«Εκπαιδεύτηκαν στην πρόληψη στημένων και συνέχισαν να… στήνουν»

«Εκπαιδεύτηκαν στην πρόληψη στημένων και συνέχισαν να… στήνουν»

Την Ολιστική Μελέτη που παρέδωσαν FIFA – UEFA στην ΕΠΟ και την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020 την αποδέχτηκαν όλες οι πλευρές προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πώς; Βάζοντάς τη σε ένα συρτάρι και χρησιμοποιώντας τη κατά το δοκούν.

Οπως είχε δημοσιεύσει το Documento τον Απρίλιο του 2022 «οι εκθέσεις της Sportradar για τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους κατά 99,9% αρχειοθετούνται ελλείψει στοιχείων και γι’ αυτό η διαφθορά ζει και βασιλεύει στο ποδόσφαιρό μας».

Δεν ιδρώνει το αυτί τους

FIFA και UEFA έχουν χτυπήσει το καμπανάκι στην πολιτεία υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές ομάδες κάνουν πρωταθλητισμό στο στήσιμο αγώνων, ωστόσο κανείς από τους αρμόδιους δεν συγκινείται. Ο,τι μέτρο κι αν ανακοινώνεται αποφασίζεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και στις μικρές κατηγορίες γίνεται «πάρτι» ανομίας. Και όλα αυτά γιατί στο στοίχημα κερδίζονται περιουσίες.

Το θέμα της χειραγώγησης αγώνων δεν είναι «φρέσκο φρούτο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απασχολεί τις διωκτικές αρχές πάνω από δώδεκα χρόνια. Και επειδή λύση για την αντιμετώπισή του δεν βρίσκεται, θίγεται και στην περιβόητη Ολιστική Μελέτη των υπερεθνικών αρχών, οι οποίες ζητούν και από την ΕΠΟ, εκτός από την κυβέρνηση, να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του χώρου.

Πέρα απ’ αυτό όμως, η Ολιστική Μελέτη αναφέρει εκπληκτικά πράγματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσαν σεισμό σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ομως, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία χρόνια, ούτε η πολιτεία ούτε η ΕΠΟ αλλά ούτε οποιοσδήποτε άλλος εμπλεκόμενος φορέας με το ελληνικό ποδόσφαιρο έκαναν το παραμικρό. Και σήμερα όλες οι ομάδες, όλες οι ποδοσφαιρικές αρχές σπεύδουν να βγάλουν ανακοινώσεις και ζητούν κάθαρση εδώ και τώρα! Τι συνέβη και θυμήθηκαν ξαφνικά ότι υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ολος ο ντόρος γίνεται με αφορμή την έρευνα της Ιντερπόλ και των ευρωπαϊκών αρχών για τα στημένα παιχνίδια (και) στην Ελλάδα…

Ευρωπαϊκή «διάκριση»

Πόση υποκρισία! Και όμως στην Ολιστική Μελέτη αναφέρονται (από το 2020) τα εξής: «…Η κατάσταση σχετικά με το στήσιμο των αγώνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά την τελευταία δεκαετία είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη. Η τρέχουσα κατάσταση, που αντικατοπτρίζει στοιχεία από το 2010, μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

• Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η UEFA, η Ελλάδα είναι μία από τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA που επηρεάζονται περισσότερο από περιστατικά στημένων αγώνων, με περίπου 200 αγώνες να αναφέρονται ως ύποπτοι από το 2010.

• Σύμφωνα με υπολογισμούς της UEFA, από τη σεζόν 2016/17 η Ελλάδα είχε μακράν τον υψηλότερο αριθμό φερόμενων στημένων αγώνων μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνικών ομοσπονδιών,

με 122 καταγγελθέντα περιστατικά. Οι επόμενες χειρότερες ομοσπονδίες είχαν περίπου 90 η καθεμία.

• Κατά την περίοδο αυτή πέντε σύλλογοι εμπλέκονταν σε 57 από τους 122 ύποπτους αγώνες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 47% του συνόλου τέτοιων αγώνων από τη σεζόν 2016/17.

• Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019/20 υπήρχαν δώδεκα ύποπτοι αγώνες στη Σούπερ Λίγκα 2 και στο Κύπελλο Ελλάδας πριν από την αναστολή των αγώνων λόγω της Covid-19, τοποθετώντας την Ελλάδα ανάμεσα στις εθνικές ομοσπονδίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από στημένους αγώνες τη σεζόν 2019/20. • Δεδομένου του υψηλού επιπέδου διεθνών στοιχημάτων σε αγώνες σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, το σημερινό ποδοσφαιρικό περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό για την ευρεία διάδοση των στημένων αγώνων».

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, για το οποίο κανείς Αυγενάκης, καμία ΕΠΟ ή ΠΑΕ δεν έκαναν λόγο είναι (σύμφωνα πάντα με τις εκθέσεις της UEFA) ότι «η ΕΠΟ διεξήγαγε ολοκληρωμένα εργαστήρια εκπαίδευσης και πρόληψης και για τους 36 ελληνικούς συλλόγους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας μεταξύ 2015 και 2018. Η ανάλυση δείχνει ότι το 41% των συλλόγων που είχαν λάβει τυπική εκπαίδευση πρόληψης εξακολούθησαν να εμπλέκονται σε ύποπτους αγώνες»!

Δεν κουνήθηκε φύλλο

Δηλαδή 15 από τους 36 συλλόγους που έλαβαν εκπαίδευση πρόληψης στημένων αγώνων φαίνεται ότι συνέχισαν να στήνουν παιχνίδια! Και παρ’ όλα αυτά δεν κουνήθηκε φύλλο. Απίστευτο; Απίστευτο κι όμως… 100% ελληνικό. Και επειδή κανείς δεν έχει τη διάθεση για εξυγίανση και για –υποτιθέμενη– μάχη κατά της διαφθοράς στον χώρο, ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον με σχεδόν ίδιες ανακοινώσεις, παίζοντας κακοπαιγμένες παραστάσεις για το ποια ΠΑΕ είναι πιο καθαρή από την άλλη και πόσο αναζητάει την κάθαρση! Οσο για την ΕΠΟ; Ακολουθεί την πάγια τακτική του… τι της λένε τα «αφεντικά» της. «Και η πολιτεία;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Κάνει ό,τι έκανε τέσσερα χρόνια ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης που παρέλαβε τη μελέτη από τις FIFA – UEFA και ποιος ξέρει πού την καταχώνιασε. Κι ας καταλήγει το συγκεκριμένο απόσπασμα της Ολιστικής Μελέτης αναφέροντας ρητά και κατηγορηματικά: «Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα κατάρτισης, εκπαίδευσης και πρόληψης στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αναθεωρηθεί διεξοδικά προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του». Αλήθεια, από ποιους;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter