Στο «παρά πέντε» η σύσκεψη για το φυσικό αέριο – Λήγει την Πέμπτη το τελεσίγραφο Πούτιν

Στο «παρά πέντε» η σύσκεψη για το φυσικό αέριο – Λήγει την Πέμπτη το τελεσίγραφο Πούτιν

Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» συγκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο Κώστας Σκρέκας συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων την Τετάρτη καθώς αύριο, Πέμπτη, λήγει το τελεσίγραφο Πούτιν για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Μία προθεσμία που μόνο κρυφή δεν ήταν…

Σημειώνεται πως κατά τη σύσκεψη θα εκτιμηθούν εναλλακτικά σενάρια για την τροφοδοσία της χώρας σε περίπτωση που ο Πούτιν «κλείσει την κάνουλα».

Υπογραμμίζεται ότι στη σύσκεψη θα είναι παρόντες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ετοιμότητας μιας πιθανής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για προμήθεια φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι για το άμεσο μέλλον η προμήθεια αερίου είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου, είπε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης. Το μέτρο που ανακοίνωσε ο Χάμπεκ είναι προληπτικό. Υπάρχουν τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία.

Προσωρινή επάρκεια

«Δεν υπάρχει στενότητα στην προμήθεια αερίου το τρέχον διάστημα», ανέφερε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «ωστόσο πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση κλιμάκωσης». Υπογράμμισε ότι οι γερμανοί καταναλωτές πρέπει να είναι φειδωλοί με την κατανάλωση ενέργειας και ότι «κάθε κιλοβατώρα μετράει». Ο υπουργός είπε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων που θα αξιολογεί τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την εξασφάλιση αερίου.
Η Γερμανία προμηθεύτηκε το 55% του αερίου της από τη Ρωσία το 2021. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έπεσε το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 40%, ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία δεν θα καταφέρει να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο πριν τα μέσα του 2024.
Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύων Bundesnetzagentur, Κλάους Μέλερ, σε ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι στόχος της έγκαιρης προειδοποίησης ήταν να αποφευχθεί η επιδείνωση στην προμήθεια αερίου, καλώντας τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια»

 

Ξεκάθαρο σημάδι

Η ανακοίνωση αυτή είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για τις ενδεχόμενες διακοπές στην προμήθεια αερίου, ενώ την ίδια στιγμή η Μόσχα επιμένει στο εναλλακτικό σύστημα πληρωμών σε ρούβλια για το αέριο της. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι χώρες των G7 απέρριψαν το ενδεχόμενο να πληρώσουν σε ρούβλια για την προμήθεια του ρωσικού αερίου, αυξάνοντας τους φόβους για αστάθεια στην προμήθεια ενέργειας.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα συμβεί αν η Μόσχα κλείσει τη βάνα του φυσικού αερίου;

Documento Newsletter