Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μετά το ρωσικό εμπάργκο – «Μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες» λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μετά το ρωσικό εμπάργκο – «Μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες» λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Κρισιμότατη είναι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, στις 4 το απόγευμα, μετά το ρωσικό τελεσίγραφο για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, τη στιγμή που αρκετοί ευρωπαίοι αγοραστές έχουν αποδεχτεί το αίτημα Πούτιν.

Μπορεί η Ένωση να δηλώνει έτοιμη ακόμα και για πλήρη διακοπή της ροής ενέργειας αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις καθώς πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντίθετες απόψεις.

Η Αθήνα περιμένει διευκρίνηση του μοντέλου των πληρωμών, που να μην παραβιάζει το πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν ήδη ληφθεί και ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, που – με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα -αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το “οπλοστάσιο” για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει:

– Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

-Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

-Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

-Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Γερμανός υπουργός Οικονομίας: Μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για την επιβολή ενός εμπάργκο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σήμερα ότι έχει ακούσει διαφορετικά πράγματα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα.

Δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν νωρίτερα, ότι η ΕΕ γέρνει προς την κατεύθυνση μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη της χρονιάς.

Η Γερμανία δεν θέλει να προκαλέσει μία οικονομική καταστροφή, δήλωσε ο Χάμπεκ.

ΕΕ: Ερχονται νέες κυρώσεις με στόχο το ρωσικό πετρέλαιο – Μεγάλη μείωση και στις παραδόσεις αερίου

Προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με βασικό επίκεντρο αυτή τη φορά τον πετρελαϊκό κλάδο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει σταδιακή μείωση των εισαγωγών πετρελαίου μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο δεύτερος βασικός βραχίονας του πακέτου έχει να κάνει με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, με την Ε.Ε. να προετοιμάζει το επόμενο βήμα διευρύνοντας τη λίστα των ρωσικών τραπεζών που θα τεθούν εκτός του συστήματος συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC. Πρόκειται για την κορυφαία ρωσική τράπεζα που έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο του πακέτου των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως όλα δείχνουν, οι αντιστάσεις κυρίως της Γερμανίας έχουν αμβλυνθεί, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται να ισχύει για την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, που ήταν και παραμένει ο καλύτερος φίλος της Μόσχας στα ευρωπαϊκά φόρουμ. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η Κομισιόν είχε συνομιλίες με μικρές ομάδες κρατών-μελών και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει εγκαίρως το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της Ε.Ε. (Coreper) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Το θέμα θα συζητηθεί και στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα.

Δραματική μείωση παραδόσεων ρωσικού αερίου σε ΕΕ-Τουρκία

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ και την Τουρκία μειώθηκαν δραστικά μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ αυτές στην Κίνα εκτοξεύτηκαν, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom.

«Οι εξαγωγές σε χώρες εκτός της ΚΑΚ (σ.σ. ΕΕ και Τουρκία) ανήλθαν σε 50,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 26,9% λιγότερα από την ίδια περίοδο του 2021», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, χωρίς να δώσει μια εξήγηση.

Η Gazprom τονίζει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο «σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμβατικές υποχρεώσεις».

Την ίδια περίοδο, ο γίγαντας φυσικού αερίου ανέφερε ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 2,5% μέσα σε ένα χρόνο, στα 175,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Παράλληλα οι παραδόσεις στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν πτώση 3,7% «κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τον Φεβρουάριο».

Αντιθέτως, οι εξαγωγές στην Κίνα εκτινάχθηκαν, σε μια αύξηση κατά 60% μέσα σε ένα χρόνο, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia.

Η Gazprom υπογράμμισε επίσης ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φτάνουν τα 6,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος πληρότητας 90% στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταιρείες θα πρέπει να αντλήσουν επιπλέον 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», προσθέτει ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας.

«Η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση», σημείωσε ο όμιλος, τονίζοντας ότι η ημερήσια δυνατότητα παράδοσης έχει τεχνικά όρια και ότι «η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση στην αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά».

Οι τιμές ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Documento Newsletter