Κόλαφος για το κράτος της Μάλτας αποτελούν τα συμπεράσματα ανεξάρτητης έρευνας που διεξήχθη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία και καταλήγει πως το κράτος φέρει την ευθύνη αφού απέτυχε να την προστατεύσει από τις απειλές που δεχόταν.
«Τα πλοκάμια της ατιμωρησίας επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε άλλα ρυθμιστικά σώματα και στην αστυνομία, οδηγώντας σε μια κατάρρευση του κράτους δικαίου», ανέφερε η έκθεση της επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από έναν εν ενεργεία δικαστή και δύο συνταξιούχους δικαστές, βρήκε ότι εκείνη την εποχή είχε δημιουργηθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης μια νοοτροπία ατιμωρησίας. Στην έκθεσή τους, ανέφεραν ότι ο κίνδυνος για τη ζωή της δημοσιογράφου κλιμακώθηκε από τη στιγμή που έφερε στο φως τις υποθέσεις διαφθοράς και τις υπεράκτιες συναλλαγές των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ της Μάλτας από τη διαρροή των Panama Papers το 2016. Αυτή η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση κλιμακώθηκε «μέχρι τη στιγμή που δολοφονήθηκε».
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι το κράτος δεν κατάφερε να αναγνωρίσει τους πραγματικούς και άμεσους κινδύνους για τη ζωή της Καρουάνα Γκαλιζία και δεν έλαβε μέτρα για την προστασία της. Ήταν σαφές, τονίζει η έκθεση, πως η δολοφονία ήταν είτε εγγενώς είτε άμεσα συνδεδεμένη με την ερευνητική εργασία της.
«Η επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα, πως το κράτος δεν είχε άμεση εμπλοκή στη δολοφονία. Ωστόσο, σημειώνει πως η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και προστασίας των δημοσιογράφων. Ως πρωθυπουργός της Μάλτας, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια της αδικοχαμέν ης Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα.
Από την πλευρά του ο Πωλ Καρουάνα Γκαλιζία, γιος του θύματος υποστήριξε πως «Η συγγνώμη, η απολογία αν θέλετε του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο είναι κάτι που αποδεχόμαστε. Φυσικά πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει πλήρης λογοδοσία για κάθε λάθος, για κάθε αποτυχία μας οδήγησε μέχρι εδώ. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λογοδοτήσει για τις πράξεις τους. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα».
Υπενθυμίζεται ότι η Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό της ενώ έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Οι εισαγγελείς πιστεύουν πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήταν ο ιθύνων νους της δολοφονίας. Ο Φένεκ, ο οποίος περίμενε να δικαστεί για συνεργασία για φόνο, αρνείται κάθε ευθύνη.