Έκθεση PEGA: «Το Predator ήρθε στην Ελλάδα μέσω Κύπρου-Σημαντική επιρροή του Αλέξανδρου Σίνκα»-Απόλυτη επιβεβαίωση του Documento

Έκθεση PEGA: «Το Predator ήρθε στην Ελλάδα μέσω Κύπρου-Σημαντική επιρροή του Αλέξανδρου Σίνκα»-Απόλυτη επιβεβαίωση του Documento

Σεισμός. Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα της επιτροπής PEGA αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και σε ότι αφορά την Κύπρο. Όσα αναγράφονται στην επίμαχη έκθεση, αποτελούν μια απόλυτη επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Documento, ότι δηλαδή το λογισμικό παρακολούθησης Predator έφτασε στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου. Στην έκθεση παρέχεται πληθώρα πληροφοριών αναφορικά με τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν νευραλγικό ρόλο ώστε το κατασκοπευτικό κέντρο να μετακομίσει στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι ο Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa που έφερε στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator και ο οποίος παράλληλα είχε συλληφθεί για το τεράστιο κατασκοπευτικό σκάνδαλο που έπληξε την Κύπρο το 2019 μέσω του «μαύρου βαν».

Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η PEGA επιβεβαίωσε όσα έχουν αποκαλυφθεί, ότι δηλαδή εταιρείες του Ντίλιαν είχαν λάβει από την κυβέρνηση άδεια εξαγωγής λογισμικού παρακολούθησης προς άλλες χώρες. Στην επίμαχη αναφορά υπάρχει εκτενής καταγραφή και στην εμπλοκή που έχει στην υπόθεση το κόμμα του ΔΗΣΥ. Υπάρχει όμως παράλληλα και απόλυτη επιβεβαίωση του Documento της περασμένης Κυριακής, καθώς σκιαγραφείται στην υπόθεση ο ρόλος του δικηγόρου Αλέξανδρου Σίνκα, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ έως τον Απρίλιο του 2021 όταν και παραιτήθηκε.

Το Documento είχε αναφέρει στο επίμαχο ρεπορτάζ, ότι ο Αλέξανδρος Σίνκα φέρεται σύμφωνα με όσα λέγονται στην Κύπρο, να ήταν το πρόσωπο- κλειδί στην επίμαχη υπόθεση. Κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται πλήρως από την έκθεση της PEGA, όπου αναγράφεται πως «ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα είχε σημαντική επιρροή στη μετακόμιση (σ.σ. του κατασκοπευτικού δικτύου) στην Ελλάδα. Η συνέχεια των όσων θα αποκαλυφθούν αναμένεται συγκλονιστική.

Το μαύρο βαν και το αεροδρόμιο της Λάρνακας

Το πρώτο που μπορεί να σχολιαστεί από την έκθεση της PEGA, αναφορικά με όσα γράφονται σχετικά με την Κύπρο, είναι ότι επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το κατασκοπευτικό κέντρο που δρούσε στην Κύπρο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Κάτι που έχει αποκαλύψει και το Documento μέσω σειράς δημοσιευμάτων του. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται αναφορά στο «μαύρο βαν». Ένα τεράστιο σκάνδαλο που συντάραξε την Κύπρο. Κι αυτό γιατί το «μαύρο βαν» που εντοπίστηκε το 2019 από τις κυπριακές Αρχές στη Λάρνακα το 2019, έφερε παράνομο λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Ένας  από τους τρεις συλληφθέντες για την επίμαχη υπόθεση ήταν ο Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa που έφερε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης predator στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της PEGA, βάσει των ερευνών που ακολούθησαν, προέκυψε ότι ο Ταλ Ντίλιαν «είχε λάβει κυβερνητική άδεια για πείραμα στον εθνικό αερολιμένα, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα επιβατών μέσω του WiFi του αεροδρομίου». Η έρευνα που επεκτάθηκε περαιτέρω στην εταιρεία WiSpear του Ταλ Ντίλιαν, ανέδειξε ότι «η Κύπρος έχει μετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για τον πειραματισμό εξοπλισμού παρακολούθησης από τις ίδιες τα εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο. Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, περισσότερες από 9.5 εκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων παρακολουθήθηκαν παράνομα στο πλαίσιο της μαζικής παρακολούθησης του Ντίλιαν…».

Στην έκθεση γίνεται αναφοράς στο ότι στην εταιρεία WiSpear του Ντίλιαν, επιβλήθηκε από το δικαστήριο ένα πρόστιμο ύψους μόλις 76.000 ευρώ, ενώ η κυπριακή αρχή προστασίας δεδομένων επέβαλε αντίστοιχα ένα πρόστιμο 925.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο γενικός εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον όλων των εμπλεκόμενων. Όπως σημειώνει η PEGA, οι λόγοι που δεν υπήρξε δίωξη είναι διαβαθμισμένοι, όπως αντίστοιχα διαβαθμισμένη και η σχετική ειδική έρευνα που πραγματοποίησε ο προηγούμενος γενικός εισαγγελέας. Επομένως, σύμφωνα με την έκθεση εντοπίζεται μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του ισχυρισμού από τη μία, ότι το επεισόδιο με το μαύρο βαν αγγίζει θέματα εθνικού συμφέροντος και υποδομών ζωτικής σημασίας και από την άλλη των ποινών- χάδι που αποδόθηκαν στους δράστες.

«Στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας»

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει και το Documento, η PEGA αναφέρει ότι «υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε ότι αφορά το ζήτημα της κατασκοπείας. Η Intellexa του Ταλ Ντίλιαν είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα και το λογισμικό της Predator, έχει χρησιμοποιηθεί για τα ελληνικά κατασκοπευτικά σκάνδαλα». Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση «φέρεται να χρησιμοποίησε συστήματα παρακολούθησης, παρότι που αναφορικά με τα θύματα υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη, ούτε είναι ξεκάθαρο αν χρησιμοποιήθηκε λογισμικό υποκλοπών ή άλλες μέθοδοι παρακολούθησης. Ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης φέρεται να παρακολουθείται από την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2018. Η κυβέρνηση αρνήθηκε την παρακολούθηση».

Παράλληλα, στην επίμαχη έκθεση αναγράφεται ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) αξιολογούνται από μια τριμελή επιτροπή. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «έχει σημαντικό λόγο στη σύνθεση της επιτροπής που είναι ικανή να ξεκινήσει κρίσιμες έρευνες αναφορικά με τις ενέργειες της ΚΥΠ. Επιπλέον, οι ετήσιες εκθέσεις με τα ευρήματα της επιτροπής πρώτα στέλνονται στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν πληροφορίες αναφορικά με την ακριβή σύνθεση της επιτροπής, το έργο της και  τον έλεγχο που πραγματοποιεί».

Ο ρόλος του Ταλ Ντίλιαν

Στη συνέχεια της έκθεσης γίνεται αναφορά στα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου παρακολουθήσεων στην Κύπρο. Πρώτος από όλους αναφέρεται ο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος απέκτησε την Μαλτέζικη υπηκοότητα από το 2017 κι ενώ υπηρέτησε σε ηγετικές θέσεις στον Ισραηλινό στρατό για 25 χρόνια, έως και το 2002.

Ο Ντίλιαν «συνδέθηκε στενά με τον Άμπραχαμ Σχάκ Αβνί», ο οποίος το 2015 απέκτησε Κυπριακή υπηκοότητα τον Νοέμβριο του 2015 και ένα από τα περιβόητα «χρυσά διαβατήρια», εξαιτίας μιας επένδυσης 2.9 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε στην αγορά ακινήτων. Ο Αβνί ίδρυσε την κυπριακή εταιρεία NCIS Intelligence Services Ltd, «μια εταιρεία η οποία φέρεται να συνδέεται με τις πιο ισχυρές τεχνολογικά προσανατολισμένες εταιρείες στον κόσμο». Η συγκεκριμένη εταιρεία παρείχε λογισμικό ασφάλειας στα κεντρικά της Κυπριακής αστυνομία μεταξύ του 2014 και 2015. Η εταιρεία του Αβνί φέρεται παράλληλα «σύμφωνα με πληροφορίες να είχε εγκαταστήσει εξοπλισμό ασφαλείας στα γραφεία του ΔΗΣΥ».

Οι συνδέσεις μεταξύ του Ντίλιαν και του Αβνί «είναι πολυάριθμες. Η εταιρεία WiSpear του Ντίλιαν μοιράστηκε ένα κτίριο στη Λάρνακα και κάποιο από το προσωπικό της με τον Αβνί. Οι δύο άνδρες ίδρυσαν την εταιρεία Poltrex, η οποία μετέπειτα μετονομάστηκε σε Alchemycorp Ltd». Η εταιρεία Poltrex «είναι επίσης μέρος της Intellexa Alliance». Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού «σύμφωνα με πληροφορίες οι σχέσεις του Αβνί με το κόμμα ΔΗΣΥ δημιούργησαν το πεδίο δοκιμών για τα προϊόντα του Ντίλιαν».

Παράλληλα, αναφορικά με την υπόθεση των τριών κεραιών WiFi που τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην έκθεση αναγράφεται ότι «παρότι δεν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, η ισραηλινή εταιρεία Go Networks ήταν επίσης εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε συμφωνία. Ο πραγματικός λόγος για αυτή τη συμφωνία ωστόσο, ήταν να δοκιμαστεί η τεχνολογία υποκλοπής της WiSpear. Τα υποκλαπέντα δεδομένα των επιβατών αποθηκεύτηκαν στην αίθουσα του σέρβερ του αεροδρομίου, που βρίσκεται κοντά στο γραφείο της WiSpear που μοιραζόταν από κοινού με τον Αβνί στη Λάρνακα. Κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργούσαν οι κεραίες, τα υποκλαπέντα δεδομένα ανακτήθηκαν από 9.507.429 συσκευές κινητών τηλεφώνων».

