Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προειδοποιήσει τη διοίκηση της Energeal Oil οι εργαζόμενοι σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, στις «χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις» των πετρελαίων. Μάλιστα για το λόγο αυτό είχαν αποστείλει εξώδικο στην διοίκηση της εταιρείας, ενώ είχαν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας, με την εταιρεία να απαντά ότι δεν «υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας» και να προειδοποιεί ότι όσοι εργαζόμενοι δεν «προσέλθουν στην εργασία» θα υποστούν τις «προβλεπόμενες εκ του νόμου συνέπειες». Ωστόσο το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε έκρηξη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου των Πετρελαίων στη Νέα Καρβάλη, η οποία προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά, σε δεξαμενή που δεν περιείχε πετρέλαιο.
Ήταν 24 Δεκεμβρίου του 2021 όταν 197 εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικο προς τη Διοίκηση της «Energean Oil & Gas ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ». Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν σε αυτό ότι από το 2019 μέχρι και την περίοδο εκείνη είχαν «επιδοθεί σε μία σειρά εργοδοτικών αυθαιρεσιών», καθώς επίσης και σε μία προσπάθεια μεταφοράς του «βάρους εσφαλμένων επιχειρηματικών επιλογών στους εργαζόμενους».
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν, η εταιρεία με πρόσχημα την οικονομική δυσχέρεια (παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε η επιδότηση με 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της στην εκμετάλλευση της παραχώρησης του Πρίνου) είχε προβεί σε μία σειρά από κινήσεις οι οποίες εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για την λειτουργία και ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Μεταξύ αυτών ήταν η «παραβίαση» του «κανονισμού εργασίας» σε ότι αφορά την διαδικασία αντικατάστασης πλήρωσης των κενών θέσεων και προαγωγών, το σχέδιο αντιμετώπισης απρόοπτων περιστατικών των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πυρόσβεσης και θαλάσσιας ρύπανσης». Επιπλέον, όπως ανέφεραν, η εταιρεία δεν είχε φροντίσει να «γίνει εγκαίρως ο έλεγχος ασφαλών συνθηκών SEVESO», o οποίος είχε να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2019, ενώ είχε προχωρήσει στην «εκπόνηση ενός προγράμματος διαθεσιμότητας» το οποίο χαρακτήριζαν ως «άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια του εργοστασίου, των εργαζομένων και της ευρύτερης περιοχής».
«Σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος»
Οι εργαζόμενοι έκρουαν στο εξώδικο τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα εκδήλωσης «σοβαρού ατυχήματος». Ο λόγος, ήταν ότι η εταιρεία παραβίαζε «βασικούς κανόνες της ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων«.
«Πραγματικά μας προκαλεί τρόμο και ανησυχία η διαπίστωση ότι δόλια παρακάμπτετε, βασικούς κανόνες της ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εντός των δοχείων, των αγωγών και των σωλήνων υπάρχει πετρέλαιο. Μάλιστα το υδρόθειο αυτήν την στιγμή έχει ανέβει σε ποσοστό 48% όταν στην περίοδο πλήρους λειτουργίας είναι στο 5%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην εγκληματική επιλογή σας να διακόψετε την παροχή φυσικού αερίου. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι ένα σοβαρό περιστατικό είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς τόσο τα υγρά όσο και τα αέρια που υπάρχουν στο χώρο των θαλάσσιων και χερσαίων εγκαταστάσεων είναι άκρως δηλητηριώδη, εύφλεκτα και εκρηκτικά» ανέφεραν μεταξύ άλλων στο εξώδικο τους οι 197 εργαζόμενοι.
Για τους λόγους αυτούς οι εργαζόμενοι χαρακτήριζαν ως ζωτικής σημασίας την « παρουσία του απαραίτητου και έμπειρου προσωπικού» και το «σωστο έλεγχο» των εγκαταστάσεων «για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων και λειτουργικών «ανωμαλιών», τα οποία στο παρελθόν είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
«..Οποιαδήποτε έκπτωση σε προσωπικό μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ζωές των εργαζομένων, για τις εγκαταστάσεις, για το περιβάλλον αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής..» ανέφεραν μεταξύ άλλων.
