Εκπρόσωπος Τουρκοκυπρίων – Τι δήλωσε για εδαφικό και δημοψήφισμα

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπ. Mπουρτζού, ενώ και αυτός, μετά τον ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ανάγκη η Διάσκεψη να συνοδευτεί από ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι ο ίδιος προσδιόρισε την έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου στο 29,2%.

Στο εδαφικό ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στις προτάσεις για 28,2% (που προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά) και 29,2% (από την τουρκοκυπριακή πλευρά) στο εδαφικό, η οποία συζήτηση, συνέχισε, θα γίνει σε στενό κύκλο πέντε ατόμων (οι δύο ηγέτες, δύο εμπειρογνώμονες και ο κ. ‘Αιντε): εκεί θα γίνει και η παρουσίαση των σχετικών χαρτών και θα εξεταστεί αν αυτοί συνάδουν με τα συμφωνηθέντα με το εδαφικό.

Ερωτηθείς για την αυριανή Διάσκεψη, ο Μπ. Μπουρτζού τόνισε ότι για την επιτυχία (της Διάσκεψης) δεν αποτελεί προϋπόθεση η ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να υπάρξει το πολιτικό πλαίσιο ή τουλάχιστον να φτάσουν οι δύο πλευρές σε αυτό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, έγινε συζήτηση προκειμένου να είναι ίδια ή παρόμοια η μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο με εκείνη που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες στο νησί, επίσης (έγινε συζήτηση) για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους σε σχέση με εκείνες των συνιστώντων κρατών. Μεταξύ άλλων θεμάτων τέθηκε και μια ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος της ενιαίας Κύπρου, ενώ η ισότητα στην εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δικαστών στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είναι θέμα το οποίο απασχολεί την τουρκοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Μπ. Μπουρτζού, η εν λόγω πλευρά παρουσίασε πρόταση για τη συγκρότηση μηχανισμού άρσης αδιεξόδων που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα που άπτονται της οικονομίας και της αξιοποίησης των Κοινοτικών κονδυλίων.

Ετικέτες