Έκθεση κόλαφος από την OLAF για την κυβέρνηση Μητσοτάκη : Συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων από τη Frontex

Το φως της δημοσιότητας είδε η απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο μεταξύ έχει προκαλέσει τη παραίτηση του διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Τι λέει η έκθεση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση της OLAF, η Frontex το προηγούμενο διάστημα συγκάλυπτε συστηματικά τις παρανομίες του ελληνικού λιμενικού, φροντίζοντας τα πορίσματα των εσωτερικών εκθέσεων να μην είναι καθόλου αιχμηρά ως προς τα πεπραγμένα των ελληνικών αρχών.

Επιπλέον, τους τελευταίους οκτώ μήνες η Frontex απουσιάζει από τα σημεία στα οποία πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις, αλλάζοντας επί της ουσίας το αφήγημα της. Το νέο δόγμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ουσιαστικά συνοψίζεται στα εξής: «εάν η Frontex δεν είναι παρούσα, δεν υπάρχει και καταγραφή».

Συν τοις άλλοις, το εν λόγω κείμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι για πρώτη φορά μία ευρωπαϊκή αρχή (OLAF) καταγράφει τα pushbacks μέσα από το εσωτερικό σύστημα ελέγχου της Frontex.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα εσωτερικού ελέγχου παραβιαζόταν συστηματικά μέσω της διαστρέβλωσης του νοήματος στις τελικές εκθέσεις, ενώ καταγράφηκαν συστηματικά ψέματα από πλευράς Frontex έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Τα περιστατικά

Ενδεικτικά, ένα γράμμα που είχε συνταχτεί από την Frontex προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες κατηγορούνταν για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, είχε γραφτεί σε μια «πολιτικά ηπιότερη» εκδοχή «χωρίς να αναφέρονται ρητά τα αμφισβητούμενα γεγονότα». Επίσης, τον Απρίλιο του 2020 μία εσωτερική έρευνα ξεκίνησε εντός της Frontex εναντίον των ελληνικών αρχών, με αφορμή ένα περιστατικό επαναπροώθησης.

Ειδικότερα, ένας αξιωματούχος της Frontex υπήρξε μάρτυρας του γεγονότος και είχε καταθέσει στον εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας πως οι ελληνικές αρχές «ρυμουλκώντας μια ευάλωτη βάρκα τη νύχτα προς την ανοιχτή θάλασσα είναι μια κατάσταση που μπορεί να διακινδυνέψει τις ζωές των επιβατών». Εντούτοις, η αξιολόγηση που έκανε εσωτερικά η Frontex χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μία ανεπεξέργαστη επιστροφή και παραβίαση της αρχής της μη καταστολής». Βέβαια, η υπηρεσία OLAF ανακάλυψε πως δεν υπήρξε συνέχεια «για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με το γεγονός».

Συνακόλουθα, αξιωματούχος της Frontex που κατήγγειλε παρόμοιο περιστατικό μέσα από τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου, βρέθηκε να φεύγει από τη θέση του με δυσμενή μετάθεση. Ως αποτέλεσμα είχε δημιουργηθεί κλίμα ασφυξίας εντός της Frontex και οι εργαζόμενοι της είχαν σταματήσει να καταθέτουν καταγγελίες στα επίσημα όργανα. Αντ’ αυτού η διοίκηση τους ενθάρρυνε να θέτουν τις αναφορές τους σε «εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας», ώστε να μην υπάρχουν επίσημες καταγραφές. Κύριος λόγος πίσω απ’ αυτή τη πρακτική ήταν οι αντιπαραθέσεις που είχαν ξεκινήσει με τις ελληνικές αρχές λόγω των επαναπροωθήσεων και των πιέσεων που ασκούνταν από τη κοινή γνώμη. Ως εκ τούτου αναζητούνταν τρόποι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τριβές.

Μάλιστα, παρατίθεται ένα άλλο περιστατικό από τις 5 Αυγούστους του 2020. Τότε, το αεροπλάνο της Frontex FSA METIS περιπολούσε στο Αιγαίο όταν ο πιλότος εντόπισε μια βάρκα με περίπου 30 άτομα. Παρόλο που η βάρκα βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, το ελληνικό λιμενικό τη ρυμουλκούσε προς τη Τουρκία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αμέσως διατάχθηκε εσωτερική έρευνα, η οποία κατέληξε… στην απομάκρυνση του αεροπλάνου από το Αιγαίο και τη μεταφορά του στη Κεντρική Μεσόγειο «για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες» του ευρωπαϊκού οργανισμού στη περιοχή. Ένα χειρόγραφο σημείωμα από ένα στέλεχος της Frontex, που επισυνάπτεται στην έκθεση της OLAF, γράφει: «Αποσύραμε το FSA μας (σ.σ.: το αεροσκάφος) πριν λίγο καιρό, για να μην γίνουμε μάρτυρες…».

Η πολιτική σημασία της έκθεσης

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στριμωγμένη, μια και οι πιέσεις από το εξωτερικό θα πολλαπλασιαστούν. Οι επαναπροωθήσεις πλέον είναι ένα τεκμηριωμένο γεγονός πέρα από κάθε αμφιβολία, πιστοποιημένο μάλιστα από επίσημη ευρωπαϊκή αρχή. Αναμένεται με ενδιαφέρον, λοιπόν, η αντίδραση της κυβέρνησης που είναι αντιμέτωπη με τις παράνομες πολιτικές που ίδια έχει εφαρμόσει τα τελευταία 3 χρόνια.

Όλη η έκθεση εδώ.

Διαβάστε επίσης: 

Κυβερνητική παραδοχή: Η νησίδα στον Έβρο στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ελληνική

ΕΣΠ για νησίδα Έβρου: Έχουν ευθύνη οι αρχές – Εκτός λογικής ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν μόνο στο τουρκικό τμήμα

Κύθηρα: Μαρτυρία πρόσφυγα στο documentonews.gr – «Αν μας έπιαναν στο Αφγανιστάν θα μας σκότωναν»

Ετικέτες