Έκρηξη έντασης μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο

Η απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν, αληθής ή μη, δίνει αφορμή για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου

Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναζωπύρωσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ηταν καλοστημένη προβοκάτσια των Ρώσων, όπως υποστηρίζουν το Κίεβο και η Ουάσινγκτον, ή οργανωμένη απόπειρα των Ουκρανών και των Αμερικανών με στόχο τον αποκεφαλισμό της ρωσικής ηγεσίας, όπως δηλώνει η Μόσχα;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αφού ακριβείς πληροφορίες δεν υπάρχουν, θυμίζοντας την αρχαία ρήση του Αισχύλου, ο οποίος έγραφε: «Στον πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα». Οι Ρώσοι, ωστόσο, αντιδρώντας στα νέα της απόπειρας εναντίον του Πούτιν έκαναν λόγο για αντίποινα εναντίον των Ουκρανών. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η εν λόγω επίθεση δεν αφήνει άλλη επιλογή στη Μόσχα από το να «εξουδετερώσει» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την «κλίκα» του. Ο Ζελένσκι από τη μεριά του διέψευσε πως η κυβέρνησή του επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πούτιν δηλώνοντας: «Δεν κάνουμε επίθεση στον Πούτιν ή στη Μόσχα, εμείς πολεμάμε στα εδάφη μας και υπερασπιζόμαστε τις πόλεις μας». Η Ουάσινγκτον, πάντως, πιθανολογεί πως αυτό το συμβάν θα αποτελέσει θρυαλλίδα για την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Οι συμβολισμοί της επίθεσης

Σε κάθε περίπτωση, το χτύπημα εναντίον του Κρεμλίνου πραγματοποιήθηκε έξι μέρες πριν από τον ετήσιο εορτασμό της 9ης Μάη. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη σοβιετική νίκη στον «μεγάλο πατριωτικό πόλεμο», τον Β΄ Παγκόσμιο, και πάντοτε είχε ισχυρό συμβολισμό για τους ενοίκους του Κρεμλίνου. Κατά συνέπεια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν θα ακυρωθούν οι εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία, κάτι που βέβαια δεν είχε συμβεί ούτε όταν οι ναζί βρίσκονταν στις «πύλες» της Μόσχας το φθινόπωρο του ’41 και εορταζόταν η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Βέβαια, το πρωί της Τετάρτης (3/5) και προτού δεχτεί επίθεση το Κρεμλίνο είχε γίνει γνωστό πως τουλάχιστον έξι ρωσικές περιφέρειες είχαν ακυρώσει τους εορτασμούς εξαιτίας «ανησυχιών ασφαλείας», όπως σημείωσε ο κυβερνήτης του Σαράτοφ, περιφέρειας που απέχει περίπου 640 χιλιόμετρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Την ίδια στιγμή όλες οι περιφέρειες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής ακύρωσαν τις εκδηλώσεις για τους ίδιους λόγους. Επομένως, ανακύπτει το ερώτημα εάν βρέθηκε η τέλεια δικαιολογία για την ακύρωση της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία. Σημειώνεται πως πέρυσι την ίδια μέρα ο Πούτιν είχε δηλώσει από την εξέδρα ότι ο ρωσικός στρατός πολεμούσε στην Ουκρανία «ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για τους χασάπηδες, τους δολοφόνους και τους ναζί». «Η νίκη θα είναι δική μας, όπως το 1945» ανέφερε επίσης.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Επίσης, το περιστατικό στο Κρεμλίνο έγινε τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για την επικείμενη εαρινή ουκρανική αντεπίθεση, η οποία έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ελσίνκι, πρωτεύουσα της Φινλανδίας, δήλωσε πως ο ουκρανικός στρατός θα ξεκινήσει σύντομα την αντεπίθεσή του, ενώ πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι η Δύση θα προμηθεύσει το Κίεβο με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος επισκέφτηκε μια στρατιωτική βάση των συνοριοφυλάκων και είπε τα εξής: «Αγαπητοί πολεμιστές, οι μεγάλες μάχες έρχονται σύντομα. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη γη μας και τον λαό μας από τη ρωσική σκλαβιά».

Οι Ρώσοι από τη πλευρά τους αναφέρουν στον Τύπο και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram πως έχουν ήδη καταγραφεί ορισμένες τοπικές αντεπιθέσεις των Ουκρανών στα προάστια του Μπαχμούτ, όπου μαίνονται σκληρές μάχες για τον έλεγχο της πόλης-κλειδί από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι πιο σκληρές όμως δηλώσεις ήρθαν διά στόματος του ηγέτη της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο τελευταίος μέσω βίντεο που ανήρτησε στο Telegram ανακοίνωσε ξαφνικά πως στις 10 Μαΐου η Βάγκνερ θα αποχωρήσει από το Μπαχμούτ λόγω των μεγάλων απωλειών και της ανεπαρκούς προμήθειας πυρομαχικών, ζητώντας παράλληλα να τοποθετηθούν στη θέση τους στρατιώτες από τον τακτικό στρατό. Επίσης, ο ίδιος μέσω ηχητικού μηνύματος στο Telegram (3/5) υποστήριξε πως η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και στήριξε τον ισχυρισμό του λέγοντας ότι έχει καταγραφεί έντονη δραστηριότητα σε όλη την περίμετρο του μετώπου του Μπαχμούτ, όπου η Βάγκνερ πολεμάει εδώ και μήνες.

Επιπροσθέτως, κατήγγειλε πως τα πλευρά του μετώπου του Μπαχμούτ κρατιούνται από τον ρωσικό συμβατικό στρατό και συγκεκριμένα από μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν κάνουν τη δουλειά τους «με τον καλύτερο τρόπο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πόσο αξιόπιστες είναι γιατί ήθελε να διατηρήσει την ευγένειά του.

Με άλλα λόγια, το «αφεντικό» της Βάγκνερ βάλλει για ακόμη μια φορά εναντίον του τακτικού ρωσικού στρατού και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, με το οποίο έχει βεντέτα εδώ και μήνες, αποδίδοντας μάλιστα στον υπουργό Σεργκέι Σόιγκου βαρύτατες κατηγορίες. Οι Ρώσοι, λοιπόν, λίγο πριν από το ξέσπασμα της ουκρανικής αντεπίθεσης εμφανίζονται διασπασμένοι. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», μια ουκρανική αντεπίθεση θα έχει «θλιβερές συνέπειες». Ο ίδιος, τέλος, πρόσθεσε πως η «αντεπίθεση θα οδηγήσει μόνο σε αιματοχυσία και περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ετικέτες