Στους 2.700 ανέρχονται οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με όσα παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, χωρίς να προσδιορίζεται πόσοι εξ αυτών θα αφορούν την πρώτη κατοικία.
Η Χαρ. Απαλαγάκη υποστήριξε ότι παραθέτει τα τελευταία στοιχεία κατά τα οποία οι πλειστηριασμοί του πρώτου τριμήνου του 2020 θα είναι πολύ λιγότεροι από όσους πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Επίσης, η γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών χαρακτήρισε μικρότερες τις χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με το τι ισχύει στις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες, επικαλούμενοι σχετική απάντηση της ΕΚΤ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Σημείωσε δε πως οι εν λόγω χρεώσεις δεν είναι αποτέλεσμα συστηματικής διατραπεζικής πολιτικής, αλλά αφορούν την καθεμία τράπεζα ξεχωριστά.
«Το σχέδιο “Ηρακλής” δεν ξεσπιτώνει»
Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, το σχέδιο «Ηρακλής» -που αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12 δισ. ευρώ– δεν «ξεσπιτώνει» τους πολίτες, αποκαλώντας ανερμάτιστη τη σχετική φιλολογία. Επισήμανε, μάλιστα, πως ο νέος νόμος διασφαλίζει τους ευσυνείδητους δανειολήπτες σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει για τους «μπαταχτσήδες».
ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο «Ηρακλής» οδηγεί στη μαζικότερη αναδιανομή πλούτου στην πλάτη των θυμάτων της κρίσης
Σφοδρή κριτική στο σχέδιο «Ηρακλής» ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, παραθέτοντας σε σχετική ανακοίνωση τα εξής:
1. Πλήρης απουσία διαφάνειας. Ενώ το δημόσιο συμμετέχει στο σχέδιο Ηρακλής με εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (από το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ), δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών, στην αναδιάρθρωση των δανείων, στα κριτήρια πώλησης, ρύθμισης ή ρευστοποίησης δανείων.
Την ίδια στιγμή, στην Κομισιόν εξελίσσεται συζήτηση, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία θα προβλέπει υψηλό και αυστηρό επίπεδο διαφάνειας και ελέγχου, σε αντίθεση με ό,τι (δεν) προβλέπεται στο σχέδιο Ηρακλής. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατάπτωσης εγγυήσεων, θα δοθούν από το δημόσιο χρήματα.
2. Απουσία αναπτυξιακής πρόνοιας. Η ΝΔ δεν έχει συγκροτήσει ακόμα αναπτυξιακή στρατηγική. Τόσο ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε λίγους μήνες πριν όσο και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιούνται χωρίς καμία πυξίδα. Στην περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τράπεζες και εξυπηρετητές θα ορίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ζουν και ποιες θα πεθαίνουν, χωρίς τη συμμετοχή ή όρους από την Πολιτεία. Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι η δρομολόγηση της άρσης προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία για προφανείς λόγους έρχεται παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής. Το εν λόγω σχέδιο θα καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών.
3. Έλλειψη υποχρέωσης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Βασική δικαιολογία για τη θέσπιση και υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής είναι η εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Στο σχέδιο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση, σε αντίθεση με αντίστοιχες πρακτικές σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία).
4. Έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων. Ακόμα και στην περίπτωση κατάπτωση εγγυήσεων, δεν τίθεται κανένα θέμα ελέγχου ή επιπτώσεων επί των διοικήσεων των τραπεζών.
Εν κατακλείδι, το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση. Και αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο «Ηρακλής», συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου μετά τη ληστεία του Χρηματιστηρίου το 1999.