Την πρωτιά σχετικά με την κατάπνιξη της ελευθερίας του Τύπου κατέκτησε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει κάθε χρόνο το παρατηρητήριο ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ, MFRR.
Το 2022, η Ελλάδα ήταν το κράτος μέλος με τις περισσότερες νομικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων ενημέρωσης (21), ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Γαλλία του Μακρόν (15). Οι επιθέσεις αυτές είχαν κυρίως τη μορφή στρατηγικών αγωγών ενάντια στη δημόσια συμμετοχή, οι διαβόητες SLAPP, ενώ δεν έλειπαν οι καταχρηστικές μηνύσεις. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει μακράν τις περισσότερες επιθέσεις με 89, και συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα αφού είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.
Ειδική αναφορά στο Documento
Η έκθεση κάνει αναφέρεται ειδικά στην έρευνα του Documento για τη μόλυνση των κινητών τουλάχιστον έξι ανθρώπων που έχουν σχέση με ΜΜΕ. Πρόκειται για τις λίστες με ονόματα που αποκάλυψε η εφημερίδα τον περασμένο Νοέμβριο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν ονόματα δημοσιογράφων όπως ο Αλέξης Παπαχελάς, Αντώνης Δελλατόλας, Πάνος Κυριακόπουλος, Παναγιώτης Μπόμης και Εύα Αντωνοπούλου.
Ανησυχία για τις ποινικές διώξεις
Η έκθεση αναφέρει ότι είναι σπάνιες οι απειλές για ποινικές διώξεις στην ΕΕ. Όχι όμως και στην Ελλάδα… Αναφέρονται οι περιπτώσεις του Πέτρου Κουσουλού και του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, όμως ειδική μνεία γίνεται για τις «σοβαρές ποινικές κατηγορίες» που απευθύνθηκαν «σε τέσσερις δημοσιογράφους και εκδότες» οι οποίοι έκαναν αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Οι κατηγορίες που εκτός από τον Κώστα Βαξεβάνη απευθύνθηκαν και στους Ιωάννη Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου και Ανδρέα Τάρκα, κατέπεσαν παταγωδώς.
Χαστούκι για τις SLAPP
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η υπόθεση των SLAPP «παραμένει ένα ανησυχητικό ζήτημα» στην Ελλάδα. Ειδική μνεία γίνεται στη σχετική αγωγή που κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας της ελληνικής κυβέρνησης και ανηψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης ενάντια στην Εφημερίδα των Συντακτών, τους Reporters United και τους δημοσιογράφους που ανήκουν σε αυτούς, Νικόλα Λεωντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, καθώς και στον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, εξαιτίας των αποκαλύψεών τους για τις σχέσεις του την εταιρεία παροχής spyware Intellexa, όπως αναφέρει η έκθεση.
Επίσης ανησυχία προκαλεί η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της Φωτεινής Λαμπρίδη και του TVXS από τον πρώην αντιπρόεδρο της Unicef Ελλάδας, Γρηγόρη Φελώνη, που της ζητά 200.000 ευρώ σχετικά με δημοσίευμα της δημοσιογράφου, που αποκάλυπτε οικονομικό σκάνδαλο το 2018.