Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη

Έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία συγκάλεσε για την Πέμπτη 24/02 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν δια ζώσης αύριο το απόγευμα για την κρίση στην Ουκρανία. Όπως έγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.

Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» προσθέτει ο Σαρλ Μισέλ.

Υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00».

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

-τις τελευταίες εξελίξεις·

-πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

-πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της·

-πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η επιστολή.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί σε όλη την Ουκρανία από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, για 30 ημέρες.

Την πρόταση για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα έκανε στην ουκρανική Bουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Νωρίτερα, ξένοι ανταποκριτές στη χώρα, έκαναν γνωστό ότι η Ουκρανία αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ. Την ανακοίνωση έκανε ο ανώτερος αξιωματούχος Ολέκσιι Ντανίλοφ.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση των εφέδρων – Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία – «Μαύρες» βρετανικές εκτιμήσεις

Το μέτρο αυτό δεν έχει τα χαρακτηριστικά στρατιωτικού νόμου, όμως η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα προστασίας. Η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την Βουλή, δεν αναμένεται όμως μεγάλη αντίσταση. Υπάρχει η περίπτωση για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές αν κριθεί χρήσιμο, σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας, είπε ο Ντανίλοφ.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» ζητά το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παράλληλα, ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του από τη Δύση και τη Μόσχα, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας, σαφείς και χειροπιαστές, αμέσως», δήλωσε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό και τον Λιθουανό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

«Πιστεύω πως η Ρωσία πρέπει να είναι ανάμεσα στις χώρες που παρέχουν αυτές τις σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος και υπενθύμισε πως έχει προτείνει πολλές φορές να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κρίση.

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την υποστήριξή τους και τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

«Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παίζεται αυτή τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εξάλλου, σε κοινή διακήρυξη με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ουκρανία αξίζει να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Πολωνία και η Λιθουανία θα την υποστηρίξουν σε αυτό τον σκοπό.

«Τονίζουμε πως, δεδομένης της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας, η Ουκρανία αξίζει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και η Λιθουανία και η Πολωνία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επίτευξη αυτού του σκοπού», αναφέρεται στη διακήρυξη που υπογράφηκε στο Κίεβο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η κοινή διακήρυξη ζητεί από τη διεθνή κοινότητα την «ταχύτατη εισαγωγή» «ισχυρών» κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένων μέτρων που στοχοποιούν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία.

Παράλληλα, η Ουκρανική Συνοριοφυλακή έχει επιβάλει μονομερώς περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που συνορεύει η Ουκρανία με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τις αυτονομιστικές περιοχές: περιορισμός στη μετακίνηση, τη χρήση ραδιοφώνων, φωτογραφικών μηχανών και την πτήση μικρών αεροσκαφών και drone.

Επίσης, η ουκρανική Βουλή θέτει υπό ψήφιση νόμο που θα επιτρέπει σε πολίτες να πάρουν τα όπλα σε μια κίνηση απελπισία για ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Στη συνοδευτική έκθεση, οι συγγραφείς του νομοσχεδίου ισχυρίστηκαν ότι το μέτρο ήταν απολύτως δικαιολογημένο εξαιτίας του κινδύνου που διατρέχουν οι πολίτες της Ουκρανίας, και ότι η υιοθέτηση του μέτρου είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της χώρας.

Καλούν τους πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία: «Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που να στοχεύουν την οικονομία της και τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Επιστρατεύουν τους εφέδρους

Παράλληλα, η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις λήψεις με ρωσικά στρατεύματα:

 

 

 

Βρετανικές εκτιμήσεις πως ο Πούτιν ίσως θελήσει να καταλάβει το Κίεβο

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

“Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη”, τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

“Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει”, εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

“Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει”, σημείωσε στο Times Radio.