«Η κυπριακή κυβέρνηση είχε αγοράσει εξοπλισμό»

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν κατά του Ντίλιαν, «έγινε σαφές ότι η Ισραηλινή εταιρεία Go Networks φέρεται να συνδέεται με την Intellexa μέσω κοινής εταιρικής ιδιοκτησίας στην Ιρλανδία… Επιπρόσθετα, οι έρευνες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι είχαν χορηγηθεί άδειες εξαγωγής στην WiSpear για “Εξοπλισμό παρακολούθησης σχεδιασμένο για την εξαγωγή φωνής ή δεδομένων…”». Παρόλα αυτά, «οι εταιρείες του Ντίλιαν, όπως αναφέρεται στο Εμπορικό Επιμελητήριο, δεν έχουν λάβει καμία άδεια εξαγωγής τα τελευταία δύο χρόνια. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παραμένει ασαφές ποιος εξουσιοδότησε αυτές τις άδειες εξαγωγής».

Άλλωστε, «η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να είχε αγοράσει εξοπλισμό από την εταιρεία και ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους φέρεται να εργαζόταν για την εταιρεία NSO (σ.σ. συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν), παρέχοντας στην ΚΥΠ οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus. Η απόσυρση των κατηγοριών διασφάλισε ότι οι πληροφορίες σχετικά μεταξύ της εταιρείας του Ντίλιαν και της Κυπριακής κυβέρνησης θα παρέμενε προστατευμένη…».

«Σημαντική επιρροή του Αλέξανδρου Σίνκα»

Στη συνέχεια της έκθεσης υπάρχει μια ακόμη απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυριακής, αναφορικά με τον ρόλο του Αλέξανδρου Σίνκα στην υπόθεση. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, στο επίμαχο κεφάλαιο με τίτλο «Η μετακίνηση στην Ελλάδα», σύμφωνα με «πρόσφατες καταθέσεις υπό το φως των δικαστικών ερευνών για την υπόθεση του μαύρου βαν, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα είχε σημαντική επιρροή στη μετακόμιση στην Ελλάδα. Ο Σίνκα –που πρόσφατα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στον κεντροδεξιό κόμμα ΔΗΣΥ-, φέρεται να είχε καλές σχέσεις με τον Ντίλιαν και τον Αβνί. Φαίνεται ότι ο Σίνκα ήταν γνώριμος και του πρώην γενικού γραμματέα της ελληνικής κυβέρνησης Γρηγόρρη Δημητριάδη. Και οι δύο άνδρες κατείχαν θέσεις στο προεδρείο των Ευρωπαίων Δημοκρατικών Φοιτητών (EDS), τη φοιτητική οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ του 2003 και του 2004ο Σίνκα διετέλεσε πρόεδρος και ο Δημητριάδης αντιπρόεδρος».

Το σημαντικότερό όμως που αναγράφεται και επιβεβαιώνει ακόμη περαιτέρω το ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυριακής, είναι ότι «ο Δημητριάδης φέρεται να παρουσίασε τον φίλο του και Έλληνα επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο στον Σίνκα, εξαιτίας της μακροχρόνιας διαμάχης του Μπίτζιου σε κυπριακό δικαστήριο. Ο Σίνκα με η σειρά του συνέστησε στον δικηγόρο Χάρη Κυριακίδη να βοηθήσει τον Μπίτζιο σε αυτή του τη διαμάχη. Ο Κυριακίδης είχε επίσης καλή σχέση με το ΔΗΣΥ».

«Εξαγωγή του Pegasus»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως όπως αναγράφεται στην έκθεση της PEGA, «η άρνηση της Κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την εξαγωγή του Pegasus και την ανάπτυξή του στη χώρα μοιάζει λανθασμένη. Στις 21 Ιουνίου 2022 ο αξιωματούχος της NSO, Chaim Gelfad, δήλωσε ότι εταιρείες της NSO στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, ασχολούνται με την παροχή λογισμικού σε υπηρεσίες πληροφοριών». Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε από το ΑΚΕΛ, ο όμιλος της NSO «φέρεται να έχει εξάγει το λογισμικό Pegasus μέσω μιας από τις θυγατρικές της, στην Κύπρο σε εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια από τις θυγατρικές φαίνεται να έχει εκδώσει τιμολόγιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων για υπηρεσίες προς την εν λόγω εταιρεία». Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο καιρό αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου 2018, δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία Τζαμάλ Κασόγκι. Τόσο ο ίδιος όσο και δύο γυναίκες που βρίσκονταν κοντά του βρίσκονταν υπό παρακολούθηση μέσω του Pegasus.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Σίνκα: Ο «χρυσός» δικηγόρος του ΔΗΣΥ στην Κύπρο

«Καταπέλτης» η έκθεση της PEGA για την Ελλάδα και το παρακράτος Μητσοτάκη

Το κυπριακό «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα της Ελλάδας για το Predator

Σκάνδαλο υποκλοπών: Συνέντευξη Τύπου PEGA – «Φεύγουμε με πιο πολλά ερωτήματα από όσα ήρθαμε»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο Κώστας Βαξεβάνης μετά τις νέες αποκαλύψεις του Documento

Βαξεβάνης στον ρ/σ «Πολίτης» της Κύπρου: Το Μέγαρο Μαξίμου το πολιτικό κέντρο των παρακολουθήσεων

Documento Newsletter