Μιλώντας στο documentonews.gr ο πρόεδρος των Σωματείου Εργαζομένων Πετρελαίων Καβάλας, Μανώλης Κελαϊδάκης επισημαίνει ότι «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο για όσα προειδοποιήσουμε την εταιρεία αλλά και τους αρμοδίους εδώ και μήνες». Όπως ανέφερε, από την έκρηξη και την πυρκαγιά «αναδείχτηκαν τα κενά στην ασφάλεια εξαιτίας των επιλογών της εταιρείας και πλέον οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιστρέψει στο εργοστάσιο το έμπειρο προσωπικό που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του εργοστασίου».
Ανταλλαγή εξωδίκων και επίσχεση εργασίας
Οι εκκλήσεις των εργαζομένων ωστόσο δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα στις αρχές Γενάρη να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Η Energean απάντησε με δικό της εξώδικο. Σε αυτό, η εταιρεία χαρακτήριζε την επίσχεση παράνομη και καταχρηστική, ενώ ισχυριζόταν ότι στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας στις χερσαίες ή στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις των πετρελαίων. Επίσης η εταιρεία προειδοποιούσε με απολύσεις επισημαίνοντας πως όσοι δε προσέλθουν στην εργασία «θα θεωρηθούν ως αδικαιολογήτως και αυθαιρέτως απόντες και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνέπειες». Τελικά 4 μήνες μετά ήρθε η έκρηξη και η μεγάλη πυρκαγιά του Σαββάτου. Τα αίτια της οποίας διερευνώνται ήδη από την Πυροσβεστική και μένει να φανεί εάν προκύπτουν ευθύνες της εταιρείας, λόγω έλλειψης επαρκών μέτρων ασφαλείας.
ΓΣΕΕ: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των εργαζομένων
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΓΣΕΕ, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώθηκαν» οι καταγγελίες των εργαζομένων και μάλιστα με «δυσάρεστο τρόπο».
«Με δυσάρεστο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας για απολύσεις που οδηγούν σε προβλήματα ασφαλείας στη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Μπορεί η Διοίκηση της εταιρείας να μιλούσε για αναληθείς κατηγορίες, η μεγάλη σε έκταση και διάρκεια φωτιά όμως σε δεξαμενή των πετρελαίων το Σάββατο, αποδεικνύει δυστυχώς ότι η ασφαλής λειτουργία δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Οι εργαζόμενοι έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρησιμοποίηση, χωρίς εμπειρία και εξειδίκευση προσωπικού, αλλά και γενικότερα για τους κινδύνους που απορρέουν από τις απαράδεκτες αποφάσεις της Energean.
Tα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το ατύχημα είναι πολλά με βασικότερο το ερώτημα: πού είναι η ασφάλεια για την οποία βεβαίωνε το αρμόδιο Υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όλους τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία;
Η ασφαλής λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εγγύησης που δίνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρά τις ικανότητές τους βρέθηκαν στο δρόμο. Γιατί η μόνη λύση είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για την τοπική κοινωνία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργεια: Το Σωματείο Εργαζομένων είχε επισημάνει τους κινδύνους
Ανακοίνωση όμως για το περιστατικό εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας. Όπως ανέφερε, «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με δυσάρεστο τρόπο οι καταγγελίες των απολυμένων εργαζομένων για ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας », καθώς επίσης και ότι «χωρίς το απαραίτητο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η ασφαλής λειτουργία των Εγκαταστάσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί.
«Το Σωματείο Εργαζομένων όλους τους προηγούμενους μήνες, είχε επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τις απαράδεκτες αποφάσεις της Διοίκησης της Energean, για παράνομη αλλαγή των Σχεδίων Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών και χρησιμοποίηση άπειρου και ανειδίκευτου προσωπικού στις θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις, οι οποίες οδηγούν σε μη ασφαλή λειτουργία των Εγκαταστάσεων με αντίκτυπο τόσο στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία όσο και στο περιβάλλον επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση.