Έκθεση της UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες

Έκθεση της UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο πλούτος της έχει συρρικνωθεί κατά 11% τα τελευταία 15 χρόνια , ενώ, την ίδια στιγμή ο υπόλοιπος πλανήτης γίνεται προοδευτικά πλουσιότερος. Αυτά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία φέρνει στο φως η ελβετική τράπεζα UBS σε νέα έκθεση της, αποδεικνύοντας πως οι διθυραμβικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για δήθεν θετική πορεία της οικονομίας καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες

Η έκθεση της UBS, Global Wealth Report, επισημαίνει την «βουτιά» που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2008 έως και το 2023 σε ό,τι αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα, καθώς υποχώρησε πάνω από 30%. Την ίδια στιγμή ο συνολικός πλούτος της Ελλάδας μειώθηκε κατά 11%. Αντίθετα, χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που βίωσαν την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα τις ολέθριες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης του 2008 σημείωσαν σημαντική άνοδο του πλούτου τους. Συγκεκριμένα, ο πλούτος στην Πορτογαλία εμφανίζει αύξηση άνω του 80% από το 2008, ενώ στην Ισπανία κινείται περίπου 12% υψηλότερα.

Οι ανισότητες στην Ελλάδα… καλά κρατούν

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, στην Ελλάδα διαπιστώνονται αργά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς η ανισότητα πλούτου της Ελλάδας έχει αγγίξει το 17%. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η οποία επισημαίνει, πως η Ελλάδα δεν αξιοποιεί επαρκώς τα πακέτα στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης για την παροχή επιδομάτων.

Την ίδια κατάσταση παρατηρεί και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία στην τελευταία έκθεση της ανέφερε, πως 2.658.400 πολίτες στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με την φτώχεια επιβεβαιώνοντας, πως τελικά η επιδοματική πολιτική της ΝΔ περιορίζεται στην παροχή κουπονιών πάσης φύσεως…

Διαβάστε επίσης:

Τιμολόγια ρεύματος: Νέο ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές τον Ιούλιο – Αυξήσεις έως και 20%

Αρβανίτης: «Όλοι δίπλα στην αγωνίστρια μητέρα του Ζακ – Το θέμα της δολοφονίας παραμένει ανοιχτό στο Ευρωκοινοβούλιο»

Κασσελάκης για εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα: «Μητσοτάκης και Χατζηδάκης έχουν απολέσει 1,5 δισεκ. ευρώ σε έναν χρόνο»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter