«Εκσυγχρονίζει» την Προεδρία για να παρασύρει το ΠΑΣΟΚ – Αγνοώντας τις παραινέσεις, ο Μητσοτάκης επιδιώκει να εγκλωβίσει τη Χαρ. Τρικούπη

Ο κύβος ερρίφθη. Τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το όνομα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Με την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να θεωρείται σενάριο πολιτικής φαντασίας λόγω της αδιαμφισβήτητης αντιδημοφιλίας της, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα αγνοήσει το εκπεφρασμένο αίτημα για παραταξιακή επιλογή και θα ρίξει στην τσόχα της προεδρικής εκλογής πρόσωπο με σαφείς εκσυγχρονιστικές αναφορές, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εγκλωβίσει τη Χαριλάου Τρικούπη και να εξασφαλίσει την τελεσφόρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τουλάχιστον από την τρίτη ψηφοφορία.

Δυσοίωνες προβλέψεις για «σημιτικό» όνομα

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν στελέχη της δεξιάς πτέρυγας, η στάση του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ερμηνεύθηκε ως προπομπός της επιλογής του. Βέβαια, δεν έλειψαν οι δυσοίωνες προβλέψεις. Στελέχη της ίδιας πτέρυγας εκτιμούν ότι τυχόν «σημιτική» επιλογή θα έχει επιβλαβές κοινωνικοπολιτικό αποτύπωμα για την κυβερνώσα παράταξη, κάτι που δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις. «Μια τέτοια επιλογή θα ακύρωνε την προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος για στροφή στο δεξιό ακροατήριο» υπογραμμίζουν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας φαντάζει φαβορί στην παρούσα συγκυρία. Πέραν των σημιτικών αναφορών, πρωτοστάτησε στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, βάζοντας θεσμικές τρικλοποδιές στην κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμα και στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με την πρόταση για πιστοληπτική γραμμή, ενώ διαθέτει τα εχέγγυα για να στριμώξει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ αλλά και να μην αφήσει περιθώρια καταψήφισης στον Αντώνη Σαμαρά. Διόλου τυχαίο ότι και το καραμανλικό μπλοκ κρίνει ως επικρατέστερη την επιλογή του κεντρικού τραπεζίτη, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση του πρωθυπουργικού ελέγχου στην ΤτΕ.

Από εκεί και πέρα, στο τερέν της προεδρολογίας έχουν πέσει τα ονόματα των Ευάγγελου Βενιζέλου, Λουκά Παπαδήμου, Τάσου Γιαννίτση και Αλέκου Παπαδόπουλου. Το ντεζαβαντάζ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά σχετίζεται τόσο με το βαρύ θεσμικό του εκτόπισμα όσο και με την αστάθμητη ιδιοσυστασία του – συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου εάν και εφόσον «μετακομίσει» στην Ηρώδου Αττικού.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός, ο οποίος λειτούργησε ως πολιτικό τρέιλερ του δεύτερου μνημονίου, έχει τα εχέγγυα του σημιτικού παρελθόντος, ήταν θύμα τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά κρίνεται από «γαλάζια» στελέχη ως «άοσμος και άνοστος», χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στο πλαίσιο της συνταγματικής κατεύθυνσης για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

Ως προς τον Τ. Γιαννίτση, στα θετικά του συγκαταλέγονται –σύμφωνα πάντα με όσα σχολιάζουν σε πηγαδάκια μέλη της «γαλάζιας» παράταξης– η σχέση του με μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια αλλά και η πολιτική του σταδιοδρομία με χαρακτηριστικό γνώρισμα τον ανεφάρμοστο «νόμο Γιαννίτση». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η περίπτωση του Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος πληροί τις εκσυγχρονιστικές προϋποθέσεις που θέτει ο πρωθυπουργός.

Απομακρύνεται η δεξιά επιλογή

Ολο το προηγούμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα μετά τις ευρωεκλογές αρκετοί βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη έβγαιναν δημόσια και υποστήριζαν ότι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη «κεντροδεξιά παράταξη». Μάλιστα, για να κυριαρχήσει αυτή η αντίληψη, η δεξιά πτέρυγα προσπάθησε συστηματικά να αποδομήσει την Κ. Σακελλαροπούλου, με την κριτική να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή της στα «επινίκια» της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, άρχισε όλο το προηγούμενο διάστημα να διαδίδεται το όνομα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που θα συσπείρωνε το όλον της κυβερνώσας παράταξης. Από την άλλη, κάποια… κακεντρεχή «γαλάζια» στελέχη ερμηνεύουν το πρωτοσέλιδο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που παρουσίαζε ως «κλειδωμένη» επιλογή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον πρόεδρο της Βουλής ως προϊόν της ασίγαστης κόντρας του Κων. Τασούλα με τον Γιώργο Μυλωνάκη.

Ωστόσο, η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά άλλαξε τα δεδομένα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί εαυτόν απόλυτο κυρίαρχο στο εσωκομματικό τοπίο, έχοντας βάλει στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο των εκλογών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει «πειθαρχία» από τους «γαλάζιους» βουλευτές. Το «χαλαρό κλίμα» του Christmas party τελείωσε πολύ γρήγορα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ως προτεραιότητα να συνεχίσει το «τανγκό της συναίνεσης» με το ΠΑΣΟΚ ώστε να το δεσμεύσει σε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, σε περίπτωση που στις επόμενες εθνικές εκλογές τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Κυνικό άδειασμα σε Σακελλαροπούλου

Η αντιδημοφιλία δεν είναι ο μόνος λόγος που αποτρέπει τον Κυρ. Μητσοτάκη από την ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός σταθμίζει ότι θα έχει κρίσιμο πολιτικό κόστος στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, αφού η πρόεδρος προσφέρεται για ομαδοποιήσεις βουλευτών που θέλουν –κατά τις πληροφορίες– να εξιλεωθούν μετά την (αναγκαστική) υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ως εκ τούτου, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της ευγενικής μεν, απομάκρυνσης δε της Κ. Σακελλαροπούλου, αφού η κυβερνητική σταθερότητα αποτελεί το πρώτο και κύριο πρωθυπουργικό μέλημα.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Το γαρ πολύ του εκσυγχρονισμού γεννά αντιδράσεις – Διαξιφισμοί μετά την υπόκλιση στις επιλογές Σημίτη

Καιρός: Πού χιόνισε, πού υπάρχουν προβλήματα – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Αναλυτής προειδοποιεί: Πλησιάζει το τέλος του δυτικού κόσμου – Τα σημάδια που δείχνουν επικείμενη κατάρρευση