Έκθεση ανατρέπει τα δεδομένα: Προτείνουν στην ουδέτερη από το 1515 Ελβετία να κάνει αμυντικό deal με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Έκθεση ανατρέπει τα δεδομένα: Προτείνουν στην ουδέτερη από το 1515 Ελβετία να κάνει αμυντικό deal με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Εμπειρογνώμονες συστήνουν στην Ελβετία να «σπάσει» τη στάση ουδετερότητας, όπως σημειώνεται σε έκθεση – βόμβα που έφερε στο φως το Politico. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία κοινής αμυντικής συμμαχίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για μία χώρα που από το 1515 δεν εμπλέκεται σε πολέμους.

Σύμφωνα με το Politico, η ελβετική κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση ουδετερότητας σε ζητήματα άμυνας, «λόγω έντονες ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Ρωσίας όσον αφορά την Ευρώπη».

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, η ουδετερότητα τέθηκε ξανά επί τάπητος σε επίπεδο διπλωματών, καθώς αυξάνεται η πίεση προς την Ελβετία ώστε να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Μάλιστα, ζητήματα όπως οι μειωμένες πωλήσεις όπλων αλλά και το πώς η χώρα θα υπερασπιστεί τα εδάφη της σε ενδεχόμενο κίνδυνο, υπογραμμίζονται από τους εμπειρογνώμονες. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα απαγορεύει την πώληση όπλων σε εμπόλεμες χώρες, γεγονός που μείωσε τις εξαγωγές κατά 27%, με 746 εκατ. ευρώ (700 εκατ. φράγκα) να χάνονται από τα ταμεία.

Την έκθεση υπογράφουν διπλωμάτες, ανώτεροι αξιωματούχοι και ο πρώην επικεφαλής του ελβετικού στρατού, οι οποίοι παρέδωσαν το πόρισμα στην Ελβετή υπουργό Άμυνας και Ασφάλειας.  Η δημοσιοποίηση των πορισμάτων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, που κατηγόρησε την υπουργό Αμχέρντ ότι τοποθέτησε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόσωπα «που λατρεύουν την ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Η έκθεση καθιστά σαφές ότι η Ελβετία είναι μια δυτική χώρα και επομένως υποστηρίζει τις δυτικές αξίες. Οι εκκλήσεις για αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της Ελβετίας», πρόσθεσε, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις ότι η έκθεση είναι δυνητικά «εκρηκτική» στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε στο Politico o επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, Ζαν Μαρκ Ρικλί.

Η δημιουργία βαθύτερων δεσμών με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε θέματα εκπαίδευσης, άμυνας εναντίον πυραύλων και πολυμερών ασκήσεων εμπεριέχονται στο «πακέτο» προτάσεων των εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, ζητούν οι στρατιωτικές δαπάνες να φτάσουν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2030, έναντι του 0,76% που δαπανάται σήμερα για την άμυνα.

Άλλωστε, «εάν και είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί μία εισβολή στην Ελβετία, η χώρα είναι ήδη στόχος υβριδικού πολέμου, κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεων. Συνιστούμε να κινηθεί η χώρα προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας άμυνας, προετοιμάζοντας όλη την κοινωνία για μία πιθανή σύγκρουση», καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης

Βόλος: Νέες συγκλονιστικές εικόνες από τα νεκρά ψάρια – Πού πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση (Photos – Video)

Χαλκιδική: «Κανείς δεν είχε δικαίωμα να πάρει το παιδί μου» – Στα δικαστήρια η οικογένεια του 19χρονου

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Σκιές» για πρακτικές καρτέλ πίσω από τις τιμές των καυσίμων – Ξεκίνησε διαβούλευση εν μέσω θέρους

«Καμπάνες» σε Φλώρο και Ναστούλη για… τις πλαστές αποφυλακίσεις

Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter