Έκθεση WWF Ελλάς: Πληγή για την προστασία του περιβάλλοντος η αδιαφάνεια και η εύνοια προς τις εξορύξεις υδρογονανθράκων (Video)

Έκθεση WWF Ελλάς: Πληγή για την προστασία του περιβάλλοντος η αδιαφάνεια και η εύνοια προς τις εξορύξεις υδρογονανθράκων (Video)

Αδιαφανείς και ευνοιοκρατικές διαδικασίες έγκρισης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, η πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι, μη συμμόρφωση με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ευρωπαϊκά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, συνθέτουν τη δυσμενή κατάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα για τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με την 14η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση «η χρονιά χαρακτηρίζεται από το ευνοιοκρατικό, ελαστικό και αδιαφανές αδειοδοτικό πλαίσιο για τις σεισμικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της χώρας, λειτουργώντας εις βάρος της περιβαλλοντικής ασφάλειας». Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ως μείζον ζήτημα την εξαίρεση από την υποχρέωση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές παραχώρησης κατά την πρώτη φάση εργασιών σεισμικής έρευνας. Παράλληλα σημειώνει ότι η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων επηρεάζει άμεσα πάνω από 100 προστατευόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα αποτελεί προφανή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της φύσης.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η συνεχιζόμενη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 11, καθώς και η δεύτερη θέση σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων (27) παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, με αποτέλεσμα την επιβολή μεγάλων χρηματικών ποινών εις βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς την εικόνα συμπληρώνουν επιγραμματικά και οι παρακάτω αρνητικές εξελίξεις:

Δάση: Η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι κατέδειξε τις συνέπειες της αυθαίρετης και της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά και τις συνέπειες από ένα σύστημα δασοπυρόσβεσης που εξακολουθεί να βασίζεται στην καταστολή κι όχι στην πρόληψη. Παράλληλα, οι πρώτες σημαντικής έκτασης κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στιγματίστηκαν από την παράδοξη ταυτόχρονη νομιμοποίηση παρανομιών.

Ενέργεια: Η δρομολόγηση της πώλησης λιγνιτικών στοιχείων της ΔΕΗ, διαιωνίζει την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα από το κάρβουνο.

Απόβλητα: Εκτιμάται πως περίπου 160.000 τόνοι στερεών αστικών αποβλήτων εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερές(4).

Χωρικός σχεδιασμός: Η σκανδαλώδης κάλυψη με διατάξεις τυπικού νόμου διάφορων έργων και δραστηριοτήτων που στερούνται απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εξυπηρετεί πλέον μεγάλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (πχ. ξενοδοχειακά καταλύματα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε μη διασυνδεδεμένα νησιά και λατομεία διάφορων κατηγοριών).

Περιβαλλοντικός έλεγχος: Η υπηρεσία των επιθεωρητών περιβάλλοντος παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένη και πολιτικά εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι η 14η έκθεση εκδόθηκε σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία περιβαλλοντικού δικαίου «Νόμος + Φύση».

Παρακολουθείστε το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου:

Documento Newsletter