Εκτενής αναφορά του κινεζικού Τύπου στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

Εκτενής αναφορά του κινεζικού Τύπου στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, και τη συμμετοχή του στις εργασίες του 2ου φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative) αλλά και στις διμερείς συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και ανώτατο στέλεχος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΚ, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρεται στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κίνας, δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις του Xi Jinping ότι η Ελλάδα αποτελεί μοντέλο για ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Κίνα και την από κοινού ανάπτυξη της πρωτοβουλίας “Belt and Road”, αλλά και στα όσα είπε για τη συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση των ευρω-κινεζικών σχέσεων. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες China Daily, Global Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στα ίδια δημοσιεύματα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κίνα, όπως είπε ο πρόεδρος Xi, επιθυμεί να διατηρήσει ανταλλαγές υψηλού επιπέδου καθώς και τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, να αξιοποιήσει πλήρως την αξία της βαθιάς ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και να ενισχύσει το συντονισμό και τη συνεργασία σε διεθνή θέματα. Παράλληλα, σημειώνουν την πρόθεση της Κίνας να ενισχύσει την εναρμόνιση της BRI με τη στρατηγική της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα σημαντικό διεθνή κόμβο logistics.

Εκτενή αναφορά γίνεται από τον κινεζικό Τύπο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία “Belt and Road” ως μία πρόταση που αντικατοπτρίζει τη σοφία της αρχαίας κινεζικής φιλοσοφίας και αντιπροσωπεύει τη σκέψη για το μέλλον του κόσμου, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας στην ανάπτυξή της. Υπογραμμίζουν επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις δύο χώρες, που εκπροσωπούν αρχαίους πολιτισμούς, αλλά και στις δηλώσεις του σχετικά με την ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Li Keqiang.

Στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης επισημαίνεται δε, ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Κίνας στην εναρμόνιση της Πρωτοβουλίας “Belt and Road” με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας και στην ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την τεχνολογία και την ψηφιακή Οικονομία, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της Κίνας να επεκτείνει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Η Κίνα και η Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, έχουν αποδοτική συνεργασία, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότιμης μεταχείρισης και αμοιβαίας γνώσης. Έχοντας ευνοϊκή θέση, η Ελλάδα μπορεί να είναι ο αρμός ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, τα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνουν την επιθυμία της Κίνας να διατηρήσει τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, να επεκτείνει την οικονομική και εμπορική συνεργασία και να ενισχύσει τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών και την πολιτιστική συνεργασία. Στιγμιότυπα από την άφιξη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο προβάλλονται από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αλλά και σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού CCTV+.

Ετικέτες

Documento Newsletter