Ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχει απευθύνει κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, καθώς και σε πρώην υπουργούς της κυβέρνησής του. Κατηγορίες απευθύνθηκαν και στον γενικό εισαγγελέα της χώρας και αξιωματούχους της χώρας.
Το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Ταρέκ Μπιτάρ απεύθυνε κατηγορίες στο γενικό εισαγγελέα Γκασάν Οουεϊντάτ, στον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Ιμπραχίμ και σε άλλους στρατιωτικούς και δικαστικούς αξιωματούχους. Ο Μπιτάρ συνέχισε απροειδοποίητα την έρευνα τη Δευτέρα, μετά από παύση σχεδόν ενός έτους εξαιτίας της αντίστασης από υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ –σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό ιστότοπο L’Orient Today ο γενικός εισαγγελέας επιμένει ότι η υπόθεση είναι ακόμα στον «πάγο».
Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι κατηγορίες απέναντι στους δικαστικούς και τους στρατιτωτικούς αξιωματούχους, όμως γίνεται κατανοητό ότι οι κατηγορίες αφορούν σε αμέλεια καθήκοντος σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης του νιτρικού αμμωνίου που εξερράγη τον Αύγουστο του 2020, προκαλώντας πρωτοφανή καταστροφή στο λιμάνι και τη γύρω περιοχή. Η εύφλεκτη ύλη είχε αποθηκευτεί στα σιλό από το 2013, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα συντήρησης. Κανένας από τους υπεύθυνους δεν έχει λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ακόμα, κι αυτό αποτελεί θέμα μεγάλης λαϊκής αγανάκτησης, ειδικά μεταξύ των συγγενών των 220 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη.
Προηγούμενες προσπάθειες και κυβερνητική αντίσταση
Οι προηγούμενες προσπάθειες του Μπιτάρ να ανακρίνει ανώτατους αξιωματούχους για την έκρηξη που σκότωσε 220 ανθρώπους και κατέστρεψε τμήματα της Βηρυτού παρεμποδίστηκαν από πολιτικές ομάδες πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η οργάνωση έχει κάνει εκστρατεία εναντίον του Μπιτάρ καθώς ο τελευταίος προσπάθησε να εμπλέξει συμμάχους της και κατηγόρησε, επίσης, την Ουάσιγκτον για ανάμιξη στην έρευνα. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ζήτησε επανειλημμένα την αντικατάστασή του το 2021.
Η έρευνα παρέλυσε στις αρχές του 2022 λόγω της αποχώρησης δικαστών από ένα δικαστήριο το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί για αρκετές τέτοιες καταγγελίες εναντίον του Μπιτάρ προτού μπορέσει να συνεχίσει την έρευνά του. Το δικαστήριο αναμένει τον διορισμό νέων δικαστών για να συνεχίσει τις εργασίες του, ένα βήμα που οι αρχές δεν έχουν κάνει.
Ο Μπιτάρ συνάντησε Γάλλους δικαστές που επισκέφθηκαν τη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο μιας γαλλικής έρευνας για την έκρηξη, στα θύματα της οποίας ήταν και δύο Γάλλοι υπήκοοι. Δεν μπόρεσε να μοιραστεί έγγραφα μαζί τους εκείνη τη στιγμή, επειδή η έρευνα είχε παγώσει.
Ο Μπιτάρ συνέχισε την έρευνα βάσει νομικής ερμηνείας που αμφισβητεί τους λόγους της αναστολής του, ανέφεραν οι δικαστικές πηγές.
Ανακρίσεις το Φεβρουάριο
Ο Ντιάμπ, ακαδημαϊκός, έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020 και παραιτήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έκρηξη. Ο προκάτοχος του Μπιτάρ κατηγόρησε αμέσως αυτόν και αρκετούς πρώην αξιωματούχους για αμέλεια σχετικά με τα χημικά στο λιμάνι, αλλά αυτός ο δικαστής απομακρύνθηκε το 2021 μετά από πολιτική παρέμβαση. Ο Ντιάμπ δήλωσε το 2020 ότι ήταν σίγουρος ότι τα χέρια του ήταν καθαρά και ότι είχε αντιμετωπίσει με διαφάνεια την υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Μπιτάρ έχει προγραμματίσει ανάκριση με 15 άτομα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες και ακόμη και οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν ότι θα αντιμετωπίσει συνεχή παρακώλυση στο έργο του.