Κραυγή αγωνίας από τους μελισσοκόμους οι οποίοι εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αδιαφορεί απέναντι στα αιτήματά τους για μέτρα προστασίας της παραγωγής τους.
Το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερά υψηλό, με τους μελισσοκόμους να καλούνται για την κάλυψη εξόδων που αφορούν το πετρέλαιο, τα υλικά συσκευασίας και τα προϊόντα τροφοδοσίας, την ώρα που «φουντώνει» το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» το οποίο φέρνει στην αγορά μέλι χαμηλής ποιότητας από το εξωτερικό σε τιμές χαμηλώτερες από αυτή της χονδρικής.
«Μιλάμε για μέλι χαμηλής ποιότητας, χαμηλής τιμής, αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και φτάνει στα ράφια ως ελληνικό. Η μέλισσα είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δε θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας», ανέφερε στο Mega, ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων, Παναγιώτης Μουρίκης.
«Το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται από την Κίνα με 1-1,5 ευρώ», σημειώνει.
Παράλληλα, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες συντέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης τροφής και ως εκ τούτου στη χαμηλή παραγωγή που παρουσιάζει δραματική πτώση από 50-70% τη φετινή περίοδο.
Η τιμή του παραγωγού κυμαίνεται στα 4 με 4,20 ευρώ, ενώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ, το μέλι κυμαίνεται από 8 έως 13,5 ευρώ.
«Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει», καταλήγει ο κ. Μουρίκης.