Ο πρωτοποριακός επαναστάτης Ζουάν Μιρό, γεννήθηκε το 1893 στη Βαρκελώνη από γονείς χρυσοχόο και ωρολογοποιό. Ένας σπουδαίος ζωγράφος, γλύπτης και σχεδιαστής που κατάφερε μέσω της έμπνευσης του να περιφρονήσει κάθε συμβατική μέθοδο ζωγραφικής κατανοώντας τις αντιφάσεις του κόσμου μας. Ο ίδιος μάλιστα κήρυξε τη «δολοφονία της ζωγραφικής» -όπως έλεγε-, υπέρ της ανατροπής των οπτικών στοιχείων στα κρατούντα της εικαστικής τέχνης.
Από τις 13 έως τις 27 Ιουλίου 2023, το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα φιλοξενεί μια ανανεωμένη έκδοση της περιοδεύουσας έκθεσης Miró Universe, η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του δημιουργού, καθώς και φωτογραφίες του Joaquim Gomis που δείχνουν τη δημιουργική διαδικασία του Μιρό. Μέσα από έργα που προέρχονται από την τελευταία περίοδο της δημιουργικής πορείας του Μιρό, η έκθεση θα επιτρέψει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης εργάστηκε και εδραίωσε τη δική του γλώσσα, την οποία σταδιακά τελειοποίησε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Μετά από μια επιτυχημένη διεθνή περιοδεία στη Ρώμη, το Βερολίνο, το Δουβλίνο, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Νέο Δελχί, το Πουέρτο Ρίκο και το Μεξικό, έκθεση Miró Universe φτάνει στην Αθήνα χάρη στη συνεργασία του Ιδρύματος Joan Miró με το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνεργασία της Ισπανίας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, την AECID και το Ίδρυμα Abertis.
Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους πίνακες Γυναίκα και Πουλιά (1969), Ζωγραφική (1971-1973) και Κεφάλι, Πουλί (1976) από τις συλλογές του Ιδρύματος Joan Miró. Και τα τρία έργα προέρχονται από την τελευταία περίοδο της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη, κατά την οποία συνδύαζε πυκνότερες συνθέσεις που έτειναν να καταλαμβάνουν ολόκληρη την εικαστική επιφάνεια με άλλες απλούστερες, πιο παραστατικές και ποιητικές.
Η προσεκτική επιλογή για το Miró Universe περιλαμβάνει επίσης τα γλυπτά Γυναίκα (1966) και Φιγούρα (1968) από τις συλλογές του Ιδρύματος Joan Miró. Αυτά δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960, όταν ο Miró ξεκίνησε μια πορεία φιλόδοξης γλυπτικής παραγωγής που συνδέεται με το objet trouvé ή, αλλιώς, με το ανευρεθέν αντικείμενο.
Επιπλέον, το Miró Universe παρουσιάζει μια επιλογή φωτογραφιών που καταγράφουν τις δημιουργικές διαδικασίες και τα περιβάλλοντα εργασίας του καλλιτέχνη. Τα στιγμιότυπα προέρχονται από τον Joaquim Gomis (Βαρκελώνη, 1902-1991), έναν υποστηρικτή της τέχνης και σπουδαίο φίλο του Χουάν Μιρό, ο οποίος φωτογράφιζε το έργο και το δημιουργικό περιβάλλον του καλλιτέχνη καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Τα έργα επιτρέπουν στους επισκέπτες να κατανοήσουν πώς ο Μιρό «Εξελίχθηκε σε έναν πολυδιάστατο δημιουργό, ικανό να εργάζεται σε διάφορα επίπεδα, από το πυκνό στο ελαφρύ, από τις μεγάλες στις μικρές φόρμες, από τη βία στην ποίηση», καταλήγει η επιμελήτρια.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό με δωρεάν είσοδο από την Πέμπτη 13 Ιουλίου έως τις 27 Ιουλίου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας στο Κολωνάκι (Σκουφά 31), Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-14:00.