Εκρηξη χρεών με αύξηση 90% τον Αύγουστο των ακάλυπτων επιταγών

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν μέσα στο καλοκαίρι οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Τειρεσία».

Με βάση τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 286 τεμάχια με συνολική αξία 3,82 εκατ. ευρώ ενώ τον Αύγουστο υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 546 τεμάχια με συνολική αξία 6,34 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκε δηλαδή μέσα σε ένα μήνα αύξηση κατά 90% στον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών, ενώ με βάση τη συνολική τους αξία η αύξηση ανήλθε σε 66,3%.

Αντίστοιχα και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Ιούλιο σε 858 τεμάχια συνολικής αξίας 1,14 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο σε 1.765 τεμάχια συνολικής αξίας 2,14 εκατ. ευρώ,. Συγκριτικά με τον Ιούλιο δηλαδή, οι απλήρωτες συναλλαγματικές του Αυγούστου διπλασιάστηκαν επίσης, καταγράφοντας αύξηση κατά 105,7% ως προς τον αριθμό και κατά 86,9% με βάση την αξία τους.

Η άνοδος των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών καταγράφηκε αμέσως μετά τη λήξη των αναστολών για όλους τους κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση κλπ) που ήταν στις 31 Ιουλίου, οπότε αμέσως μετά οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές άρχισαν να σφραγίζονται και να αναγγέλλονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ο μοναδικός κλάδος για τον οποίο ισχύουν ακόμη οι αναστολές πληρωμών των επιταγών και θα ισχύουν ως τα τέλη Οκτωβρίου είναι ο κλάδος του τουρισμού καθώς θεωρείται ακόμη πληττόμενος.

Τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για το μήνα Αύγουστο θωρούνται συνεπώς ενδεικτικά των συνθηκών ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά των μικρομεσαίων για την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που διεξήχθη το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου και δημοσιεύτηκε αρχές Σεπτεμβρίου, 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας που τείνει να γίνει χρόνιο οδηγώντας τις σε κινδύνους βιωσιμότητας, ιδίως τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν επί μακρόν τη λειτουργία με κρατική εντολή όπως οι επιχειρήσεις εστίασης. Το αποτέλεσμα είναι ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις ή το 36.7% φοβούνται πώς θα υποχρεωθούν να βάλει λουκέτο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ετικέτες