Ύδρα: «Έκπληκτος» δηλωνει ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν για τις κατηγορίες περί εμπρησμού

Ύδρα: «Έκπληκτος» δηλωνει ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν για τις κατηγορίες περί εμπρησμού

Αρκετές ημέρες μετά τις κατηγορίες ότι επιχειρηματίες από το Καζακστάν ευθύνονται για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα επειδή φέρονταν να έριξαν πυροτεχνήματα από το υπερπολυτελές κότερο που είχαν νοικιάσει, ένας εξ αυτών σπάει τη σιωπή του και μιλάει στο BBC για την υπόθεση, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τις κατηγορίες.

Ο Daniyar Abulgazin είναι ένας από τους οκτώ υπηκόους του Καζακστάν που επέβαιναν στο πολυτελές σκάφος τον περασμένο μήνα και οι οποίοι διώκονται από τις ελληνικές αρχές για συνέργεια σε εμπρησμό. Ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε νοικιάσει το σκάφος Persephoni και βρισκόταν στην περιοχή όταν η πυρκαγιά κατέκαψε 300 στρέμματα στο νησί της Ύδρας, νότια της Αθήνας.

Όπως τονίζει στο ρεπορτάζ του το BBC, η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία τροφοδοτείται περαιτέρω από τις αναφορές ότι οι επιβάτες του γιοτ πέταξαν στην πατρίδα τους λίγο μετά τη φωτιά της 21ης Ιουνίου.

Σε δήλωσή του, ο Abulgazin δήλωσε ότι είχε νοικιάσει το Persephoni για μια εβδομάδα και πέταξε σπίτι του την επόμενη ημέρα – κάτι που ήταν πάντα το σχέδιο.
Είπε ότι είχε μιλήσει με «εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το περιστατικό αυτό».

Ο ίδιος δήλωσε «έκπληκτος» όταν έμαθε αργότερα για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν και πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ στεναχωρημένος» από την πυρκαγιά, αλλά ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι καλεσμένοι του έκαναν κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν.

«Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που έχουν θεσπιστεί στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλους τρίτους να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά», είπε. Υποσχέθηκε επίσης πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην έρευνά τους.

Σημειώνεται ότι το Καζακστάν δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ελλάδα, οπότε είναι απίθανο να χρειαστεί να μεταβούν εκεί για να υποβληθούν σε ανάκριση.
Ο καπετάνιος και ο πρώτος ύπαρχος του σκάφους εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ άλλα 15 μέλη του πληρώματος που είχαν αρχικά συλληφθεί έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους. Ο Daniyar Abulgazin είναι σημαντικός παράγοντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Καζακστάν, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται σε 400 εκατ. δολάρια (315 εκατ. λίρες).

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτή σύγκρουση στη ΝΔ: Σφοδρά πυρά Σαμαρά, «καρφιά» από Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ηγεσίας ο Κασσελάκης – Δεν αποκλείονται… εκπλήξεις στην Κεντρική Επιτροπή

Ντόρα Μπακογιάννη για Σαμαρά: Κατέθεσε τη δική του πικρία, ότι «δεν με παίζουν» (Video)

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη σε Κω και Χίο – Διανυκτέρευσαν σε γήπεδα οι κάτοικοι (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter