Χώρα-παραμάγαζο της Φαμίλιας που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια νόμους και περιορισμούς
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος «σπάει» τα περιοριστικά μέτρα για να κάνει ποδηλατάδα και motocross, συμμετέχει σε μπαλκονάτα κορονοπάρτι στην Ικαρία με τσαμπούνες και χτυπά τα τριήμερα καλύτερα και απ’ ό,τι μυγοσκοτώστρα τις μύγες, φαντάζει απολύτως λογικό να μην τηρεί ούτε την καραντίνα στην περίπτωση που ο γιος του νοσήσει από κορονοϊό εν μέσω πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας. Οπως και έγινε. Επειτα από σχετική ερώτηση του Documento στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ΝΔ αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη νόσηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ακολουθώντας την πεπατημένη του αποπροσανατολισμού της συζήτησης από το επίδικο. Η Πειραιώς προφασίστηκε τρολ, Μέσα, ιστοσελίδες και άθλιες επιθέσεις, τη στιγμή που τόσο καιρό κυβέρνηση και κόμμα ποιούσαν την νήσσαν και παρατηρούσαν στωικά τα δημοσιεύματα για την επιστροφή του γιου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ή για τον πρόσφατο καφέ που ήπιαν οι δυο τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να ενημερώνει επίσημα ή ανεπίσημα το πανελλήνιο για τις αθλοπαιδιές του Κυριάκου Μητσοτάκη ή την τροφή που προτιμά ο συμπαθής τετράποδος Peanut, αλλά έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και ξέφυγε η είδηση ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα στην οικογένεια του πρωθυπουργού. Την ίδια περίοδο δημοσιεύματα παρουσίαζαν εξασθενημένο το ανοσοποιητικό του Κων. Μητσοτάκη για συναισθηματικούς λόγους, με τo parapolitika.gr να περιγράφει λεπτομερώς τον χαλαρό καφέ που ήπιαν πατέρας και γιος. Για την ακρίβεια, το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» αναρτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, προκαλώντας την απορία πώς η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προέβη σε τέτοιο ατόπημα, αφού τις ημέρες εκείνες ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα.
Κατά το δημοσίευμα η συνάντηση για καφέ έγινε μεταξύ υπουργικού συμβουλίου και λοιπών πρωθυπουργικών υποχρεώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, αφού τότε συνεδρίασε για τελευταία φορά το κυβερνητικό όργανο με τηλεδιάσκεψη. Το γιατί η ιστοσελίδα parapolitika.gr έκρινε ότι έπρεπε να δημοσιεύσει μια μεταχρονολογημένη είδηση μένει να εξηγηθεί. Την ίδια μέρα με τη συνάντηση για καφέ πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο γιος του πρωθυπουργού διαγνώστηκε θετικός.
«Από την πρώτη στιγμή της θετικής διάγνωσης μπήκε σε καραντίνα κι έμεινε στο δωμάτιό του, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες, και φυσικά δεν πήγε καμία εκδρομή» υποστήριξε η Πειραιώς στις 29 Δεκεμβρίου, εκθέτοντας τα Μέσα ιδιοκτησίας του Γιάννη Κουρτάκη. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η έκρηξη των κρουσμάτων προκαλεί σοκ και δέος, με την κυβέρνηση να ξανατραβά από το μανίκι τον «άσο» της ατομικής ευθύνης και τον πρωθυπουργό να σουλατσάρει στην Ηπειρο, αντί να μπει σε καραντίνα για να δώσει το σωστό παράδειγμα. Μετά τη διασταύρωση της πληροφορίας ότι ο γιος του πρωθυπουργού νοσεί, ενώ εκείνος έκοβε βόλτες στην Αρίστη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι είναι ικανό να σταματήσει αυτή την ακόρεστη πρωθυπουργική ανεμελιά.
Ελλείψεις και ανακρίβειες
Το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Το Documento αποκαλύπτει στοιχεία από το μητρώο καταγραφής κρουσμάτων που όχι μόνο οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα διάτρητο σύστημα, αλλά καταδεικνύουν ότι μέχρι και το μητρώο αντιμετωπίζεται ως βραχίονας εξυπηρέτησης της πρωθυπουργικής οικογένειας. Λίγες μέρες πριν από την εκτόξευση των κρουσμάτων ο γιος του πρωθυπουργού βρέθηκε θετικός σε τεστ, όμως τα στοιχεία που καταγράφηκαν είναι λανθασμένα και ελλειμματικά. Σαν τουρίστας που ήρθε στη χώρα για λόγους αναψυχής δεν δήλωσε τον ΑΜΚΑ του ή τον δήμο κατοικίας του και τη διεύθυνση καραντίνας, ενώ το τηλέφωνο που έδωσε και το οποίο αντιστοιχεί στο πολιτικό γραφείο του πατέρα του εξαφανίστηκε από το πληροφοριακό σύστημα λίγη ώρα αργότερα. Αλήθεια, πώς απέκτησε τη δυνατότητα να σβήνει και να γράφει στοιχεία κατά το δοκούν στο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων;
Να τα πάρουμε όμως από την αρχή:
Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 ο Κων. Μητσοτάκης εντοπίστηκε θετικός σε τεστ το οποίο φέρεται να έκανε μετά την επιστροφή του από το Βέλγιο. Πέραν του ονόματός του, της διευκρίνισης ότι δεν πάει σχολείο και του τηλεφώνου του πολιτικού γραφείου που διατηρεί ο πατέρας του στο Παγκράτι, τα υπόλοιπα στοιχεία του είτε απουσιάζουν είτε ήταν ανακριβή. Για παράδειγμα, λανθασμένη είναι η ημερομηνία γέννησής του (με σωστή τη χρονολογία), ενώ σειρά βασικών στοιχείων ταυτοποίησης δεν έχουν περιληφθεί, όπως το γεγονός ότι είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο γιος του πρωθυπουργού καταγράφεται ως κρούσμα χωρίς ΑΜΚΑ ακολουθώντας τη διαδικασία που ενεργοποιείται για τουρίστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι επειδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι αναγκασμένοι να δηλώσουν μία σειρά από στοιχεία ταυτότητας. Παράλληλα, δεν υπάρχει καταγραφή και για τις κατηγορίες που αφορούν την «ημερομηνία συμπτωμάτων» και εν γένει τα «συμπτώματα».
Επειτα, η καρτέλα του Κων. Μητσοτάκη τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το τηλέφωνο του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού πατέρα του. Το ίδιο προκύπτει και στην κατηγορία «κατάσταση επικοινωνία», καθώς στην πρώτη καταχώρηση παρατηρείται η ένδειξη «μη ιχνηλατημένο» και στη δεύτερη «λάθος αριθμός». Αραγε, με ποιον τρόπο μετέτρεψε σε μαυροπίνακα το πληροφοριακό σύστημα; Το σίγουρο είναι ότι μέσω αυτής της τροποποίησης δεν μπορούσε να γίνει ιχνηλάτηση, διαδικασία που για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κάποιοι ήθελαν να αποφύγει ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη.
Την επομένη διαρρέεται στον Τύπο η «λαχτάρα» της πρωθυπουργικής οικογένειας εξαιτίας της αδιαθεσίας που ένιωσε ο Κων. Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από το Βέλγιο. «Η αδιαθεσία σήμανε συναγερμό στην οικογένεια καθώς η Ομικρον θερίζει στην κεντρική Ευρώπη που ταξίδεψε ο νεαρός» ανέφεραν τα δημοσιεύματα και κατέληγαν ως εξής: «Ο γιος του πρωθυπουργού, αν και αδιάθετος είναι πλέον περιχαρής, ενώ η Μαρία Σάκκαρη, μετά την επανασύνδεση έχει ξεκινήσει να σκέφτεται την συμμετοχή της στο Open της Αυστραλίας».
