Μείζον θέμα με την αδειοδότηση της Intellexa να εξαγάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη τον περσινό Νοέμβριο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών
Πλήρως εκτεθειμένοι είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αδειοδοτήσει την εταιρεία Intellexa να εξαγάγει το λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη, αφού πλέον ανακύπτει ζήτημα όχι μόνο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και για την ίδια την ΕΥΠ, η οποία ως γνωστόν έχει υπαχθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οπως αποκάλυψαν οι «New York Times», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) –συγκεκριμένα, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής– αδειοδότησε την εταιρεία Intellexa να εξαγάγει το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η πληροφορία μάλιστα επιβεβαιώνεται επισήμως μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στην αμερικανική εφημερίδα.
Η τραγική ειρωνεία
Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε το γεγονός ότι μόλις δύο ημέρες μετά την αδειοδότηση της Intellexa από τον Γ. Σμυρλή έκανε την εμφάνισή του σε γνωστή φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα άρθρο που έκανε λόγο για «ανεβασμένες μετοχές Σμυρλή» και εμφάνιζε τον γενικό γραμματέα ως πρόσωπο που «δίνει έμφαση στα σημαντικά projects υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσουν διεθνείς κολοσσοί του χώρου στην Ελλάδα, με προσωπικές επισκέψεις στις εν λόγω δομές». Τραγική ειρωνεία (;) είναι ότι ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2022, το Documento αποκάλυψε ότι και ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας που εκθείαζε τον Γ. Σμυρλή βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το Predator.
Το νέο στοιχείο όμως που έφερε στην επιφάνεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης την Πέμπτη στη Βουλή, ότι η αδειοδότηση τέτοιων λογισμικών από το ΥΠΕΞ απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, «δένει» σε απόλυτο βαθμό την οργανική σχέση που φαίνεται να έχει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με το κακόβουλο λογισμικό. Η πληροφορία αυτή μάλιστα δεν φαίνεται να μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση έχει αναφερθεί από τον ίδιο τον διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις. Αλλωστε προτού αναλάβει τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ ο Θεμ. Δεμίρης ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπώς οι γνώσεις του για τη λειτουργία τόσο των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ όσο και της ΕΥΠ δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Το δεύτερο στοιχείο
Ωστόσο το δεύτερο στοιχείο που αποκάλυψε ο Γ. Ραγκούσης σχετικά με την ένορκη κατάθεση του Θεμ. Δεμίρη περιπλέκει έτι περαιτέρω την υπόθεση, αφού σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΥΠ: «Τα δύο τελευταία χρόνια η ΕΥΠ, απ’ όσο έψαξε και βρήκε, δεν έχει δώσει τέτοια αδειοδότηση και τέτοια σύμφωνη γνώμη στο υπουργείο Εξωτερικών».
Συνεπώς το βάρος πέφτει τώρα στο ΥΠΕΞ, αφού εάν έχει αδειοδοτήσει την Intellexa χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, θα πρόκειται για σοβαρότατη παράβαση, ενώ αν πράγματι έχει τη σχετική απαιτούμενη άδεια, τότε αυτό θα εκθέσει τόσο την ΕΥΠ που την παραχώρησε όσο και τον διοικητή της που κατέθεσε ότι τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί.
Και πάνω απ’ όλους εκτίθεται ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν… είδε ούτε ήξερε τίποτε.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ έσπευσε να υποβαθμίσει τις κυβερνητικές ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία της αδειοδότησης του ΥΠΕΞ για την εξαγωγή κακόβουλων και δυνητικά κακόβουλων λογισμικών «είναι μια υπηρεσιακή υπόθεση» και ότι οι άδειες αυτές «δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες». «Γίνεται μια αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαϊκό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής» είπε χαρακτηριστικά, παρακάμπτοντας το κρίσιμο ζήτημα της σχετικής άδειας που οφείλει να έχει το ΥΠΕΞ από την ΕΥΠ για να προχωρήσει στη σχετική αδειοδότηση.
Σύμφωνα με τον Κ. Φραγκογιάννη, όταν ενημερώθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι έχει δοθεί άδεια από το ΥΠΕΞ για την εξαγωγή του Predator από την Intellexa διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ολο αυτό το αφήγημα, ωστόσο, δεν αντιστρέφει το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη των λιστών με τους στόχους του Predator από το Documento, η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός εξέφραζαν σε όλους τους τόνους ότι το Predator είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ένα… φάντασμα που χρησιμοποιείται από ιδιώτες εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης λίστας του Predator από το Documento, είχε πει σχετικά με το ζήτημα ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα –και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε– ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator». «Δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα» συμπλήρωσε ακόμη πιο κατηγορηματικά, την ίδια στιγμή που κρατικές υπηρεσίες, όπως όλα δείχνουν, είχαν πλήρη επίγνωση της ταυτότητας αυτών των «κέντρων».
Στην ίδια συνέντευξη, σε μια ακόμη προσπάθειά του να καλλιεργήσει την εικόνα ενός θολού περιβάλλοντος μες στο οποίο λειτουργούν τα κακόβουλα λογισμικά, είπε: «Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».
Οι τελευταίες αποκαλύψεις, ωστόσο, εκθέτουν ανεπανόρθωτα το κυβερνητικό αφήγημα, δείχνοντας ότι εν γνώσει του ο πρωθυπουργός δήλωνε άγνοια για ένα θέμα το οποίο είχαν χειριστεί με σκανδαλώδη τρόπο κρατικές υπηρεσίες.