Εκουαδόρ: Ο Λάσο διαλύει το Κογκρέσο, έπειτα από πρόταση μομφής

Εκουαδόρ: Ο Λάσο διαλύει το Κογκρέσο, έπειτα από πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, έκανε αυτή την Τετάρτη το άνευ προηγουμένου βήμα να ενεργοποιήσει μια ρήτρα «αμοιβαίου θανάτου» -που προβλέπεται στο Σύνταγμα- για να διαλύσει το Κογκρέσο και να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές, αφού έτσι αποφεύγει εύσχημα και… δημοκρατικά μια πολύ πιθανή αποπομπή.

Ο Λάσο θα έχει έως και έξι μήνες για να κυβερνά με διατάγματα, υπό την εποπτεία του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, αφού ανακοίνωσε την κίνηση την Τετάρτη σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα συγκληθούν νομοθετικές και προεδρικές εκλογές στο έθνος των Άνδεων. «Αυτή είναι μια δημοκρατική απόφαση, όχι μόνο επειδή είναι συνταγματική, αλλά επειδή επιστρέφει την εξουσία στον λαό του Ισημερινού », είπε ο Λάσο. «Από σήμερα, η κυβέρνηση θα εκδώσει μια σειρά από νομοθετικά διατάγματα που συνάδουν με τη ρητή εντολή του λαού».

Συνταγματική πρωτιά

Η κίνηση του Λάσο να ενεργοποιήσει τη συνταγματική ρήτρα που είναι γνωστή ως αμοιβαίος θάνατος, η οποία υπάρχει στο σύνταγμα της χώρας από το 2008 αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, έρχεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στον Ισημερινό. Ο Λάσο – πρώην τραπεζίτης και ένας από τους λίγους φιλικούς προς την οικονομία της ελεύθευρης αγοράς προέδρους της Λατινικής Αμερικής – ενεργοποίησε τη ρήτρα μια ημέρα αφότου εμφανίστηκε ενώπιον του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση Κογκρέσου όπου αντιμετωπίζει μια πρόταση μομφής για φερόμενη υπεξαίρεση.

Ο πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, οι οποίες σχετίζονται με συμβάσεις που ανατέθηκαν το 2018 στην κρατική εταιρεία μεταφορών πετρελαίου Flopec, τρία χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Στην ακρόαση, ο Λάσο κατηγόρησε τους βουλευτές ως «αντινομοθέτες» που επιδιώκουν «να καταρρίψουν την αξιοπιστία της προεδρίας [και] της δημοκρατίας».

Ενωμένη αντιπολίτευση

Η ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Λάσο αναμενόταν να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, ενώ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 92 ψήφων από τις συνολικά 137 για να εξασφαλιστεί η αποπομπή του. Η ψηφοφορία για την προσαγωγή της υπόθεσης σε δίκη έλαβε απλή πλειοψηφία 88 ψήφων από 116 παρόντες, αλλά μετά τις εσωτερικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο, η αντιπολίτευση ήταν πεπεισμένη ότι είχε τις ψήφους για να απομακρύνει τον πρόεδρο.

Στην προσπάθεια αποπομπής του Λάσο ηγήθηκε η Ένωση για την Ελπίδα (Unes), του πολιτικού κόμματος με επικεφαλής τον αριστερό πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κυβέρνησε από το 2007 έως το 2017. «Αυτό είναι παράνομο», είπε ο Κορέα σε ένα tweet την Τετάρτη ως απάντηση στο διάταγμα του Λάσο. «Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε τον Λάσο, την κυβέρνησή του και τους βουλευτές του στο σπίτι τους». Σε επόμενη ανάρτησή του σχολιάζει τη δημοκρατική οπισθοχώρηση, αφού την ανακοίνωση του διατάγματος για τη διάλυση του Κογκρέσου την έκαναν η Κοινή Διοίκηση και η Αστυνομία.

Απίθανος υποψήφιος

Ο Λάσο αναμένεται να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές παρά τους κακούς οιωνούς. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σκληρή αντιπολίτευση από τους συμμάχους του Κορέα, οι οποίοι έχουν ενθαρρυνθεί από την επιτυχία στις τοπικές εκλογές που έγιναν τον Φεβρουάριο. Ο Λάσο δυσκολεύεται να κυβερνήσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια, βρίσκοντας τον εαυτό του ανίκανο να ξεπεράσει ένα εχθρικό Κογκρέσο. Δεν κατάφερε επίσης να συγκρατήσει την αύξηση της βίας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, αν και έλαβε επαίνους για την εκστρατεία εμβολιασμού του Εκουαδόρ για τον Covid-19 και τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με την Κίνα πέρυσι.

Documento Newsletter