Κοίτα ποιοι μιλάνε
Ολο αυτό το διάστημα, δηλαδή, η πρωθυπουργική οικογένεια που παρουσιάζεται ιδιαίτερα εύθικτη για τέτοιου είδους ζητήματα επέτρεπε την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ετσι, φτάσαμε στην ημέρα που η κοινωνία σοκαρίστηκε στο άκουσμα της είδησης των 22.657 κρουσμάτων, με τα parapolitika.gr να ενημερώνουν τους πολίτες για τον ανέμελο καφέ του πρωθυπουργού με τον γιο του. Μάλιστα, ο συντάκτης είχε τόσο καλή πληροφόρηση που περιέγραψε και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν πατέρας και γιος όταν οι υπεύθυνοι του καταστήματος τους ζήτησαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους. «Οι υπεύθυνοι του καταστήματος ζήτησαν να ελέγξουν και τους δύο εάν έχουν ψηφιακό πιστοποιητικό, με τον κ. Μητσοτάκη και τον γιο του να ανταποκρίνονται χαμογελώντας» σημειώνεται στο δημοσίευμα, προκαλώντας την εύλογη απορία ποια… μύγα οδήγησε στη διαρροή του ελέγχου, αλλά και γιατί το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να διαψεύσει τα «Παραπολιτικά».
Εν συνεχεία, προέκυψαν οι διαρροές για το οικογενειακό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αρίστη. Χωρίς να διευκρινίζεται ότι ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη νοσεί, η πρωθυπουργική οικογένεια μετέβη στην Ηπειρο, με την Πειραιώς να διευκρινίζει μετά την άρον άρον επιστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη και τον σάλο που προκλήθηκε στα social media ότι ο Κων. Μητσοτάκης «δεν πήγε καμία εκδρομή». Εδώ θα πρέπει να απαντηθεί γιατί το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφερόταν σε όλη την οικογένεια του πρωθυπουργού που θα ταξίδευε μαζί του στην Ηπειρο και δεν μιλούσε μόνο για μέλη της πρωθυπουργικής οικογένειας. Ποιος ήταν ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε ότι ο γιος του πρωθυπουργού νοσεί, προκαλώντας συνειρμούς περί συμμετοχής του στην εκδρομή στην Αρίστη; Πόσο μάλλον όταν στο παρελθόν το Μέγαρο Μαξίμου έχει φροντίσει να γνωστοποιηθεί από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του μέχρι την πτήση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βοστόνη με αεροπλάνο της γραμμής (και με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ακολουθεί από πίσω) για να δει τον γιο του. Οπως και να έχει, είναι απορίας άξιο τι μπορεί να αναρωτιούνται όσοι πρόθυμα θα ρωτούσαν τον Αλέξη Τσίπρα αν είναι εμβολιασμένα τα ανήλικα παιδιά του τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βόλταρε, αντί να τηρήσει την καραντίνα λόγω στενής επαφής με κρούσμα.
Το μπάχαλο της καταγραφής
Ενα χρόνο πριν το Documento είχε προβεί σε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύοντας το μπάχαλο υποκαταγραφής που επικρατούσε στο «ένα και μοναδικό μητρώο» της ΗΔΙΚΑ. Ειδικότερα, άλλα στοιχεία καταχωρούνταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ και άλλα στοιχεία ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ καθημερινά, με την απόκλιση σε κρούσματα και θανάτους να είναι τεράστια. Το δημοσίευμα της εφημερίδας ήρθε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» και της «Δημοκρατίας» για τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, δίνοντας νέα διάσταση στην ανοργανωσιά του «επιτελικού κράτους». Μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και τα κραυγαλέα ψέματα αρμόδιων υπουργών τα στατιστικά στοιχεία απαλείφθηκαν από την αρχική σελίδα της υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας απολύτως το ρεπορτάζ.