουλής ο υπουργός και μέσω του υπουργού ο υπάλληλος της ΕΥΠ επί του οποίου ασκεί πολιτική εποπτεία η κυβέρνηση, δεν υπάρχει λοιπόν δικαίωμα και περιθώριο να προβάλει αυτός ενώπιον της βουλής το απόρρητο. Αυτό είναι λυμένο το θέμα» εξήγησε ο Κώστας Τζαβάρας.
«Από την στιγμή που όλοι θέλουμε την αλήθεια και η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού και από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση αλλά και όλα τα κόμματα, πιστεύω ότι επιτέλους θα πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό η απαλλαγή, εν πάση περίπτωσή, εμποδίζονται τα πρόσωπα αυτά να συνεισφέρουν και να επικουρήσουν τον ύπατο δημοκρατικό θεσμό στην πιο κορυφαία διαδικασία την ελεγκτική, δεν μπορεί να εμποδίζονται» κατέληξε.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του βουλευτής της ΝΔ: