Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τους Σύριους πρόσφυγες: Παγώνουν 9000 αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα με αφορμή την πτώση του Άσαντ

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τους Σύριους πρόσφυγες: Παγώνουν 9000 αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα με αφορμή την πτώση του Άσαντ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.  Η Ελλάδα πρόκειται να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα αιτήματα ασύλου Σύριων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ορίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής (13/12).

Σύμφωνα με πηγές του documentonews.gr, αν και ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση, η πολιτική που ετοιμάζεται να υιοθετήσουν οι αρμόδιοι, είναι το πάγωμα της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν. Αυτό είναι σαν πρώτο βήμα και είναι αντίστοιχο με την πολιτική που φέρεται να υιοθετεί και η κυβέρνηση της Αυστρίας, αλλά και της Γερμανίας, όπου μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί και σχετικό χρηματικό κίνητρο για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο πίσω στη Συρία.

Διαβάστε σχετικά: Συρία: Το Πατριαρχείο Αντιόχειας ανησυχεί για το μέλλον της χώρας

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην Συρία, των 9000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην χώρα μας, ενώ δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν σε δεύτερο χρόνο και την επιστροφή στην χώρα ατόμων που έχουν ήδη λάβει καθεστώς πρόσφυγα. Σε σχετική ερώτηση, του documentonews.gr, οι πηγές μας δεν αρνήθηκαν ότι μπορεί αυτό να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά τόνισαν ότι το άμεσο είναι το πάγωμα των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίστηκε οι αποφάσεις για επιστροφές των ατόμων που έχουν ήδη καθεστώς πρόσφυγα θα ληφθούν (αν ληφθούν) σε άμεση συνεννόηση με τους πρόσφυγες που ζουν στην χώρα και φυσικά σε εθελοντική βάση, ήτοι, μόνο σε περίπτωση που οι ίδιοι εκφράσουν την βούληση τους να φύγουν από την Ελλάδα για την Συρία.

Επαφές με ΕΕ για εκτίμηση της νέας κατάστασης

Μία πρώτη επαφή, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα επιδιώξει να έχει άμεσα με τον νέο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως έκανε γνωστό στη Βουλή.

Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Γιώργου Νικητιάδη, σχετικά με τα μεταναστευτικά προβλήματα.

«Καλείστε να κάνετε διαχείριση του μεταναστευτικού επί πραγματικού πρακτικού προβλήματος και όχι πάνω σε βολικά σενάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα καραβάνια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τη Συρία κατευθυνόμενοι προς τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία και προς τον Λίβανο και τις Μεσογειακές ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννακοπούλου.

«Οι πιέσεις στο μεταναστευτικό δεν ξεκίνησαν από προχθές όταν κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Θα δούμε τι θα γίνει, πόσο θα επηρεαστούν οι κατευθυνόμενες προς τη χώρα ροές από αυτή την εξέλιξη, με το δεδομένο ότι πριν καταρρεύσει το καθεστώς υπήρχαν περί τα 3 εκατ. φιλοξενούμενων Σύρων στη Τουρκία, κάποιοι εκ των οποίων έβρισκαν πρόσβαση προς την Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, και πριν συμβούν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο υπήρχε μεγάλη πίεση στο σύστημα» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Προσέθεσε δε, ότι «οι ροές αυξήθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το 2023, αλλά το σύστημα που δομήσαμε αντέχει, προς το παρόν και οι πληρότητες των δομών είναι περίπου στο 67%».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί λιγότερα κονδύλια στη δεύτερη προγραμματική περίοδο για το μεταναστευτικό σε σχέση με την πρώτη περίοδο 2015-2021, που ήταν 3,4 δισ. ευρώ ενώ για την περίοδο 2021-2027 είναι 1,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση «Αμαρυλλίς»: Αθωωτική η εισαγγελική πρόταση για το sex trafficking

Φιλοσοφική Αθήνας: Κατά των διαγραφών φοιτητών ο σύλλογος διδασκόντων

Νέα έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

 

Documento Newsletter